04

< Back | Index | Next >

04.jpg

Keizer Lodewijkplein

Het Keizer Lodewijkplein (tegenwoordig het Keizer Traianusplein), gezien vanuit de St. Jorisstraat. Op de achtergrond rechts verwoeste huizen aan de Mr. Franckenstraat. Ze werden in september 1944 in brand gestoken door Duitse soldaten of de Hitlerjugend. De huizen links van het midden staan nog altijd aan de Graadt van Roggenstraat.

Reactie 1:

N. Dekkers, 23-12-2018: Op het midden van het plein is nog een berucht stuk (duits) afweergeschut te zien. Het kanon was initieel bedoeld als luchtafweergeschut, onder de naam 8,8 cm-Flak 18, 36, 37 of de modernere 41 en 43. De naam Flak komt van het Duitse Flugabwehrkanone.

Hoewel het kanon als luchtafweergeschut bedoeld was, verdiende het zijn sporen op tal van andere terreinen, vaak uit noodzaak en bij gebrek aan specifiek materiaal. Het belangrijkste nevengebruik bleek dat als antitankwapen. Later werd dit type kanon nog ingebouwd in de beruchte Tiger 1.

Er valt veel te lezen over dit stuk geschut,met name in het boek; 'Als sterren van de hemel' van Norbert A. De Groot. Er zijn zelfs een aantal tanks van het XXX corps uitgeschakeld door dit specifiek kanon.

Erg mooi om na al deze tijd een scherpe foto van het geheel te kunnen aanschouwen.

N. Dekkers

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: