ontploffingmunitiedepot

© copyright Wim van Megen, Digitale bewerking Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Ontploffing Munitiedepot

Dhr. Wim van Megen reageerde in juni 2004 op een passage uit het boek "Storm over Nijmegen" van W. Imar Kula waarvan delen op onze website gepubliceerd zijn. De passage betrof de getuigenis van een ontploffing: "In de nacht van 17 op 18 september laten de Duitsers het munitiedepot op de Kopse Hof in de lucht vliegen...".

Dhr. van Megen berichtte ons het volgende:

Naar mijn stellige mening gebeurde dat niet op de genoemde datum maar op eerste of tweede Pinksterdag daaropvolgend. Dit depot lag achter de toenmalige tuchtschool in een zandafgraving waar momenteel een school cq huizen staan.
Hoe de ontploffing is ontstaan is mij onbekend, maar ik was toen woonachtig in de Eikstraat, " grenzend " aan bewust depot, en het geheel staat mij nog vrij helder voor de geest. De ontploffing heeft plaats gevonden op pinksterzaterdag 19/05/1945 in de middaguren. Dit is eveneens bevestigd door de Hr. Jo Janssen, hij was in die periode lid van de scoutinggroep Keizer Karel en weet met stelligheid dat ook hij, met de hele groep, beschutting hebben moeten zoeken tegen dit geweld.

Een andere bevestiging is de volgende: mijn vader raakte de eerste dagen van sept 1944 zwaar gewond op de Daalseweg, zie hiervoor bijgaande verklaring van de hulpverlener, mijn vader was na thuiskomst nog jaren niet te verstaan maar was tijdens die ontploffing beslist " onverstaanbaar" thuis. Hij heeft ons namelijk in de kelder of wat daar voor doorging gedirigeerd, dit staat mij nog zeer helder voor de geest. Ook weet ik vrij zeker dat de pas ingezette nieuwe ruiten helaas weer aan diggelen gingen. Ons huisadres was in die periode: Eikstraat 1 dus verdraaid dicht bij de plaats van ontploffing.

Wij danken Dhr. Wim van Megen voor zijn bijzondere bijdrage!

Reactie 1:

Henk Kuipers: Naar aanleiding van de bijdrage van 7 september over de ontploffing(en) op het Kopse Hof: Volgens mij zijn er twee ontploffingen op het Kopse Hof geweest:
- op 17/18 september 1944
- op 19 mei 1945
Aan het pand B&D weg 290 en 292 is nog steeds enige inslagschade waar te nemen van waarschijnlijk de laatste ontploffing. Overigens ben ik op zoek naar fotoís van deze ontploffing met zijn uitwerking op de omgeving. Het is nogal een heftige ontploffing geweest, tot op kilometers afstand lagen de ruiten eruit.

Reactie 2:

H. Burgers: Er vonden 2 ontpoffingen plaats, de eerste door de duitsers die hun munitiedepot lieten springen. Dit lukte maar ten dele. Granaat bij ons in het keldergat onontploft (Berg en Dalseweg 272) scherven door de dakkapel, alle ruiten kapot, vele dakpannen kapot, het dak werd door de dreun opgelicht. De tweede met pinksteren 1945, door een ongeluk? Het restant van de ingegraven duitse munitie ontploft, weer alleruiten kapot.

Reactie 3:

Jan Groos: Naar aanleiding van uw publicaties inzake de ontploffing van het munitiedepot aan de Kopsehof in mei '45 wil ik graag de volgende aanvulling geven. Mijn vader, J.W. Groos, dreef indertijd zijn winkel op de hoek van de Broerdijk en de Pijnboomstraat, en heeft mij vaak verteld hoe 'ergens rond pinksteren 1945' het munitiedepot de lucht in ging. Anders dan wel wordt aangenomen betrof het hier niet zomaar een ongeluk. Volgens omwonenden werd de explosie veroorzaakt doordat Amerikaanse soldaten die het depot bwaakten geweerkogels afvuurden in de kuil, om zich te vermaken met de kleine ontploffinkjes die daarbij ontstonden. Eťn van hun kogels raakte een grote granaat, waarna het hele depot de lucht inging.

Reactie 4:

Jacques van Dinteren: Mijn ouders zijn in 1962 in de Corduwenerstraat komen wonen, tussen Hengstdalseweg en Berg en Dalseweg. Zij weten te vertellen dat tal van huizen schade hebben opgelopen doordat het dak werd opgetild. In hun huis is dat nog zichtbaar. In sommige woningen was de schade zů groot dat deze nieuwe plafonds hebben gekregen. Als er twee ontploffingen zijn geweest, is het niet duidelijk welke die schade heeft veroorzaakt.

Reactie 5:

Wim van Megen: In het boekje: Hengstdal een wijk van Nijmegen Oost deel 2 door J. Raeven en Antoon Janssen staat een vermelding over de ontploffing van het munitiedepot op de Kopse Hof.
De tijdplaatsing pleit ook hier duidelijk voor de zaterdag voor Pinksteren.
Het fragment is bijgevoegd.

Reactie 6:

Wim Segers 12-02-2009: Onder dit hoofdstuk vind ik een getuigenverklaring van 22 september 1944, opgemaakt door dhr.F.M.E. Langen uit de Populierstraat. Hierin wordt de gewonde J.H. van Megen vernoemd (vader van Wim van Megen). Is dit soms de Jef (SJEF) van Megen die werkzaam was bij de boerenbond in de Bottelstraat? Wij hebben deze man namelijk gekend.
Wim Segers uit de Esdoornstraat

Reactie 7:

Wim van Megen, 14-02-2009: Mijn vader is inderdaad J.H. van Megen die als filiaalchef werkzaam was bij de toenmalige N.C.B. (Noord-brabantse Christelijke Boerenbond) in de Bottelstraat.
Het pand is in de vijftigerjaren overgegaan naar de Meubelzaak Framy. De N.C.B. is toen verhuisd naar Grave en overgegaan in de C.H.V. (CoŲperatieve Handelsvereniging)
Het hoofdkantoor van de onderneming was en is gevestigd in Veghel.

Reactie 8:

Rob ten Ham, 29-11-2009: De oorzaak van de tweede ontploffing in 1945 was inderdaad het schieten van een Amerikaanse soldaat op de munitie in de kuil vanaf de Kopse Hof: ik en nog enige buurjongens lagen naast hem! Toen het begon te knallen zijn we als een haas naar huis gerend. Hoelang de ontploffingen hebben geduurd weet ik niet meer. wel werd later de munitie op meerdere dagen gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Er werd dan volgens mij met de sirene gewaarschuwd. 
Niemand mocht op de Kopse Hof komen, er was bewaking, maar ťťn keer gingen wij met enkele vriendjes meteen na het signaal snel naar ons hol vlakbij de "4 bomen" in het wilgenlaantje. Wij waren toen ongeveer 9 jaar. Rob ten Ham (woonde in de Esdoornstraat)

Reactie 9:

Jaap Mooi, 16-04-2014: Het in de lucht vliegen van de kuil, wat wij in Nijmegen-Oost op een middag in 1944 (kan ook 1945 geweest zijn) meemaakten, weet ik nog goed te herinneren. De kuil was bekend als stortplaats van overtollige munitie. Het verhaal ging dat de jeugd steeds probeerde om door middel van een soort lont de munitie in lucht te laten vliegen. Zelf liep ik toen de eerste knallen afgingen de Tooropstraat op richting Kopsehof, mensen kwamen de straat af rennen en riepen "Lopen! De kuul gaat de lucht in", dus snel naar huis. Bij onze buren in de van Beethovenstraat kwam een scherf dwars door het dak in de huiskamer terrecht, gelukkig is daarbij niemand geraakt.
Reactie 10:

L.P.Chr. van Horssen, 23-10-2014: Reactie op bovenstaand verhaal. Er zijn inderdaad twee ontploffingen geweest van het munitiedepot aan de Kopse Hof.
Ik liep op die zaterdag 19 mei 1945 met de jongens van de St. Dominicusgroep onder aan de Ubbergseweg, eigenlijk onder het gebouw waar nu Hotel Belvoir is. We kwamen met de welpen en verkenners van een bijeenkomst in de middag vanaf Waalheuvel (het congrescentrum) richting Keizer Lodewijkplein (thans Trajanusplein) gelopen toen de projectielen langs ons heen schoten.
Het was geen knal maar een reeks knallen, een kakofonie van geluid.
Door de luchtdruk werden we tegen de kant van dat dijkje daar gedrukt. Ik kan je verzekeren dat het zeer angstig was daar liggende tegen dat dijkje en niet wetende wat er aan de hand was.
De hemelsbrede afstand zal denk ik ongeveer 300-400 meter zijn geweest.
Reactie 11:

W. Spanjers, 06-12-2014: In januari 45 stonden op de Kopsehof een 6 tal tanks, gericht Elst.
Militairen hadden zich ingegraven. In hoeverre is dit bekend?
Ik kan mij herinneren dat een jongen Vrijaldenhoven door een granaat uit de tegenrichting dodelijk is getroffen.

Wij waren daar regelmatig. Er was een opslag in de kuil bij de Kopsehof.
Ik meen met eerste of tweede Paasdag 45. Ik was vlak bij, toen de minutie de lucht in vloog.
De militairen waren toen reeds verdwenen. Ik was bij de Eikstraat en achter een uitbouw heb ik geschuild. Plotsklaps vloog een projectiel langs mij door de ruit van een huis naar binnen. Het projectiel ontplofte in kamer en ik werd tegen de muur geslagen, maar ik werd niet gewond.
Het was zeer angstaanjagend. Het duurde heel lang voordat het rustig werd.
Nadien ben ik naar huis gehold. Mijn ouders wisten niet, dat ik daar in buurt was geweest.
Ik heb nooit iets over dit voorval vernomen waardoor de munitie in de lucht is gevlogen.
Reactie 12:

Frans S.J DaniŽls, 14-12-2014: Toen Hengstdal, een wijk van Nijmegen-Oost deel 2 geschreven werd heb ik mijn dagboek Oorlogsherinneringen van een Nijmeegse jongen ter beschikking gesteld en de schrijvers hebben er gedeelten van overgenomen, oa Nog een toegift dat Wim van Megen in reactie 5 vermeldt.
De ontploffing in de Zandkuil is veroorzaakt door onvoorzichtigheid van Engelse militairen en niet door Amerikaanse soldaten.
Mijn dagboek gaat over de belevenissen in en om het Rode Dorp in oorlogstijd waar ik toendertijd woonde en ik heb het onlangs geschonken aan het Stadsarchief.
Reactie 13:

Frans S.J. DaniŽls, 21-12-2014: Betreffende de nationaliteit van de betreffende soldaten in de Zandkuil verwijs ik u naar het verslag van het waarnemend hoofd van de luchtbeschermingsdienst J.W van Delden van 3 Maart 1945 betreffende de oorzaak van de ontploffing en gesproken wordt over een militair met een wandelstok en dat kan alleen maar een Engelsman zijn!

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: