22

< Back | Index | Next >

22.jpg

De Nieuwe Karseboom aan de oostzijde van het MariŽnburg. Nu ligt hier het straatje Klein MariŽnburg.

Reactie 1:

Paul van der Zee, 12-09-2010: De nieuwe Karseboom.

In mijn woonkamer staat de spiegel uit de hal van De Nieuwe Karseboom. In september 1944 is die door de eigenaar J.P. Godschalk in veiligheid gebracht omdat de Hitlerjugend in de omgeving van de Hertogstraat regelmatig panden in brand stak. Circa twee weken later is De Nieuwe Karseboom ook in brand gestoken (voor 22 september 1944). De eigenaar van De nieuwe Karseboom is daarbij omgekomen omdat hij weigerde het pand te verlaten.

De nieuwe karseboom was tevens het kegelhuis. Het grensde aan Cafť De Foyer (CinemariŽnburg), waar nu de dwarsstraat Klein MariŽnburg ligt.

Bijgaand twee ansichtkaarten van na de bouw (opening 21 december 1925) en van na de brand.

Reactie 2:

Rob Essers, 16-09-2010: De reactie van Paul van der Zee kan ik niet helemaal volgen. Voor zover ik weet, begonnen de opzettelijke brandstichtingen pas op of omstreeks maandag 18 september 1944. Ik ga ervan uit dat er na de bevrijding van Nijmegen op woensdag 20 september 1944 geen sprake meer was van brandstichtingen door de Hitler Jugend. De genoemde periode van circa twee weken kan onmogelijk kloppen. Volgens De Gelderlander van maandag 5 februari 1934 (p. 10) is de heer Jansen de eigenaar van de Nieuwe Karseboom. De heer J.P. Godschalk ben ik na 1933 niet meer in krantenberichten tegengekomen.

Johannes Pieter Godschalk werd op 14 december 1884 in Nijmegen geboren als zoon van Johannes Leonardus Godschalk en Hendrina Reijnders. Hij trouwde op 2 juli 1912 in Nijmegen met Maria Martina van Raaij. Op de huwelijksakte staat als beroep van de bruidegom vermeld: hotelhouder. Volgens de overlijdensakte is Johannes Pieter Godschalk op 3 april 1948 in Nijmegen op 63-jarige leeftijd overleden. Op de overlijdensakte staat als beroep: vertegenwoordiger.


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: