© copyright Clem. van der Made, Digitale bewerking; Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Puin Heumensoord

 

Bijgaand een paar foto's van stenen in bospaden in Heumensoord.

In Heumensoord zit in de zandgrond veel kiezel, maar hier gaat het om bakstenen, soms zelfs aan elkaar gemetseld. Die zijn er niet op natuurlijke wijze gekomen. Ik heb me vele jaren geleden eens laten vertellen, door een inmiddels overleden Nijmegenaar, dat er veel puin van het bombardement van Nijmegen in Heumensoord terecht is gekomen. Dat verhaal zou kunnen kloppen. In heel veel bospaden liggen bakstenen, zoals gezegd soms zelfs aan elkaar gemetseld. Dat moet bijna zeker systematisch zijn gebeurd, het kan geen gewone illegale stort zijn geweest. Werkelijk overal kom je bakstenen tegen in Heumensoord. Het begint al in Nijmegen, op een ingesleten fietspad van de Heemraadstraat, pal naast sportvelden, naar het Schutterspad. Ik kan me voorstellen dat er zand en kiezel uit Heumensoord is uitgegraven en dat er puin voor in de plaats is gekomen. Het zand en de kiezel waren goed voor de heropbouw van Nijmegen en het puin moest immers weg.

Een of twee jaar geleden sprak ik de voorzitter van Numaga hierover aan. Toen ik hem vroeg of het hem bekend was dat er Nijmeegs puin in Heumensoord zou zijn gestort, antwoordde hij dat hij dat niet wist.

Heeft iemand misschien meer informatie?

Met vriendelijke groet,

Clem. van der Made

P4 2004 0423 Nijm stenen  31.jpg P4 2004 0423 Nijm stenen  41.jpg P42004072302Nijmpuin.JPG P42004072304Nijmpuin.JPG P42004072307Nijmpuin.JPG P42004072309Nijmpuin.JPG

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.