© copyright Sjaak Rutten, Lizette Donders-Thijssen, Digitale bewerking; Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Hendrikus W. Thijssen

Bijgaande documenten betreffen de heer Hendrikus W. Thijssen en zijn afkomstig uit de collectie van Lizette Donders-Thijssen.

 

01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg 05.jpg
06.jpg 07.jpg 08.jpg 09.jpg 10.jpg
11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg
16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

 

Reactie 1:

Jos Joosten, 30-12-10: Indrukwekkende reportage over Hendrikus W. Thijssen. Het is misschien interessant om te vermelden dat de brieven van de dwangarbeiders in Duitsland naar huis door een (Nederlandstalige) Duitse censor, steekproefsgewijs, gelezen werden. De afgedrukte brieven met een blauwe inktlijn erdoorheen (zoals bij voorbeeld die van 18-12-'43) zijn opengemaakt, beoordeeld en akkoord bevonden. De - naar omstandigheden uiteraard! - misschien wat positieve toon van de brieven hangt hier zonder twijfel mee samen: de schrijvers wisten dat ze niet alles konden schrijven wat ze zouden willen.

Reactie 2:

Cees de Vos, 10-01-11: Bij het doornemen en lezen van de indrukwekkende brieven en documenten realiseer ik mij dat de heer H.W. Thijssen mijn vader C.N. de Vos gekend moet hebben. Vader was in de chocoladefabriek van Dungen werkzaam in de afdeling bonbonmakerij. Volgens mijn vader is de fabriek in het zelfde jaar 1943 geannexeerd door de Duitsers. Vanwege het hebben van een groot gezin werd vader ( destijds 40 jaar...) vrijgesteld van werken in Duitsland. Het kan vreemd lopen in het leven van een mens.

Reactie 3:

Lizette Donders-Thijsen, 11-01-11: Om nog terug te komen op mijn oom, Henk Thijssen, hij heeft een tijdje thuis “verstopt” gezeten, maar dat is niet na de begrafenis van Annie geweest. De precieze details weten mijn moeder en ik niet. Het enige wat ik ervan weet is dat mijn familie naar de mis ging in de Lourdeskerk en dat Henk thuis achter bleef, omdat hij zich daar schuil hield. Zo’n 3 minuten nadat mijn familie het huis had verlaten, ging de bel of werd er aangeklopt en toen heeft Henk opengedaan, waarschijnlijk met de gedachte dat een familielid iets vergeten was. Maar helaas het waren de Duitsers die hem meenamen. Gisteren vertelde mijn moeder mij dat op 29 juni (de dag van de Heilige Petrus en Paulus) mijn familie naar de kerk ging en dat zij net van huis waren (en dus nog op de Jacobslaan liepen) een jeep zagen aankomen en dat die voor hun huis stopte … Ik ga ervan uit dat het verhaal van mij en van mijn moeder over dezelfde dag gaan. Waarschijnlijk gaat het hier om 29 juni 1943, want als je de documenten ziet heeft Henk Thijssen tot eind juni bij Van den Dungen Chocoladefabriek gewerkt en aan de brieven te zien zat Henk in juni 1944 in Duitsland.


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
onthoud dit (1 uur)