030

030.jpg

Reactie 1:

Hennie Rutten, 30-10-2014: Vroom en Dreesman ??
Reactie 2:

Johnny Meuleman, 30-10-2014: Ik mis de aapjes boven aan de trap.
Reactie 3:

Mw. Jopie Huisman, 31-10-2014: herinneringen aan V&D:
Het apenorkest is terug te vinden in de kelder, op de speelgoedafdeling van Vroom & Dreesman, tenminste de laatste keer dat ik daar was.

Op de trap op de foto lijkt vloerbedekking (bruin of rood "fluweel") te liggen. Vóór of ná sluitingstijd te reinigen met een stofzuiger -zwaar motortje aan de steel mee te nemen?- of het latere linoleum met een soort dweil schoon te zwiepen. Wie kan zich dat herinneren?
De trapleuning heeft zo te zien nog geen koperen knoppen op regelmatige afstand, die kwamen later, om het 'afglijden der jeugd' te voorkómen...

Eind jaren '60 kwam er binnen, direct bij de in-/uitgang aan de Broerstraat een tosti!-hoekje, een vers sinaasappelsapkraampje en een ijsco-kar. De aardige ijsjesmeneer vond het prima, als dit meisje alleen een dot slagroom wenste in het oubliehoorntje.

Boven stond een groot tropisch aquarium, bij de inloop naar een nette lunchroom annex eenvoudige eetgelegenheid, naast de beddengoed- en gordijnenafdeling, druk bezocht door uitgewinkelde vermoeide moeders met hun kroost.
Vaders waren er zelden te vinden op zaterdag, laat staan door de week.

Of het personeel bij Vroom en Dreesman(n!) louter bestond uit praktiserend rooms-katholieken, zoals 'voorgeschreven' bij meerdere bedrijven in die tijd in Nijmegen e.o.?

In oorlogstijd werd op 22 februari 1944 om 13.28 uur ook het pand van V&D aan de Grote Markt door een bombardement (Het Februari-Bombardement) van de geallieerden(!) op o.a. Nijmegen weggevaagd, waarbij personeel en klanten omkwamen. Er is binnen geen herinnering (meer) aan deze ramp. Wel is er een plaquette in een soort driehoekige nis, op de kop van de Augustijnenstraat, bij de HEMA, maar ik weet zo gauw de tekst of het verband niet.
Àltijd denk ik, als tweede generatie, aan de gebeurtenissen als ik langs het, dikwijls tot lelijkste na-oorlogse pand verkozen, gebouw loop van V&D en HEMA, de Grote Markt, de binnenstad. Onze stad. Vooral als op de eerste maandag van de maand om 12.00 uur 'het luchtalarm', de sirenes, klinken. Dàn op de 'Lusemert' te vertoeven, rondom de St. Stevenstoren, en de dikwijls spontaan opkomende verhalen -in plat-Nimweegs- over "die rotte tijd" aan te horen, de grijs-witte kopjes van de bezoekers; wereldwijd delen zij de ervaringen van de Tweede Wereldoorlog. Moeilijk voor te stellen en 'dat mot zo blieve!'.

Bij een eerstvolgend bezoek zal ik weer eens naar de kelder gaan... van Vroom & Dreesman, op zoek naar het geliefde apenorkest, om onder het genot van vrolijke klanken stil te staan bij een jeugd in vrijheid - blijheid.
Reactie 4:

Johnny Meuleman, 31-10-2014: Heel mooi geschreven Jopie ! APPLAUS !
Reactie 5:

Mw. Jopie Huisman, 03-11-2014: De aai over m'n bol en gezonde nieuwsgierigheid hebben mij aangemoedigd om wat veldwerk te verrichten. Uit navraag bij Vroom en Dreesman en Hema blijken er geen monumenten (meer) aanwezig te zijn die herinneren aan de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een medewerker van V&D heeft mij betrokken en uitgebreid verteld over het reilen en zeilen van de zaak in heden en verleden.

Het apenorkest is met welverdiend pensioen gestuurd omdat er vrijwel dagelijks reparatie noodzakelijk was. Verworden tot een museumstuk rusten de aapjes ergens in een niet voor publiek toegankelijke ruimte.
Er blijkt een 'levende versie' in het leven te zijn geroepen, compleet met geruite jasjes en geel-rood gekleurde sambaballen. Dit echte apenorkest heeft nog opgetreden, ook binnenin de winkel, maar dat kan ik mij niet herinneren. Wie kan ons hier meer over vertellen?
Reactie 6:

Mario Wens, 05-11-2014: De foto is volgens mij inderdaad de V&D, maar dan de 'dependance' aan de andere kant van de Broerstraat. Die zat in het pand waar daarna volgens mij Perry Sport kwam. Ik herken de typische opstelling van de trap. In de jaren zeventig zat bovenaan namelijk de speelgoedafdeling...
Reactie 7:

Gradje, 03-09-2017: leuke site om van vroeger te lezen -- en de dames en meisjes van de lunchroom boven waar we zaten en bedient werden en zeker Anjo, ik zou der wel eens willen zien hoe het met haar is vergaan .
leuke tijd -je keek zo op het waag gebouw, jammer dat V en D weg is
maar van nostalgie kan de aandeelhouder niet leven en het leven gaat door --maar waar is Anjo ? ( 1969 ) dat was het jaar
Groetjes Gradje

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.