Nieuwe pagina 1
© copyright Cees de Vos, Digitale bewerking; Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Jan Jansen, schoenontwerper

Jan Jansen, 2007
Foto: Roy Beusker 

'In een korte vlucht' beschrijf ik de geschiedenis van de bekende schoenontwerper en geboren Nijmegenaar Jan Jansen. Ik heb persoonlijk toestemming van Jan Jansen om dit te plaatsen op Noviomagus.nl. De heer Jan Jansen wist aanvankelijk niet dat ik hiermee bezig was: Het was dan ook - bij het aanbieden ervan... - een complete verrassing voor hem en zijn vrouw Tonny Polman.

"Grote Zonen in de Kunst” 

Als men in Holland spreekt over ‘Grote Zonen in de Kunst’ dan zijn dat mensen als:

- Vincent v. Gogh *1853 Zundert - † 1890 - Schilderkunst.
- Gerard Reve *1923 A’dam - † 2006 - Schrijverschap.
- Frank Govers *1932 Tiel - † 1997 - Mode. 

De in leven en welzijn creërende mens in ‘Schoenenkunst’ is:
Jan Jansen *1941 Nijmegen - Schoenenontwerper te Amsterdam.

De beeldend Kunstenaar in Schoenen - Jan Jansen is geboren in het oorlogsjaar 1941 op dinsdag 06 mei in Nijmegen aan de Graafscheweg no.37, niet ver van het Keizer Karelplein. Zijn geboortehuis bevond zich boven een autogarage. De garage is verdwenen, Jan’s geboortehuis staat er nog…!

De Keizer Karel stad Nijmegen mag met recht trots zijn op haar wereldberoemde zoon en ereburger “De schoenontwerper Jan Jansen”. 

De liefde die Jan Jansen opvatte tot het ‘ontwerpen van schoenen’ begon eind jaren ’50. Zijn vader was werkzaam als verkoopleider bij de Nimco-Schoenenfabriek aan de Tooropstraat waar zoon Jan zijn eerste werkervaring in de schoenenwereld opdeed. In 1959 ontwierp Jan Jansen zijn ‘eerste schoen’ voor zijn grote liefde, steun en toeverlaat Tonny Polman en in 1961 waagt hij een schoen voor zichzelf te componeren. 

“Kissing the pope’s toe” jaar 1990

Na in 1963 praktijkervaring opgedaan te hebben via een avondopleiding aan de Academie voor Kunst en Industrie in Eindhoven en een ambachtelijke schoenmakersopleiding in Waalwijk, bekwaamt Jan Jansen zich in de ware kunst van het handmatig ontwerpen van schoenen in de ateliers van: Follie, D’Alco en Albanese in de stad Rome.

“Steely snake” jaar 1993

In het zelfde jaar 1963 ontwerpt Jan Jansen zijn schoenen onder de naam ‘Jeannot’, om in 1968 tóch maar te kiezen voor zijn eigen naam ‘Jan Jansen Schoenen’.

”Jan Jansen sport” jaar 2007

In 1964 weet de bekende Nederlandse hoffotograaf Paul Huf (*1924-†2002) Jan Jansen te strikken voor een reclamefilm van Grolsch Bier:“Vakmanschap is Meesterschap”. Jan Jansen’s naam was gemaakt en stond op de kaart van Holland en in de wereld. Inmiddels zit Jan Jansen 47 jaar in het vak.

“Flow Jo” jaar 1994

Het grote geheim van ‘Jan Jansen Schoenen’ zit ‘m in de constructie die steeds weer vernieuwend is. Het ontwerpen van nieuwe creaties ontspruiten uit de brein van Jan Jansen himself: “En dat wens ik graag zo te houden ..!”, gaf hij aan tijdens zijn laatste optreden op tv in februari 2009 in het programma ‘Kunstof - tv’ van de NPS. 

Menig bekend schoenenfabrikant heeft Jan Jansen opdracht gegeven tot het ontwerpen van schoenen die vervolgens in duizenden de wereld veroverden. Een sprekend voorbeeld hiervan is de ‘High Heeled Sneaker’ van Jan Jansen: van dit kunstwerk werden er - buiten Jan Jansen om..! - in Amerika een miljoen verkocht.

“High Heeled Sneaker” jaar 1970

“Wie kiest voor een schoen van Jan Jansen schenkt zijn voeten een mooi compliment”. 
Dit staat geschreven op de bezienswaardige site van Jan Jansen. 

”Buld me up” jaar 1972

Het voert te ver om hier opgave te doen van de vele ontwerpschoenen, prijzen, onderscheidingen, tentoonstellingen en successen van de beroemde Nijmegenaar Jan Jansen. Daarvoor wijs ik met veel respect naar zijn website: www.janjansenshoes.com .
U zult versteld staan van de altijd bescheiden mens ‘Jan Jansen’.

”For snoecks” jaar 2002 

“Linea erotica” jaar 1991

Mathilde Willink, Katja Schuurman en Adéle Bloemendaal: Zo maar een “piepkleine greep” van bekende mensen die de schoenen van Jan Jansen adoreren. 

“Jan Jansen Herenschoen” 

Richt Jan Jansen zich ‘hoofdzakelijk‘ tot de dames, wat te begrijpen is, deze ‘wezens’ houden nu eenmaal van afwisseling, de heren worden niet vergeten: de “Handgemaakte Jan Jansen Herenschoen” is een schoeisel in vele gedaante en zeer in trek bij de mannen. Ik, Cees de Vos uit Soest, beweeg mij voort op de jawel: ‘Jan Jansen Herenschoen’. 

Heden: Duo-Tentoonstelling van ‘Jan Jansen & Swip Stolk’ in Het Valkhofmuseum - Nijmegen.

“Instappers” jaar 2003

“De Bamboeschoen” jaar 1973 

Beelden die voor zich zelve spreken ….

De zeven vestigingen van Jan Jansen Schoenen: 

- Amsterdam (drie vestigingen) o.a. een aan het Rokin 42.
- Heusden aan de Engstraat 3 
- Nijmegen aan de Houtstraat 41
- Londen (Engeland)
- Cornwall - Sint. Ives Zuid-West Engeland

 

 

 

‘Jan Jansen Schoenen’ - Herenwinkel aan de Vijzelstraat in Amsterdam. 

‘Jan Jansen Schoenen’ aan het Roelof Hardplein in Amsterdam. 

‘Jan Jansen Schoenen’ aan de Engstraat 3 in Heusden. Winkelpand van Ria Polman (zus v.Tonny Polman) en haar echtgenoot Leo de Vos. Broer Leo de Vos, benjamin in ons grote gezin van dertien kinderen, runt samen met zijn vrouw Ria Polman de "Jan Jansen Schoenenzaak" in het historische plaatsje Heusden. 

‘Jan Jansen Schoenen’ aan de Houtstraat 41 in Nijmegen.

Cees de Vos
Soest, maart 2009

Reactie 1:

Mildred van Genderen, 17-02-2014: Beste heer Jansen,

Ik heb een schoen van u uit de jaren70, ik zou die aan u terug willen verkopen.
Zou u daar belangstelling voor hebben?

Met vr.gr.
Mildred van Genderen

Reactie 2:

Marjan Tromp, 06-04-2016: Beste meneer Jansen,
Ik verzamel schoenen, bijzondere schoenen en heb onlangs de bamboeschoen met enkelband kunnen kopen uit 1973. het looprandje is verdwenen. Met welk materiaal kan ik ze het beste laten herstellen, zonder dat het afbreuk doet aan de schoen?
Ik hoop dat ik een antwoord van u krijg.
Vriendelijke groet,
Marjan Tromp, een fan van u.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: