014

014.jpg

Reactie 1:

Jan Heijmans, 28-10-2014: naar mijn gevoel is dit Plein 1944. In de linkerwinkel zat eerst Hamers, in 1955 is de zaak van Heijmans daar gekomen met rijwielen, brommers o.a. solex/puch, radio en tv.
Ik ben een zoon van Heijmans. Wij hebben op Plein 1944 gezeten van 1955 t/m 1982. Het bedrijf is toen overgenomen door V&D maar wel verdergegaan onder de naam Heijmans. Later zat er It's (Audio - Video - Witgoed).
Reactie 2:

Johnny Meuleman, 29-10-2014: Jan, dat klopt: dit is de hoek Doddendaal (L) - Plein 1944 (R).
De foto is van vlak na de oorlog, als ik het goed zie kijk je rechts van het gebouw nog tegen de Grote Markt aan. Achter het gebouw (rechts) wordt er begonnen aan de herbouw van de Augustijnenstraat (steigers).
En de foto moet van voor 1955 zijn want na 1955 liep de tram via de Doddendaal, en ik zie hier nog geen tramrails liggen.
Reactie 3:

Jan Remis, 30-10-2014: De steigers staan in de Houtstraat en waar je rechts tegen aankijkt lijkt mij een doorkijk naar de Stikke Hezelstraat en de St. Stevenskerk.
Reactie 4:

Eddy Waltman, 30-10-2014: Heb met belangstelling de reacties gelezen behorend bij de foto van o.a. Heymans. Er zijn nogal zaken uit hun verband gerukt. Het verhaal van Jan Heymans hoeft geen betoog, dat klopt. Als ik het me goed herinner zat naast Heymans rechts lingeriezaak Holla.
Het gebouw waar je tegen aan kijkt hoort bij de Houtstraat. Net links van die hoek zat automatiek Groenen. Die steigers staan inderdaad in de Houtstraat.
Verder de tramrails van lijn 3 kun je op die foto niet zien, want die lag in het midden van de straat, waar ook de abri of wachtruimte was halverwege Houtstraat - Doddendaal. Lijn 3 ging met een ruime bocht langs het Luxor theather richting Parkweg tot aan de Dikkeboomweg. Voor de oorlog liep de tram via de Stikke Hezelstraat en Hezelstraat richting Hees, maar na het bombardement is de rails verlegd via Grote Markt Augustijnenstraat Plein 44, lijn 1 richting station en lijn 3 richting Hees. De tram via de Hezelstraat was te gevaarlijk.
Tot zover mijn aanvulling.
Reactie 5:

Jan Remis, 30-10-2014: Even een reactie op Eddy: Toen dit pand gebouwd werd en net af was, stond er op de hoek Augustijnenstraat/Houtstraat niets. Het was een kale vlakte waardoor je een doorkijk had naar de Stikke Hezelstraat. Zie deze foto's:

De automatiek/cafetaria aan de Houtstraat is later gebouwd en was Piccadilly.
Automatiek Groenen zat jaren later pas aan het Plein 1944. Naast Hamers/Heijmans zat volgens mij de EDAH.

Ook wat betreft de tram(rails) betreft zit Eddy er naast. Ten tijde van de bouw en oplevering van het pand liep er nog geen tram door de Doddendaal. Het eindpunt van lijn 3 lag bij de Korenbeurs. Pas op 3 oktober 1952 is de lijn verlengd via de Doddendaal naar Plein 1944. Zie: www.gemeentetramwaelstede.nl.
Reactie 6:

Rob Essers, 30-10-2014: De winkelflat op Plein 1944 werd op vrijdag 29 juni 1951 om 11:00 feestelijk geopend. In het hoekpand opende toen De Papiermolen van Hamers zijn deuren.
De foto is vermoedelijk enkele weken voor de opening gemaakt. De steiger aan de kant van de Houtstraat staat er nog en het beeld van Mercurius is nog afgedekt. Dezelfde steiger en het afgedekte beeld zijn te zien op een foto uit 1951 die een paar maanden eerder gemaakt is; zie beeldbank RAN F31941.
Reactie 7:

Jan Heijmans, 31-10-2014: ja Jan (reactie 5), je heb gelijk maar tussen Heijmans en Holla zat ook een verfwinkel en tussen Heijmans en de Edah zat ook nog een lunchroom met de naam Trix waar in de weekende werd gedanst, later kwam daar een Chinees restaurant Hoo Wah.

Redactie: Hoe heette die verfwinkel? In oude adresboeken is in het rijtje winkels aan de kant van Plein 1944 geen verfwinkel vinden, wel op de Doddendaal.
Jan: De verfwinkel zat op Doddendaal tussen Heijmans en de firma Boenk en werd gerund door Beijerink (was een firma buiten Nijmegen), de naam van de winkel weet ik niet.
Reactie 8:

Hardy Damen, 02-11-2014: Trix had op de begane grond een paar tafeltjes, een uitgiftebar en een terras. De exploitant was dhr. Hendriks die ook nog een pension voor Indische Nederlanders had in Soest. Op de eerste etage werd gedanst in het weekend, dat verstoorde onze slaap maar we mochten later van onze ouders niet aan de Houtstraatkant slapen vanwege de regelmatige knokpartijen bij Piccadilly... Trix veranderde later van naam, het werd Pavillion.
De 3e foto (plein met markt) is na november 1951 genomen, wij kwamen op 14 november van dat jaar in de flat wonen op de hoek van de Houtstraat, etage boven het muurmonument. (Er hangen al gordijnen, dus...)
Mijn vader runde de EDAH. Fijne herinneringen aan een jeugd in de restanten van een gebombardeerde stad. Eén groot speelterrein. We waren ons op die leeftijd niet bewust van de historie van die plek.
Reactie 9:

E. Elvers, 04-11-2014: Bovenop het gebouw aan de rechterkant stond met grote letters:
DE GELDERLANDER PERS
Reactie 10:

JAM.Willems, 13-11-2021: In de Beeldbank van het R.A.N. staat een foto van een Automatiek Piccadilly uit de jaren 60 (fotonummer F86682), maar de locatie van dit filiaal klopt niet. Het is NIET de Houtstraat 2, NIET de Generaal Smutsstraat 17, NIET de Daalseweg 195 en NIET de Wezenlaan in Nijmegen. Zijn er nog andere filialen geweest in Nijmegen of zou het een foto van een filiaal in een andere stad zijn (Arnhem, Den Bosch, Tilburg, Weert of Maastricht)? De ontwerper van deze filialen was het Architectenbureau M.E. Veugelers uit Nijmegen. Wie kent het antwoord?
Reactie 11:

Geutjes, 17-01-2022: In de jaren 60 en 70 zat er ook een Piccadilly in de St. Jorisstraat.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.