07-MVDL017d

07-MVDL017d (Meer detail zien? Muis over of klik op de foto.)
't Meertje en de Ubbergseweg vanaf de opgang naar de Waalbrug. Poststempel 1939
Collectie Michiel van de Loo (toegevoegd 24-08-2013)

Reactie 1:

Jan Heijmans, 08-09-2013: volgens mij is de eerste boot links het voormalige clubhuis van de Batavier ligt momenteel in Katwijk t/o wsv de Kraaijenbergse Plassen.
Als ik op de haven kom zal ik een foto maken en naar u toe zenden.

Reactie 2:

Jan Heijmans, 19-09-2013: Hierbij zend ik u de gevraagde foto met een opmerking: het linker gedeelte is er later aangebouwd en is nu woonark.

Ik ken die boot/clubhuis nog uit de oorlogsjaren hij lag toen in de Waalhaven bij het slachthuis en is na de oorlog terug gegaan naar Meertje. Daar moest hij in de jaren zestig vertrekken en is onder veel boot eigenaren in konvooi naar Niftrik gevaren; daar heeft hij nog jaren gediend als clubhuis.

Redactie: is dit dezelfde bak als die op de vooroorlogse afbeeldingen 29 en 30?

Reactie 3:

Hans Giesbertz, 30-09-2013: volgens mij klopt het niet wat er over de woonboot gezegd wordt die nu bij Cuijk ligt. Volgens mij is dit oorspronkelijk de woonboot van Gerrit Bolhoeve. Ter verduidelijking stuur ik een stukje mee over de geschiedenis van de boot van Bolhoeve. Dit stukje staat in het boek wat ik gemaakt heb over de geschiedenis van het aannemersbedrijf H.J. Giesbertz. Deze bestaat 75 jaar en zaterdag wordt dat gevierd en daarvoor is in een kleine oplage een boek gemaakt.

Zwembad in de Waal

Jarenlang heeft in de Waal tegenover het huidige Holland Casino een rivierbad gelegen. De opening van het oudste rivierbad was in 1827. Tegen betaling kon de Nijmeegse elite gebruik maken van ‘koude stroom-, warme-, staal-, zwavel- en dampbaden’. Deze baden waren natuurlijk voor mannen en vrouwen gescheiden. Na de sluiting van dit eerste rivierbad kwam er in 1845 aan de Lentse kant een particulier badschip te liggen.
De Waal zelf bleef een populaire rivier om in te zwemmen maar maakte jaarlijks de nodige slachtoffers. Om het aantal drenkelingen terug te dringen liet de gemeenteraad in 1878 op dezelfde plek als in 1827 een ‘Gemeente Bad- en Zweminrichting’ bouwen op drijvende pontons. Het rivierbad was vanaf het voorjaar tot half september de hele week open. Op zondagmiddag was het Waalbad het domein van de ‘onvermogenden’. Zij betaalden geen toegangsgeld maar dienden wel zelf hun handdoek en zwemgoed mee te brengen. Het rivierbad werd in 1891 en 1901 uitgebreid met nieuwe baden. Tot na de Tweede Wereldoorlog bezochten veel Nijmegenaren het Waalbad. Door de toenemende vervuiling van de Waal werd het in 1950 gesloten. Jan Rossen vertelde over het Waalbad: ‘Het was een gebouw over een open bak in de rivier, met traliewerk, waardoor je niet kon verdrinken. Het was er heel smerig, de drollen dreven langs je op.’
Een tijdje na de sluiting van het rivierbad werden de pontons verkocht. Gerrit Bolhoeve kocht twee pontons.

Botenhuis aan de Ubbergseweg Nijmegen (1954)

In het Meertje werd in opdracht van Gerrit Bolhoeve op de twee pontons een boten-huis annex woonhuis gemaakt voor veertig tot vijftig kano’s. De bouw van deze woonboot met opbergplaats was een mooie klus voor de timmerlieden Jan van Densen en Jan Rossen. Samen met Thé (Neus) Verhoeven hebben zij deze prachtige opdracht in de zomer van 1954 geklaard. Van deze bouw zijn nog de volgende foto’s.



De opdrachtgever Gerrit Bolhoeve was een huisvriend van de familie Giesbertz. Hij kwam elke dag langs om de krant te lezen of een praatje te maken in de werkplaats bij de timmerlieden. Hij had ook een aapje in die tijd. Dat was een vals kreng en het beet als je te dicht bij hem in de buurt kwam. Tonnie Giesbertz heeft van zijn twaalfde tot zijn achttiende jaar Bolhoeve geholpen en daardoor was hij, met Bolhoeve, een van de weinigen waar de aap naar luisterde. Gerrit Bolhoeve vervoerde ook goederen, eerst met paard en wagen en later met een vrachtauto. De vrachtauto was eigendom van Bolhoeve, maar zijn schoonzoon Cor Jansen reed erop. Zij reden voor N.V. Nijmeegse Betonindustrie ‘De Hamer’.
Na het overlijden van Gerrit Bolhoeve (1963) bleef mevrouw Bolhoeve-Aldersma nog een tijdje op de boot wonen. Later verkocht ze de boot aan Ted de Jong uit de Fransestraat te Nijmegen. Jan Roodbeen ging toen hier wonen en werken. Hij zette een verdieping op de woonboot en ging er polyesterboten bouwen. Vrij snel verplaatste hij het botenhuis naar de plek waar vroeger de Batavier lag, achter de werkplaats van Geveling aan de Ooijsedijk. Hier begon Jan Roodbeen in mei 1969 een café ‘De Loopplank’. In 1971 bevonden zich in de woonark John’s Scheepsboetiek (een winkel), een bar en een botenhuis, beheerd door John de Jong, zoon van de eigenaar Ted de Jong. De gemeente Nijmegen wilde geen watersport in het Meertje. Daarom werd de woonboot in de jaren zeventig verplaatst naar het watersport-centrum de Plasmolen bij Mook en Middelaar. Daarna is de woonark weer verplaatst en nu ligt hij bij de Kraaijenbergse Plassen in Cuijk.



De boot van Bolhoeve, later Roodbeen, is de witte, twee verdiepingen hoge boot. Deze foto zal gemaakt zijn in 1968.
Reactie 4:

Rob Essers, 22-04-2018: Hans Giesbertz (reactie 3) schrijft dat het Waalbad door de toenemende vervuiling van de Waal in 1950 werd gesloten. Dat strookt niet met het bericht van de Gemeente Nijmegen in De Gelderlander van 10 mei 1951 waarin staat "dat de gemeente Bad- en Zweminrichting in rivier de Waal, nabij de Lindenberg, voor het publiek zal worden opengesteld op ZONDAG 13 MEI a.s., voormiddags om 10 uur."
Het jaar 1951 is wel het laatste jaar dat er in het rivierbad gezwommen kon worden. Op 9 mei 1952 is het Goffertbad geopend. De Gelderlander van 31 mei 1952 berichtte dat het drijvende zwembad aan Culemborg zou worden verkocht:
Drijvend zwembad wordt verkocht
De laatste jaren heeft het drijvend zwembad in de rivier de Waal niet meer aan de gestelde verwachtingen beantwoord.
Nu bovendien het zwembad in De Goffert is opengesteld, bestaat aan het Waalbad practisch geen behoefte meer.

Naar de mening Van B. en W verdient het geen aanbeveling het bad op andere wijze (bv. als botenhuis) te exploiteren. In dat geval zouden belangrijke kosten moeten worden gemaakt voor de inrichting als zodanig (pl.m. f 3000,-) terwijl bovendien de jaarlijks terugkerende onderhouds­kosten van dit toch al ongeveer 30 jaren oude bad niet gering zullen zijn. Daar echter de toestand van het bad nog niet zodanig is, dat het als sloop van de hand moet worden gedaan, hebben B. en W. In verschillende weekbladen („Cobouw”, „De Waterkampioen” enz.) een advertentie geplaatst, waarbij het bad als botenhuis of zweminrichting te koop is aangeboden. Van de binnengekomen prijsaanbiedingen (veelal van aannemers van sloopwerk) is het hoogste bod afkomstig van de gemeente Culemborg, die tijdens de oorlog haar zweminrichting heeft verloren en bereid is het bad voor f 25.500,- te kopen.
Dit bod wordt acceptabel geacht, temeer daar het bad voor het gebruikt kan worden, moet worden gerepareerd en geschilderd, terwijl ook het sleeploon voor rekening van koopster komt. Aangezien bij verkoop aan de gemeente Culemborg het zwembad als zodanig in tact kan blijven, stellen B en W. de Raad voor, tot verkoop te besluiten.

Uit een bericht in het Het Parool van 17 februari 1954 blijkt dat de verkoop wel heeft plaatsgevonden, maar dat het drijvende zwembad nooit in Culemborg is geweest:
Culemborg kocht onbruikbaar zwembad
B. en W. van Culemborg hebben de raad voorgesteld het drijvende zwembad, dat in Juni 1952 van de gemeente Nijmegen werd aangekocht, te verkopen voor f 13.000. De koopprijs bedroeg f 25.500. Achteraf is gebleken dat het bad voor Culemborg niet geschikt is.
Tot de aankoop werd indertijd besloten nadat deskundig advies was ingewonnen. Spoedig bleek dat het bad in de Lek – vanwege de breedte – niet op stroom kon liggen. Ook het plan om langs de Lek een geul te graven, waarin het bad zou kunnen worden gevaren, moest worden opgegeven met het oog op het gevaar van verzanding. Voorts keurde de inspectie voor de volksgezondheid te Arnhem de Lek als zwemwater af. Het bad, dat nooit in Culemborg is geweest, zal naar de sloper gaan, tenminste als de raad accoord gaat met het voorstel van B. en W .

Het is alleszins aannemelijk dat Gerrit Bolhoeve in 1954 twee pontons van de Gemeente Culemborg heeft gekocht.
Reactie 5:

J. Loermans, 17-05-2021: leuk de foto en informatie van het bad. Ik weet nog dat mijn moeder er badjuffrouw is geweest, dat was Elsje van Zomeren, dochter van Jacob van Zomeren, kapitein Nijmeegse Boot.
Reactie 6:

Jaap Hoogland, 10-02-2023: Vanaf 1950 tot einde bevaarbaarheid van het Meertje heb ik kano-onderdak gehad bij Bolhoeve, Batavier en een veel kleinere woonark moeke van Dijk (de moeder van schokker Joop van Dijk liggend aan de laatste krib voor de Waalbrug Bemmelse zijde).
Jantje Roodbeen deed ook prachtige kano's bouwen, vergelijkbaar met Malkorps van Phocas.
De grootste boot was het skutsje van de fam. de Boer machinebouw.
Jan Geenen met de Hobbel. En de befaamde recreatieplek Gat van Burgers.
Goed nieuws in november wordt het Meertje uitgebaggerd en de kribben aangepast.
De niet aanlegbare aanlegsteiger wordt als een knipoog beschouwd voor het beëindigen van het veer Nijmegen-Lent, ivm aanleg Waalbrug 1936.
Reactie 7:

JAM.Willems, 13-02-2023: foto's in de Beeldbank van het R.A.N.: F9011 botenclubhuis De Batavier, F9024 in het Meertje 1920, F54083 zwembad en clubhuis rond 1930, F5800 jaren 50.
REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.