09

< Back | Index | Next >

09.jpg

De Barbarossastraat nabij de kruising met de Beatrixstraat (rechts) en de Hugo de Grootstraat (links, niet zichtbaar). Hier kijk je in de richting van het stadscentrum.

Reactie 1:

Boet de Haas, 17-09-2014: Mijn moeder en haar familie (Beijen) woonde in die dagen in de Hugo de Grootstraat. Totdat ze door de Hitlerjugend binnen een halfuur het huis uit gezet werden.

Dit is wat mijn moeder verder nog vertelde: Nadat ze door de Hitlerjugend uit hun huis waren gegooid, is mijn opa (Thijs Beijen) 'op zoek' gegaan naar een andere woonruimte. Het huis in de Hugo de Grootstraat is naderhand in brand gestoken. Hij wist (hij werkte bij de gemeente op kantoor) dat in de Beukstraat 18 (Hengstdal) een huis bewoond werd door een NSBer en dat daar al dagenlang de gordijnen dicht bleven.
Hij heeft de 'stoute schoenen' aangetrokken en is via de kelder het huis binnen gegaan. Niemand thuis! Naar het scheen was de NSBer al verdwenen, spreek gevlucht, naar Duitsland. Hij heeft het huis toen ''gewoon gekraakt. In het huis vond hij nog een ploertendoder en munitie die hij jarenlang in zijn nachtkasje bewaard heeft. Later hebben ze nog Canadese militairen in huis gehad, die met hun artillerie op de weide voor het huis hadden opgesteld en naar het Reichswald schoten. Ergens moeten nog fotoos zijn van die soldaten.
Ze zijn daar tot hun dood blijven wonen. Helaas is mijn moeder 14 jaar geleden al overleden.

Mijn vader en familie woonde toen in Berg en Dal op de Stollenbergweg 29, hij heeft op 17 september vanaf het balkon de 82e Airborne in Groesbeek zien springen. Waarna de strijd ook in Berg en Dal en Beek los barste. Door de Amerikanen zijn ze toen geŽvacueerd naar Lage Mierde in Brabant.
Reactie 2:

Rob Essers, 18-09-2014: @Boet de Haas: Bedoel je het huis waar "Beijen, M. A. P. H., banketbakker, Hugo de Grootstraat 30" woonde? Dat is een van de panden in de Hugo de Grootstraat die niet zijn verwoest. Sinds 31 augustus 1955 heeft het huisnummer 102. Het pand staat er nog steeds.

Mijn grootouders en mijn vader woonden op het adres Hugo de Grootstraat 3. De nummering begon hij het einde van de Ten Hoetstraat. Van de oneven nummers was na de bevrijding niet veel meer over.
Reactie 3:

Boet de Haas, 19-09-2014: Hoi Rob, Ja klopt. Mijn opa was banketbakker, had zijn zaak op de 'korte broerstraat'? Helaas is de winkel, in 1938 geloof ik,'over de kop' gegaan. Hij is toen bij de gemeente Nijmegen gaan werken, tot aan zijn pensionering. Volgens mijn moeder is het pand afgebrand. Welnu, als het er nog staat dan moet ik daar zeker eens een keer gaan kijken. Bedankt voor de info Rob!

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: