© copyright Clem. van der Made, Digitale bewerking; Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Sprookje

 

Een sprookje van in tijd verdwaalde fietsers.

Er komt een cohort Romeinen aanfietsen. Ze komen uit het zuiden, uit Rome, via Keulen en Parijs. De laatste overnachting was in Ceuclum. Langs de wachttoren in Heumensoord gaan ze naar Noviomagus. 
Ze fietsen in formatie over het vreselijk modderige Schutterspad naar de Via Gladiola. Ze hebben nog nooit van Brittanicus gehoord en houden netjes rechts. De tocht eindigt voorlopig op de Mons Falconis, met uitzicht op de Waal, de Ooijpolder en de Betuwe. 
Aanvoerder Gaius haalt diep adem. Dit moeten wij allemaal nog veroveren, ook die heuvels in de verte en het amphitheater, naast dat hoge kantoorgebouw. Hij realiseert zich dat hun fietsen gelukkig goede vitessen hebben en dat hij en zijn mannen daarom in staat zijn om een verrassingsaanval uit te oefenen.
De legionairs overnachten in hotel Apollo. Ze houden echt van vertrouwde namen. De fietsen gaan naar de gemeentelijk stalling recht tegenover het hotel. Voor het slapengaan wandelen ze nog even door de stad. Ze drinken een biertje in café de Fiets, maken kennis met het verschijnsel frikadel en fluiten naar de meisjes.
De volgende morgen gaat het weer verder, over het Keizer Karelplein naar het station. Je weet niet wat je ziet: de hele colonne wacht op het groene licht en ze steken allemaal hun rechterhand uit. Bij het station kijken ze hun ogen uit. Zij dachten dat er alleen in Rome zoveel fietsen zouden zijn. Hier staan er vele honderden. Vlak voor het station zien ze ook nog mensen met hun fietsen de catacomben ingaan. Daar zijn nog meer fietsen. Ongelooflijk. Ze zijn onder de indruk.
Langs het Kronenburgerpark, met de dreunende rock van Herman Brood, rijden ze over de Waalkade en de Voerweg. Bovengekomen zien zij een grote glimmende groene schoenendoos. Gaius, die iets van geschiedenis afweet, schrikt. Dit is de Doos van Troje. Hij wil er met zijn mannen naartoe en wel met spoed. Aanvallen en wel onmiddellijk. De kop van het cohort vliegt meteen naar links. Vijf van hen worden bijna doodgereden door een streekbus. Ze zijn nog niet gewend aan de automobiles. 
Met de helmen rechtop en het zwaard in de aanslag gaan ze naar binnen. Een alleraardigste receptioniste, Marieke, ziet hen komen. Zij is behoorlijk geschrokken, normaal staan de Romeinse spullen achter het glas, nu zit zij erachter. Gaius en zijn mannen stormen de Doos binnen en kijken hun ogen uit. Daar staan warempel een paar delen van een zuil. De zuil! Een paar dagen geleden was er nog over gesproken om een zuil naar Noviomagus te brengen. En, nu staat dat ding hier, zij het incompleet. Onbegrijpelijk, hij snapt er niets van. 
Nog een beetje verward springen de mannen weer op hun fietsen. Op naar het amphitheater dat zij gisteren gezien hebben. Bij het Traianusplein schrikken ze. Ze horen een aanzwellend gerinkel. Duizenden fietsbellen. Honderden mensen fietsen hen tegemoet. Oei, de Bataven. Daar waren ze nog zo voor gewaarschuwd. Hele legioenen, mannen, vrouwen kinderen allemaal op een Batavus. Ze snappen er niets van. De mannen dobbelen niet, ze sleuren de vrouwen niet aan hun haren voort. De mannen zijn zelfs niet gewapend. Onze vrienden zijn op de route van de Nijmeegse Fietsvierdaagse terechtgekomen. Wat volgt laat zich raden. Het wordt een geweldig feest op de Waalkade.
Gaius zit nog wat te denken, Traianusplein? Hoe komen ze aan die naam? Zijn geschiedkundige kennis hield niet over. In de toekomst kijken kon hij helemaal niet. Hoe kon hij weten dat Traianus pas 100 jaar later in Nijmegen zou komen?
De verdere veroveringen? Gaius is geen held. Hij laat het "veni, vidi, vici" graag aan anderen over. Hij kan ook niet weten dat het amphitheater later wordt veroverd door een legioen in de kleuren: rood, groen en zwart.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: