Toneel07

< > WIE speelden Mariken en poseerden WAAR in 1950

Foto 07a-WELKE ACTEURS (nummertjes zien? muis over of klik op de foto)
1: Henk Kramer2: 3: 4: 5:
6: 7: 8: 9: 10:
11: 12:

Een deel van de cast van Mariken, zoals dat werd opgevoerd in 1950 op de Grote Markt. Links herkennen we de regisseur van de figuranten, Henk Kramer. Bij welk gebouw is deze foto gemaakt? Wie staan er afgebeeld?

terug naar overzicht

Reactie 1:

Hessel, 16-09-2015: Er was in 1950 bij dit in Nijmegen gesitueerde Mirakelspel, sprake van 300 toneelamateurs uit onze regio/stad o.l.v. van de hooggeprezen Henk Kramer. Verder de proloog-zegger Frits van Dijk en het jongenskoor van de Lourdeskerk. Maar de hoofdrollen waren m.n. voor het Amsterdams Toneelgezelschap onder regie van de bekende acteur (en hier regisseur) Albert van Dalsum. Deze speelde zelf de rol van Moenen, de duivel ...
Als mede-opvoerenden worden meermalen genoemd Mies Hagens, Maria Hamel, Mary Smitshuysen; Johan Fiolet; Frits van Dijk; Robert de Vries; Wim Vesseur; Cor Dommelshuizen; Raymond Oosthout, Ben Groenier en Henk Schaer. Het aantal afgebeelden correspondeert dan wel met de foto maar de man/vrouwverhouding niet. Een afstemmingscontact met Henk Kramer ? Als het goeddeels niet-Nijmegenaren zijn maar bv 'de Amsterdammers', zou het achtergrondgebouw wel eens wat verder weg kunnen liggen dan het Stevenskerkhof
Reactie 2:

Gonneke Janssen, 12-12-2016: Zie voor meer informatie over deze opvoering de database In Reprise.
Reactie 3:

Dick Jacobs, 14-01-2017: Naar mijn mening geeft de foto geen medewerkers weer aan de opvoeringen van dit mirakelspel door Toneelgroep Theater. Die uitvoeringen, waaraan ik meewerkte, waren in 1956. (Zie hiervoor verder 'Mijn herinneringen aan MINJON'). Tijdens de uitvoeringen in 1956 werden nieuw-ontworpen kostuums gedragen; die zagen er wat moderner uit dan de op de foto weergegeven kostuums.
Ik meen me te herinneren dat Henk Kramer inderdaad al vóór 1956 een keer Mariken Van Nimwegen, gespeeld door allemaal amateurs, heeft geregisseerd.
Het voorbereiden van de amateur-tonelisten gebeurde in 1956 ook door Henk Kramer. De uiteindelijke regie van de uitvoeringen berustte echter bij Albert van Dalsum.
Ik zal er mijn gegevens nog eens op naslaan; ik meen nl. dat Wim Vesseur een bekende decor­ontwerper was. Volgens mij heeft hij wel eens een decor voor het Goffert-openluchttheater ontworpen. Ik herinner me een -voor die tijd- zeer modern en ingenieus decor van hem.
Reactie 4:

Dick Jacobs, 14-01-2017: Weet inmiddels dat Wim Vesseur acteur en tevens decorontwerper is geweest. Volgens mij heeft hij als decorontwerper een heel goede naam opgebouwd. Wie heeft er nog gegevens en/of foto's van het Centraal Nijmeegs Toneel? Eenmaal per jaar werd door deze toneelgroep, samengesteld uit leden van de verschillende Nijmeegse toneelverenigingen, een uitvoering gegeven in het openluchttheater.
Ik heb meegewerkt aan uitvoeringen van 'Het Wederzijds Huwelijksbedrog' van Pieter Langendijk en 'Don Juan' van Molière. Bij één van deze stukken werd het decor door Wim Vesseur ontworpen.
Reactie 5:

Mw. Jopie Huisman, 15-01-2017: TIP: Op het Prikbord plaatste ik tips over tv-documentaires van ONS, inmiddels bij Ziggo-zender 50. Ik denk dat daarin de personen op deze foto al spelend te zien zijn. Datum plaatsing was o.a. 23 december j.l.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: