Toneel11

< > WIE speelde WELK STUK WAAR WANNEER

Foto 11-WELKE ACTEURS (nummertjes zien? muis over of klik op de foto)
1: 2: Rie Lauran3: 4: 5:
6: 7: 8: 9: 10:
11: 12: 13: 14:

Een groep figuranten in Romeinse dracht. De foto is niet gedateerd. Waarschijnlijk gaat het om spelers uit het stuk Een prinses droomt, opgevoerd in het Hunnerpark in 1948 ter gelegenheid van de troonswisseling. In dat stuk werd een aantal perioden in de Nijmeegse geschiedenis in beeld gebracht. In 1955 werd er in het Hunnerpark ook een stuk opgevoerd uit de Romeinse geschiedenis van Nijmegen: Lucina. Het is dus ook mogelijk dat de foto in dat jaar is gemaakt.

terug naar overzicht

Reactie 1:

Bart Janssen, 14-09-2015: nr. 2 is Rie Lauran. Zie hiervoor het jaarboek Numaga 2013, pag. 96. Deze uitvoering moet inderdaad ruim voor 1954 geweest zijn, want Rie Lauran overleed op 21 november 1954, vier dagen na haar 44e verjaardag.
Allereerst moet ik zeggen, dat Rie Lauran bij de toneelverenigingen "Thalia" en "Onderling Kunstgenot" speelde. Ik heb nooit gehoord, dat zij voor "Genesius" speelde. Rie Lauran was de hartsvriendin van mijn moeder. Zij leefde altijd intens mee met onze familie en was altijd bij allerlei gelegenheden van de partij, maar op 17 augustus 1954 kon zij door ernstige ziekte niet meer op de 39e verjaardag van mijn moeder komen. Ik neem dus aan, dat zij vanaf half 1954 niet meer is opgetreden.
Reactie 2:

Harry J. Hendriks, 03-06-2018: De opvoering van "Lucina" vond plaats in 1955 op 22-31 juli en op 2 en 3 augustus. Op de brochure met de namen en rolverdeling komt Rie Lauran niet voor, dus deze foto is zeker niet van het toneelgezelschap dat "Lucina" opvoerde.
Namen van personen die in "Lucina" speelden: Bep van de Maas, Thea Veenstra, Ans Wouters (Lucina), Emile Selbach, Johan Klaassen, Joop van Veen, Ronny Hoose, Jo v.d. Akker, Marcel van Dijck, Tony Rosier, Leo Peters, Jacqueline Waterreus, Willy Hulsbergen-Henning, Mart. Haring, Melchior de Bruyn, Iet van Boxtel, Nel Braam, Henk Kramer, Han Kokkeler, Theo Maas, Bert Braam en Harry van Benthem. De regie was in handen van Anton Sweers, geassisteerd door Henk Kramer.
Reactie 3:

Harry J. Hendriks, 03-06-2018: Is de achterzijde van de foto in potlood genummerd en voorzien van het stempel "Foto Persbur. Gelderland, Van Welderenstraat 62 Nijmegen"? Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is dit dan een foto van een aantal spelers uit het stuk "Een prinses droomt. Spel van het vrije Nijmegen", opgevoerd op het Valkhof van 30 juli tot en met 8 augustus 1948, bij gelegenheid van het vijftigjarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina. Fotopersbureau Gelderland heeft van de opvoering hiervan zeker een 25-tal foto's gemaakt.
Aangaande Persbureau Gelderland kan ik me vagelijk herinneren dat er in de eerste (of tweede ?) helft van de jaren 80 van de vorige eeuw bakken met originele foto's werden aangeboden. Het kan zijn bij Antiquariaat Van Hoorn maar mogelijk ook bij Boekhandel Gerritsen in de Van Welderenstraat. Het archief van dit Persbureau moet enorm zijn geweest, en jammer dat het in de diaspora is geraakt.
Reactie 4:

Rob Essers, 04-06-2018: De fotocollectie van het Regionaal Archief Nijmegen bevat ruim 3500 fotoafdrukken en glasnegatieven van dit voormalige Fotopersbureau Gelderland; zie weblog (24 augustus 2016).
Reactie 5:

Dick Jacobs, 01-07-2018: Opmerking bij reactie 1: Of Rie Lauran bij "St. Genesius" speelde is mij niet bekend. Wel heeft zij een -bij de toeschouwers goed ontvangen- voordracht verzorgd voor de Kolping-leden. Zie hiervoor de betreffende opmerking bij mijn stuk over de Kolping-familie.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: