OldDutch

© Ton Toonen; digitale bewerking 18-08-2017 Mark van Loon / Stichting Noviomagus.nl

Interieurfoto's Old Dutch

door Ton Toonen

Ten tijde van het horecabedrijf 'Old Dutch' aan de Burchtstraat maakte ik enkele foto's van het interieur.

05.

terug naar Gastredactie-overzicht

Reactie 0:

Ton Toonen, 18-08-2017: Interieurfoto's Old Dutch
Reactie 1:

Paul Rouw, 18-08-2017: Hier werd in de jaren 60 elke maandagochtend werkbespreking gehouden door mijn werkgever de hr. Jan Lamers van het verwarmingsburo PH Lamers met architecten en collega's installateurs.
Reactie 2:

Rob van Kampen, 23-08-2017: Als lid van de carnavalsvereniging st. Anneke hebben we daar vele mooie jaren carnaval gevierd. Een uitermate geschikte locatie!!
Reactie 3:

Petra Wouters, 16-09-2017: Heel erg gezellig, overdag en 's avonds, echt jaren 60 met de persjes op tafel. Blij als je een tafeltje kon bemachtigen!
We moesten daarna iets anders zoeken met dezelfde sfeer en dat werd Atlanta aan de Grote Markt en dat is het nog steeds als ik in Nijmegen kom!
Reactie 4:

Boy van Pelt, 17-09-2017: Old Dutch, Mijn vader heeft er tot aan zijn overlijden in febr.1965 gewerkt. In welk jaar hij daar begonnen is weet ik niet, het zal 1958 of zo geweest zijn. Voor die tijd heeft hij altijd bij Hotel Atlanta gewerkt, in elk geval ook in de oorlogsjaren. Vele Nijmegenaren zullen door hem voorzien zijn van een kopje koffie met het overbekende glaasje water. Vooral veel vertegenwoordigers die aan de Leestafel als start van de werkdag van de koffie genoten.
Leuk om de combinatie van Petra Wouters te lezen, Old Dutch/Atlanta.
Vr.Gr.Boy
Reactie 5:

Jurriaan de Munk, 03-10-2017: De muurschilderingen in dit cafe zijn aangebracht door mijn grootvader Thomas de Munk, overleden in 1966, dus de muurschilderingen zullen voor die tijd zijn geweest. Of mijn grootvader deze muurschilderingen heeft gemaakt in opdracht van Heineken dat denk ik haast van niet, wij denken dat het een particuliere opdracht was. Het is wel zeer waarschijnlijk dat hij zelf deze muurschilderijen heeft gemaakt als hobby in zijn vrije tijd.
Mijn grootvader was werkzaam bij de politie in Nijmegen als technisch tekenaar.
Tevens was hij een begaafd kunstschilder en heeft ons mooie schilderijen nagelaten.

Mijn grootvader heeft in de tijd 1940/1945 meerdere schilderijen gemaakt als ruilwaar voor bijv waardebonnen, er zullen daarom meer schilderijen van hem in huiskamers hangen dan wij van af weten.
Iets anders wat ik u graag wil vertellen is dat zijn vrouw Marietje Kersten-de Munk in de oorlogse jaren werkzaam was als huishoudelijke hulp bij familie Prick aan de Berg en Dalseweg, zij was op de hoogte dat Dhr Prick ondergedoken was in dat huis maar heeft daarover altijd gezwegen.
Na de oorlog toen de politie Nijmegen gezuiverd werd, werd mijn opa als beloning (denken wij) voor de geheimhouding een baan aangeboden bij de politie.
Reactie 6:

Thea Verheul-Haze, 08-10-2017: Heel veel geweest. Ik kwam altijd via de achterdeur (lees keuken) binnen. Gezellig wachten met een bakkie tot de rest van de vrienden kwamen. Daarna gezellig de stad in. Prachtige kroeg eigenlijk.
Reactie 7:

Nel Roelofsma, 08-10-2017: Mijn vriendin Riet en ik gingen na de H.Mis in de Maria Geboortekerk koffie drinken bij Old Dutch omdat het daar altijd zo gezellig was. We waren jong, dus een eindje lopen vonden we heerlijk. Dit moet tussen 1955 en 1958 zijn geweest. Erg fijne herinneringen.
Reactie 8:

Henk Verniers, 10-10-2017: Ik heb dit schilderij (Reactie 5) in mijn bezit gehad maar heb hem weggeven maar weet niet meer aan wie. Wij woonden in het Willemskwartier.
Reactie 9:

Marit Lindner, 15-10-2017: Wij, mijn moeder en middelste zus, gingen hier altijd warme chocolademelk drinken als mijn zus muziekles had in de Lindenberg in de jaren 80.
Leuk om die foto's te zien!
Reactie 10:

Henry Artz, 18-10-2017: Samen met de dochter van mijn schoonmoeder nog een glaasje wijn gedronken. Heb het altijd een mooie pand gevonden, helaas is hiervan niets meer terug te vinden in de huidige situatie.
Reactie 11:

Henk Vrolijks, 05-11-2017: Mijn vader P.H. Vrolijks heeft de soedan tafelkleedjes geknoopt in laat 50 begin 60
Reactie 12:

Dick Jacobs, 07-11-2017: Ik herinner mij dat bij mooi weer het raam aan de voorzijde openstond. Vlak na de oorlog zag je vanuit de zaak een kale lege vlakte aan de overkant, die door het bombardement was ontstaan.
Op een zomerse avond is daar toen een voorstelling gegeven, waaraan onder meer een goochelaar en de Kilima Hawaiians meewerkten. Zij speelden Hawaiiaanse muziek, waarbij de steelguitar een belangrijke rol speelde. Bill Buijsman was de leider van de Kilima Hawaiians en zijn vrouw Mary zat ook in de band. Zij bespeelde een instrument en zong. Zeer bekende nummers waren Sarina, een kind uit de dessa en 'Blume von Hawaii'.
Onze familie beleefde deze uitvoering mee, samen met Leo Lang, een schoolvriend van mijn vader.
Leo Lang en mijn vader kenden Bill Buijsman en zijn vrouw Mary.
Na de voorstelling zaten we aan een drankje voor het open raam van Old Dutch. Op een gegeven moment stak er een man het hoofd door het raam tot op enkele centimeters van mijn gezicht. Ik schrok en plotseling ging zijn mond open en kwam er een rood balletje naar buiten. Het bleek de goochelaar. Deze scene en deze avond zal ik nooit vergeten!
Reactie 13:

Maria Koster, 14-11-2017: Old Dutch! Na repetities van het Nijmeegs Studenten Orkest gingen we hier ook weleens een pilsje drinken! Ook in de Grote Straat!
Reactie 14:

Joanne Wendlandt, 04-12-2017: ik was in Old Dutch geboren jan 2, 1932.
Mijn vader Herman Vermeulen had het cafe, voor een paar jaar denk ik.
Sins 1950 in usa, ben nu haast 86 jaar en weduwe, eenigst over in mijn familie.
Al eerder geschreven, was toen nog jong.
Annie Vermeulen
Reactie 15:

Cor van Megen, 19-12-2017: Na ons wettelijk (belasting)huwelijk op 27 december 1962 hebben we hier met ouders en getuigen koffie en een glaasje gedronken. Was altijd gezellig in Old Dutch. Zoals ook later tijdens de zomerfeesten bij de Charlestown Jazz Band, waar we vele bekenden ontmoetten.
Reactie 16:

Jean Louis Bekkers, 06-07-2018: Ten eerste wil ik graag diegenen hartelijk danken die een bijdrage geleverd hebben aan het weer tot leven brengen van een stukje heerlijke Nijmeegse historie waarvan ook ik ooit deel mocht uitmaken.
Ik ben pas in deze gezellige horecagelegenheid gekomen vanaf plusminus 1975. Misschien uitgezonderd een enkele keer als kind met mijn vader. In de jaren 70 echter viel het mij op dat dit zeer gezellige restaurant en cafe openstond voor zowat elk soort publiek, jong en oud en van allerlei lagen van de bevolking waarin Old Dutch dan ook werkelijk geen onderscheid maakte. Ieder mens was hier welkom.
Een van de belangrijkste redenen dat ik mij hier zo zeer thuis voelde was het feit dat je hier met bijna iedereen wel een gezellig gesprek aanknopen kon. Iets dat tegenwoordig echt niet overal meer als vanzelfsprekend gezien kan worden.
Daarnaast ademde deze entourage met zijn o.a. prachtige muurschilderingen echte sfeer waarin je je evengoed kon voorstellen dat je hier in de middeleeuwen verkeerde (iets later mag ook ha ha). Ik wist dan ook niet wat mij overkwam toen ik hoorde dat het dicht ging. De redenen hiervoor zijn voor mij altijd onduidelijk geweest en ik ben de laatste die hier met modder zou willen gooien.
Ik wens allen die deze tijd mogelijk gemaakt hebben: de ondernemer/s en hun personeel -zelfs al leven de meeste van hen misschien niet meer- het allerbeste toe !!!
Kortom: IK MIS DIE TIJD ZEEEER !!!!
Groet ! Jean Louis Bekkers, Cuijk (geboren 21-11-1954 te Nijmegen)
Reactie 17:

Willem Berghoef, 12-09-2018: ik ben daar kok geweest begin jaren 80. Het was daar gezellig druk, vooral op maandag en zaterdag, de marktdagen. Zonde dat er niets van het sfeervolle interieur is overgebleven.
Reactie 18:

Edwin Giebels, 06-09-2019: Henk Giebels mijn vader heeft er jaren gewerkt. Helaas overleden op 34-jarige leeftijd toen hij 's nachts vanuit het werk naar huis reed en verongelukte. Deze foto's roepen fijne herinneringen op.
Groet Edwin Giebels 57 jaar
Reactie 19:

Edwin Giebels, 08-09-2019: Even nog een toelichting op mijn vorige bericht. Henk Giebels mijn vader heeft er gewerkt vanaf 1960 tot de laatste nachtdienst in 1974 waarna hij met zijn auto verongelukte. Een aantal collega obers waren Peter Bekker, Hans, Frans. Andere namen weet ik helaas zo niet meer. Ik was toen een jaar of 10. De inrichting kan ik mij nog goed herinneren, ik heb zelfs nog een ijzeren terrastafeltje in mijn bezit. Ik denk wel zo uit alle reacties te lezen dat Old Dutch het meest bekende en stijlvolle restaurant van Nijmegen was in die tijd.
Reactie 20:

Jack Verkerk, 09-09-2019: Voordat de Charlestown Jazzband bij Old Dutch speelde, speelde ik als drummer van de Mr. PICKWICKS Jazzband bij OLD DUTCH van 1976 tot 1982. Prachtige avonden op de Zomerfeesten die toendertijd net op gang kwamen tot wat het nu is, maar nog niet zo massaal. We speelden soms wel tot 2 uur in de nacht voordat de politie te paard vroeg of we er een eind aan wilden breien. Ondanks de super gezelligheid en het dansen op straat. GEWELDIG.!!!! De obers FRANS met snor en Frans zonder snor liepen zich een ongeluk op het terras.
Ik heb er nog geluidsopname van. Feit blijft dat OLD DUTCH nooit had mogen verdwijnen. JAMMER.
Reactie 21:

Ton Toonen, 11-05-2021: Bij Old Dutch werkten o.a. twee obers, allebei Frans genaamd. Frans-met-snor en Frans-zonder-snor, maar met grote bril. Deze Frans liet zich echter Hans noemen, om verwarring te voorkomen. Frans-met-snor is later nog werkzaam geweest in het Bierkeldertje (trapje af), links van het Waaggebouw.
Frans-zonder-snor (alias Hans) vond het vreselijk, dat Old Dutch ophield te bestaan. Het was dan ook vooral op zijn verzoek, dat ik die foto´s gemaakt heb.
Er was nog een andere ober; een grote vent met een flink postuur. Ik meen mij te herinneren, dat hij Peter Bekker was, die in reactie nr. 19 wordt genoemd.
Gedurende de 70er en de eerste van de 80er jaren was ik een bijna dagelijkse bezoeker van Old Dutch, samen met een vriend van mij, die mijn herinneringen aan Old Dutch zou hebben kunnen aanvullen. Maar ik kan het hem niet meer vragen.
Ook in de zestiger jaren was ik een geregelde bezoeker van Old Dutch. Zoals in 1966, toen ik gedurende een deel van mijn diensttijd gelegerd was in de Generaal de Bonskazerne in Grave. Als je avondpermissie had, was het de moeite waard om de bus naar Nijmegen te nemen om bij Old Dutch iets te gaan drinken. Ik zat daar dan met een dienstkameraad. Wij vroegen ons af, waar toch dat glaasje water voor diende, dat je bij de koffie kreeg.....
Tot slot: ook ik heb het natuurlijk ontzettend jammer gevonden (en dat vind ik nog steeds), dat Old Dutch werd opgeheven. Het is héél spijtig, dat het allemaal weg is: het sfeervolle, Oud-Hollandse interieur, de tafeltjes, de stoelen, de zithoekjes. En het allerergste vind ik nog het verdwijnen van de muurschilderingen/kunstwerken van Politieman/kunstenaar THOMAS DE MUNK (reactie 5).
Het doet mij genoegen, dat de foto's zoveel positieve herinneringen hebben opgeroepen bij degenen, die gereageerd hebben.
Na de opheffing van Old Dutch heb ik, net als Petra Wouters (reactie 3), een alternatief gevonden in Atlanta, aan de Grote Markt, dat tegenwoordig Grand Café 'Karel' heet.
Reactie 22:

Willem Berghoef, 14-05-2021: Kelner Frans zonder snor heeft na de sluiting van Old Dutch bij hotel Atlanta gewerkt, waar ik regelmatig een kopje koffie ging drinken. Toen Frans restaurant de Karseboom overnam ben ik bij hem gaan werken als kok. Helaas is ook de Karseboom ter ziele gegaan. Dat was ook zo'n heerlijk sfeervol restaurant in Nijmegen.
Reactie 23:

Steve Sobot, 03-12-2022: Dit was een juweeltje in Nijmegen, heel sfeervol.
Ik ben hier vaak geweest in 1984/1985/???? met familie en vrienden.
Er waren toen tafels met een glazen bovenkant waaronder interessante oude dingen lagen als ik het goed herinner.
Jammer dat het omgebouwd werd tot een spijkerbroek winkel.
Maar leuk om deze oude foto's te zien - bedankt !

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: