Berg en Dalseweg 001 ri St. Maartenskliniek

<- Back | Index | Next ->


Berg en Dalseweg 001 ri St. Maartenskliniek

Reactie 1:

Boet de Haas, 08-11-2013: De Bergendalseweg op de hoogte van de St. Stephanuschool genomen richting Berg en Dal. In de witte boerderij hadden later Bart en Mientje Hendriks (groenteman) en Tiny (Hendriks?), de Melkboer, hun bedrijven. Mijn grootouders woonden in de Beukstraat, net om de hoek. Heb zelf van 1961 tot 1969 op de St. Stephanusschool (Bergendalseweg) mijn lagere schooltijd doorgebracht. Kwam uit Berg en Dal en liep daar iedere dag aan voorbij.

Reactie 2:

Henk Tiellemans, 10-11-2013: Dit is zeer bekende lokatie, geheel links is de boederij van Tinus van Halen zichtbaar, het open bouwland daarvoor was akkerland van Koos Tielemans en Tinus van Halen, hierop werd rogge en haver verbouwd. Gezien de straatverlichting moet deze foto in de jaren 1950-1955 genomen zijn.
Ik zelf ben geboren in 1939 in bloemisterij "Het molentje", tegenover het huis van de gebr. Arens (edelsmeden) dat met de spitsekap voorbij de witte boerderij zichtbaar is.
Historie...

Reactie 3:

Peter Huijs, 10-11-2013: inderdaad, dit is de Berg en Dalseweg met links langs de wei het Kruispad of Kruisweg, hier zat ook een transportbedrijf van van Rijswijk. De boerderij op de foto was van de fam. Hendriks, bij de melkboer Tiny Hendriks heb ik nog een tijdje geholpen op de melkkar in de vakanties en op de zaterdag. Ook zat ik op de st. Stephanusschool van 1963-1969, bij Boet de Haas in de klas. Ik zelf woonde in het Rode Dorp, Eikstraat.

Reactie 4:

Jo Liskamp, 02-12-2013: Heel bekend voor mij, Bart groenteboer en Tiny Hendriks melkboer hier kochten mijn ouders de spullen
Heb tot 1964 op de Berg en Dalseweg gewoond schuin tegenover st Maartenskliniek
Met vriendelijke ook aan oud bekenden. Jo Liskamp

Reactie 5:

Wim van Megen, 01-01-2014: Tiny Hendriks heeft jarenlang gekeept in het eerste elftal van Trekvogels.

Reactie 6:

Andre Kersten, 21-06-2014: Die Tinie had later zo'n grote mechanische hond en heeft de melk en andere producten ook bezorgd in de Schildersbuurt. Hij heeft dat tientallen jaren gedaan tot grote en volle tevredenheid van vele klanten.
Reactie 7:

Harrie Arts, 21-06-2014: Ik mocht Tiny in de vakanties en soms weekenden, helpen met het rondbrengen van de melkproducten. In de winter was het soms moeilijk om met de 'electrische hond' de Holleweg (waar ik woonde) op te komen.
Reactie 8:

Hans Louw, 03-03-2015: Sinds 1947, toen was ik 2 jaar, ken ik de fam.Hendriks. Wij verbleven toen op Hartenbeek te Ubbergen. Mijn vader kwam voor de oorlog regelmatig bij hen aan. Daar ik in de hongerwinter geboren ben, hebben de ouders van Bart gezorgd dat er een voedselpakket met een verpleegster werd meegegeven. Nijmegen was al bevrijd.
Eind jaren 50 hebben wij enige jaren op het land achter de woning gekampeerd.
Helaas is de omgeving totaal veranderd. Ook Bart en Tiny zijn niet meer onder ons.
Wij hebben nog steeds goede herinneringen aan het Hengstdal, Nijmegen en wijde omgeving.
Ik kom regelmatig in deze streek. Wij hebben nog steeds kontakt met de zusters van Bart en de schoonzuster van Tiny.
Wij stonden bekend als de Amsterdammers.
Groeten aan alle bewoners, Hans Louw, Gouda
Reactie 9:

Ine Janssen-Hoos, 05-04-2015: Wat een leuke foto. Ik woonde in de Olijfwilgstraat en wij gingen met broertjes zussen mijn vader regelmatig vliegeren op dit weitje. (Dat zal in 1952/1953 zijn geweest.)
Reactie 10:

Jan van der Weyde, 05-04-2015: In de jaren 1957 t/m 1963 fietsten wij dagelijks van Berg en Dal naar Nijmegen naar school (De Klokkenberg). De getoonde foto is voor ons een bekend beeld uit die tijd. Ik zie nog de boer voor me die daar toen woonde (hij keek altijd met z'n hoofd scheef) op zijn oude motor melkbussen vervoeren. Ook zaten er vaak mensen op een bankje om te zien wie er zoal langs kwamen.
Reactie 11:

Wil Doesburg Smits, 21-11-2016: Dit is de woning waar wij al vanaf 1969 tegenover wonen en nog steeds. Mijn vrouw is de dochter van D.H.B Hendriks, loodgietersbedrijf gevestigd toentertijd op de Berg en Dalseweg 406. De situatie zoals op de foto kunnen wij ons nog nog heel goed voor de geest halen. Wij voetbalden er in de jaren 60 met de jongens uit de buurt, zoals de gebroeders Gommers, Bijleveld en mijn zwagers enz. Ook de man genaamd boer Tiellemans met de Indian motor kunnen wij ons nog goed herinneren. Bart Creemers van café Hengstdal was een achteroom van ons.
Reactie 12:

Paul Tiellemans, 06-05-2018: In de groentewinkel van 'Mieneke', tegenover 't Molentje, gingen wij vaker groente met/voor oma kopen als wij bij oma Tiellemans logeerden. Mijn grootouders zijn van Berg en Dalseweg 342, Tiellemans-Jansen van de bloemisterij. Op 340 en 344 woonden twee broers van Opa. Opa (Hendrikus) heb ik niet gekend, hij overleed in 1962. De bloemisterij is nog enige tijd in de familie geweest tot in de jaren '70.
PS, die boer met de motor zal Ome Koos geweest zijn, broer van mijn opa.
Reactie 13:

Ruud List, 02-01-2019: Aan de Kruisweg waren ook nog volkstuintjes.
Reactie 14:

Ruud List, 10-01-2020: Op reactie 10: Die boer, familie van Paul Tiellemans was boer Tiellemans op een, dacht ik oude harley davidson. Prachtig was dat, zoiets zie je vandaag de dag niet meer rijden ;-)
Reactie 15:

Frans van Buuren, 12-01-2020: Beste mensen, wie weet er iets te vertellen over de familie Jansen? Hun boerderij stond aan de Berg en Dalseweg, rechts van de weg naar St. Maartenskliniek. Ik ben er net achter gekomen dat een oom van mij tijdens de oorlog daar verbleef. Hij werd Piet genoemd. Zijn echte naam was Salomon Jacob Spier, geboren in 1906.
Hij vestigde zich in 1938 in Nijmegen en was werkzaam bij slagerij Nas op Broerdijk 1. Zover ik kan nagaan werkte hij daar tot 1944 toen hij is verraden. 
Bij voorbaat dank.
Reactie 16:

Carla Busser-Furtjes, 13-01-2020: Ik ben toevallig geboren en getogen vlakbij de St.Maartenskliniek, waar wij regelmatig wandelden met de hond.
Dat boerderijtje waar Frans van Buuren het over heeft staat precies tegenover de ingang van de St.Maartenskliniek. Vroeger heel erg verwaarloosd, de laatste jaren helemaal opgeknapt.
Ik denk dat Frans bij de overburen, in de grote boerderij, vast meer info kan krijgen hoe dat vroeger was en wie daar woonde.
Reactie 17:

Ruud List, 13-01-2020: Frans van Buuren, bij mijn weten woonde daar Cillissen of Silissen, een boer met een taxi, zo'n grote Amerikaanse slee, achter de weilanden had hij een akker. Zijn zoon heet Henk en woont in Malden.
Reactie 18:

Bas Aalders, 26-01-2020: Beste Frans van Buuren, ik ben kleinzoon van slager Nas en was vandaag verder aan het werken aan de geschiedenis van Salomon Jacob ter aanvulling van datgeen wat al op zijn pagina bij de Oorlogsgravenstichting is te vinden en vond jouw reactie op deze site. Waarschijnlijk kunnen mijn tante (94) en moeder zowel over de familie Jansen als over “Piet” het een en ander vertellen. Er is ook nog een foto van Veronica in een foto-album van mijn moeder. U kunt contact met mij opnemen per mail. [Redactie: contact is gelegd.]
Reactie 19:

Joris van Meel, 27-05-2020: Ik ben de huidige bewoner van Berg en Dalseweg 326a, het huis aan de rechterkant met de witte erker aan de voorkant. Ons huis is gebouwd in 1953, dus de foto moet van daarna zijn. Uit de verhalen hebben we vernomen dat de mevrouw die voor ons in het huis woonde (Mientje Hagemans) erg lang in het huis gewoond heeft; eerst met haar ouders en later alleen. In onze tuin aan de kant met de Beukstraat hebben we nog een oude foto van haar - die we toevallig in handen kregen - waarop ze in de tuin aan het werk is, als soort van eerbetoon tentoongesteld.
Reactie 20:

Willem Oosterbaan, 07-06-2021: Zelf denk ik dat de familie Jansen niet woonde in de boerderij waarover Carla het heeft in reactie16 (Berg en Dalseweg 420). Dat was voor de oorlog en nog tot 1942 het pension van Adelaar. De familie is deels ondergedoken, een van hen is vermoord. Ook veel van de pensiongasten waren Joods. Het was ook vakantiepension. Je kon er ook eten.
Ik denk dat de familie Jansen woonde op Berg en Dalseweg 412, maar ben er niet zeker van. Op de Woningkaart staat: Johannes Jansen, koopman en kastelein.
Bas, zou je nog eens contact willen opnemen over het lot van Salomon Spier, waarover je zo mooi schrijft op OGS? Ik doe zelf ook onderzoek naar de vervolgingen in Nijmegen, zie ook www.oorloginnijmegen.nl
Reactie 21:

Bas Aalders, 15-06-2021: Zowel in reactie 3 als in reactie 13 wordt Kruisweg of Kruispad genoemd, beginnend naast de school en lopend tussen de velden richting Maartenskliniek en de bossen van Dommer. Mijn moeder is de derde dochter van het slagersechtpaar Nas-Kokke (Broerdijk 1) en zij noemde deze weg altijd "het Kokkepaadje", naar haar familie Kokke die woonde in 't Zwaantje, de boerderij en uitspanning die stond op de plaats van de school. Voor mij en mijn broers en zussen was dit pad de start van een wandeling, een plek om te voetballen of vliegeren op de velden of "op weg" naar een bezoek bij oom en tante die woonden op de Ubbergseveldweg. Hun tuin/terrein liep door tot aan de Kruisweg naast transportbedrijf van Rijswijk.

Aanvulling, 02-07-2021: Mijn herinneringen van wandelen en spelen (in die tijd ook bijna ieder jaar in de sneeuw) betreffen de periode 1965-1985. Mijn moeder kende deze locatie al van voor WO II en heeft Kokke's Zwaantje nog gekend voor deze als gevolg van het exploderen van de munitieopslag tot een ruďne werd gereduceerd.

Redactie: Meer over deze ontploffing is te lezen bij Ontploffing Munitiedepot door Wim van Megen en in het artikel over Kokke's Zwaantje door Henk Kuipers.
Reactie 22:

Paul Broekman, 29-04-2022: In dagblad De Gelderlander van vandaag staat een artikel over Salomon Spier met foto’s.
Op zijn sluiproute pakten ze ‘Piet’ op. Piet staat voor Salomon Jacob Spier.
Verhalen over Joodse stadsgenoten bij Open Joodse huizen in Nijmegen, die op 3 mei worden verteld.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: