Nieuwe pagina 1

© copyright Cor van Megen, Digitale bewerking; Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Bloemenkwekerij/bloemisterij van Megen

De bloemenkwekerij/bloemisterij van de gebroeders Cees (mijn vader) en Theo van Megen was een begrip in Oost Nijmegen. Gevestigd begin twintiger jaren van de vorige eeuw aan de Broerdijk 83 op grondgebied van vader (Theo)dorus, die een gecombineerde boerderij'/tuinderij had. 

Nijmegen ca 1924. Indicatie situering bloemkwekerij Van Megen.

De bloemenkwekerij besloeg een redelijk groot gebied in het carré van nu: de Broerdijk - Hengstdalseweg - Cipresstraat en de Gouden Regenstraat. Op het terrein stonden twee hoge en grote bloemenkassen en ca. 8 lage zgn. Lentse bloembakken, allen verwarmd door een kolen (cokes) gestookte verwarming. De hoge kassen bevonden zich, als men nu de Cipresstraat inrijdt op ca. 100 meter. Enige foto's geven een idee van de kwekerij en de nog niet bebouwde omgeving in Nijmegen Oost.

Foto 1: De zussen An, Rina en Ciel van Megen met vriendinnen bij een hoge kas met doorzicht naar de nog onbebouwde Hengstdalseweg (nu winkels).

Foto 2: Moeder An van Megen met dochters Annie en Ciel (inmiddels alle drie overleden) voor een kas.

Foto 3: Moeder An met dochter An achter de zelf gekweekte Cyclamens.

Foto 4: Annie met jongste broer Ben en tante Toos met Anneke uit Den Haag bij de lage Lentse bloembakken (zie ook weer de lege Hengstdalsweg. (Red.: deze foto wordt nog vervangen door een beter exemplaar)

Foto 5: Dochter Ciel met broers Hans en Tonnie en buurmeisje José Coljee (van buurman en melkhandelaar Henk Coljee) in de sneeuw pal achter het huis en uitzicht op de Hengstdalseweg. (Red.: deze foto wordt nog vervangen door een beter exemplaar)

Vanaf begin veertiger jaren hebben wij de totale opbouw van Nijmegen Oost van Broerdijk tot Sophiaweg en van Postweg tot Berg en Dalsweg zien voltrekken (De sprong naar OOST).

Op 1 januari 1953 viel het bedrijf van de Gebroeders van Megen o.a. door onteigening door de gemeente Nijmegen (voor woningbouw) uiteen. Mijn ouders vestigden zich aan de Postweg op nr. 68 met een bloemenzaak, en welke door gebrek aan opvolgers is opgeheven op 1 januari 1965. Mijn ome Theo heeft het bedrijf aan de Broerdijk in afgeslankte vorm voortgezet en werd later opgevolgd door zijn zoon Henk.

Bloemenzaak van Van Megen in 1976 (Collectie RAN, F14922)

Anno 2009 (Google Maps)

Nijmegen, okt. 2010

Cor van Megen

Reactie 1:

Wim Segers 22-10-10: Even een reactie op het verhaal van bloemisterij van Van Megen. Ene Henk(ie) van Megen is een poos mijn vriend(je) geweest, op de lagere school aan de Acaciastraat. Hij woonde op de Broerweg. Is dat de Henk waar over gesproken wordt in het verhaal? Ik weet nog wel dat hij ook een zusje had. Ik ben vaak met hem mee gegaan naar de kwekerij en kreeg van zijn vader wel eens Geraniumstekken om thuis op te kweken. 

Binnenkort plaats ik een foto van de eerste klas Acaciastraat waar Henk(ie) naar mijn mening op staat.

Groetjes Wim Segers (destijds Esdoornstraat 14)

Reactie 2:

Henk van Megen, 26-10-10: In de jaren 40/50 brachten de stratenvegers van de gemeentereiniging het geveegde blad van de straat naar ons bedrijf, wat gebruikt werd om in het vroege voorjaar de koude bakken mee warm te houden aan de buitenkant. Er werd ook paardenmest gebruikt onder de planten in de bakken want dat gaf veel warmte.

Het bedrijf is ingeschreven bij de kamer van koophandel in april 1922 en uitgeschreven op 8 jan. 2000

In 1954 werd het melkbedrijf overgenomen door de fam. Bontje

De huizen zijn gebouwd in 1933, in 1966 heeft er een verbouwing plaatsgevonden van de bloemenwinkel, van de ingang achterom naar ingang aan de straatkant.

Op het veldje naast de fam. Kampman vanaf de Hengstdalseweg naar de kassen werd veel gevoetbald door de jeugd uit de buurt.

Hierbij een foto genomen vanaf de kassen waar nu de Cypresstraat is.

Hierbij de foto zoals het oorspronkelijk was. Links nummer 83 en rechts 85 de melkhandel.

Dit is een foto van mijn vader Theo van Megen bij de broeikassen op de stookkelder.

Hopende Noviomagus.nl van dienst te zijn geweest verblijf ik met vriendelijke groet,

Henk van Megen, zoon van Theo sr.

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: