Reactiepagina Kappers in Nijmegen

Reactiepagina Kappers in Nijmegen

Op deze pagina leest u de reacties die zijn binnengekomen op de gastredactiepagina van Herman Stal en Sjaak Rutten over kappers in Nijmegen.

Heeft u zelf herinneringen aan uw eigen kapper van vroeger, een mooie foto van het pand of interieur, of een leuke oude advertentie of kapperspullen? We plaatsen uw bijdrage graag op deze reactie-pagina.

terug

Reactie 1:

Wim van Megen, 15-01-2007: Bijgaand nog een advertentie van kapper Barend Welling.

klik hier voor een foto op Noviomagus

Reactie 2:

Ine Weustink-Everkes, 15-01-2007: In de jaren 1950-1960 heeft kapper Tiny Wijnen een kapperszaak gehad op Weurtseweg 174. Hij was een herenkapper. Waarschijnlijk was de kapperszaak er al voor 1950, maar dat kan ik me niet meer precies herinneren. Ook het jaar waarin hij gestopt is weet ik niet meer.

Jammer genoeg heb ik er geen foto's van.

Reactie 3:

Henk Kersten, 04-02-2007: In mijn verzameling suikerzakjes op Noviomagus.nl, vond ik nog een exemplaar van kapper Maessen uit de Molenstraat 87 te Nijmegen:

scan150.jpg

Reactie 4:

Henk Zuuring, 11-02-2007: In uw opsomming 'kappers in Nijmegen' miste ik mijn oom Piet. Oom Piet Zuuring en tante Dirkje hadden jarenlang een dames-herenkapsalon aan de Koninginnelaan. Het juiste adres is mij niet meer bekend, maar van mijn jeugd in de veertiger en vijftiger jaren herinner ik me de etalage: P.H.Zuuring Dames en Herenkapper, en dat we konden spelen in de salon na sluitingstijd.
Oudere Nijmegenaren uit die omgeving zullen deze kapper zich ongetwijfeld herinneren.

Reactie 5:

Ton de Haan, 11-02-2007: Hierbij stuur ik u een advertentie van de kapperszaak van mijn vader (parfumerie Monty) aan de Daalseweg 287 te Nijmegen.

Reactie 6:

John de Haan, 12-02-2007: Van jullie gastredacteur Ton de Haan (broer van mij) hoorde ik dat hij ook een advertentie heeft gestuurd van de Kapsalon Parfumerie Monty, Daalseweg 287 in Nijmegen. Deze kapsalon was van mijn vader Joh (Jopie) de Haan.

Op zolder heb ik nog een feestgids van het 40 jarig huwelijk van mijn ouders gevonden.
Hierin staan nog wat foto’s en bijbehorende teksten:

Ten Hoetstraat: In de Ten Hoetstraat, wat mijn vader op 19 jarige leeftijd (1933) heeft gekocht voor fl. 500,00 van de weduwe van zijn baas Tielemans (plotseling overleden). Dit pand en de resterende huizen in de Ten Hoetstraat zijn door de Hitler-jugend in brand gestoken/platgebrand, als represaille op het niet kunnen arresteren van mijn vader.

Daalseweg (1945): In een advertentie (“verkennertje”) in de Gelderlander deed mijn vader een oproep: “door de Moffen in brand gestoken. Wie help mij aan een pand? Beloning: fl. 1.000,00”. Dit “verkennertje” had hij bij zijn overlijden in 1992 nog steeds in zijn portemonnee zitten. Hierop kreeg hij de beschikking over het winkel/woonhuis Daalseweg 287. 

De naam Herenkapsalon- en Parfumerie “Monty” heeft hij gekozen als dank aan Generaal Montgomery (bijnaam Monty). Een bijzonderheid is tevens dat hij Generaal Montgomery zelf heeft geknipt in het Engelse tentenkamp, op de Goffert, tijdens de oorlog. 

De inventaris heeft hij gekocht voor 15.000 sigaretten in Rotterdam. Deze is hij, samen met zijn zwager Anton Meuleman, in een Duitse legervrachtwagen gaan ophalen. Later kreeg hij “bezoek”, omdat ze dachten dat mijn vader betrokken was geweest bij een overval op een distributie kantoor/-hal waar onder andere sigaretten waren buitgemaakt. Dat was niet zo, want hij kon bewijzen dat hij ze eerlijk had gekregen van Engelse soldaten. 

Hierbij nog en foto (1949) van de Daalseweg met daarop Joh (Pa) en Fien (Ma) de Haan met hun 5 van de 6 kinderen (Hen, Ton, John, Marian, Yvon).

Molenstraat: Hieronder foto’s van de “Parelkoning” (parelkettingen e.d.) Parfumerie- en Byouxwinkel “Magasin de Paris”, voorheen parfumerie “Apollo” (van een joodse familie) aan de Molenstraat 66 (1950). Dit was het einde van zijn kwast- en schaarperiode. Het was een grote wens van mijn vader om in de binnenstad (centrum) van Nijmegen een zaak te hebben. 

Na enkele jaren heeft hij voor eigen rekening dit huurpand verbouwd en voorzien van de naam “Paris” (1962) en had als bijnaam “het Vierdaagse-winkeltje”, want op het laatst verkocht hij het hele jaar door (als enigste zaak in Nijmegen) souvenirs.

Reactie 7:

Frans Noever, 15-02-2007: Mijn jongste herinnering aan de kapper was kapper Stal in de Burghard v d Bergstraat en gevestigd in een souterrain. Dit was, in mijn ogen een smalle niet te grote oudere pijp rokende man. Hij had ook een typisch hupje als hij om je heen cirkelde. Dit alles speelde in de jaren 50 / 55. Is hier sprake van dezelfde kapper??

Reactie 8:

Eddy Waltman, 21-02-2007: Onlangs las ik de reactie van Ine Weustink Everkes omtrent kapper Tiny Wijnen. Ik wil hier graag nog wat aan toevoegen.Voor Tiny Wijnen was in dat pand Weurtseweg 174 kapper P.C. Reijnen gevestigd met een ander huisnummer 244. Na de oorlog vond er een hernummering plaats omdat er veel huizen waren verdwenen. Zo ontstond er eigenlijk een leegte
vanaf Marbe Gelco tot aan de Marsstraat. Dat stuk leegte werd door bedrijfspanden later
ingevuld...Bos, Don, Mc.Donald en Bunniks Houthandel. Kapper Reijnders heeft er zeker tot 1952 gezeten. Ik ben er als kind geknipt geworden. Daarna nam Tiny Wijnen het over. 

Ter verduidelijking van BIJGAANDE FOTO: 3 Winkelpanden uit die tijd...op de hoek v.d.Pluym Sparwinkel dan Kapper Tiny Wijnen en dan Melkhandel Ch. Roukens. 

Reactie 9:

Henk Kersten, 25-02-2007: Tijdens het ordenen van mijn eigen verzamelingen kwam ik onderstaand doosje tegen van John de Haan's zaak Paris aan de Molenstraat, zie reactie 6 op deze pagina.

Reactie 10:

Loek Busser, 11-03-2007: Bij deze even een herinnering doorgeven aan mijn laatste kapper in Nijmegen.
In 1963 ben ik getrouwd en vanwege m'n toenmalige werk (Bendien confectie - Groenestraat) naar het het hoofdkantoor in Almelo vertrokken. Mijn vader was verzekeringagent bij "De Centrale", hij ging altijd naar de kapper bij een klant van hem n.l. kapper Heinz in Guido Gezellestraat. Die was van Duitse afkomst. M'n vader vond uiteraard dat ik daar ook naar toe moest, zodoende ben ook ik jaren lang klant geweest bij kapper Heinz.
Hier in Almelo ontmoette ik (bij mijn computerclub) een Indische man die als kind in het repatriërings (KNIL?)-kamp aan de Tollensstraat had gezeten. Het bleek dat ook hij een aantal jaren geknipt was bij kapper Heinz, dat was n.l. vlak bij de Tollensstraat.
Hopelijk kan dit een kleine bijdrage zijn aan de kappershistorie van Nijmegen.

Reactie 11:

Rob Essers, 12-03-2007: In 'HET SCHEPENDOM VAN NIJMEGEN IN WOORD EN BEELD. Geschiedkundige en hedendaagsche beschrijving van Hees, Neerbosch en Hatert' (Uitgave Vereeniging 'Dorpsbelang' 1912) trof ik op pagina 241 bijgevoegde advertentie aan. Als ik mij niet vergis, staat deze kapper nog niet in het overzicht op webpagina.

Reactie 12:

Peter Reijnen, 18-03-2007: Graag wil ik nog even reageren op reactie 8. De kapperszaak van PC Reijnen aan de Weurtse Weg is niet zoals vermeld door Tiny Wijnen overgenomen, maar door Leo Wijnen. Hij was namelijk al 18 jaar bediende in de kapperzaak van mijn opa P.C. Reijnen. Deze informatie heb ik van mijn moeder de schoondochter van P.C. Reijnen.

Reactie 13:

Geer Scholten, 06-04-2007: Wie herinnert zich de kapper aan de Graafseweg <in de jaren zestig> in Nijmegen? Hij zat bijna naast de oude Villanovakerk. Ik weet alleen dat die man mank liep, en in de volksmond werd die 'Peutje van Heumen' genoemd. Volgens mij was het ook een voetbalsupporter van St. Jan Nijmegen.

Reactie 14:

Geer Plones, 10-04-2007: Ik vind het vreemd dat ik in het totaal de kapsalon van Jan de Vos niet terug vind. In de jaren 1940 was en is deze nog gevestigd aan de Wolfskuilseweg 92 te Nijmegen. 
Zijn nazaten hebben een kapperszaak aan de Lange Hezelstraat 137 en aan de Hengstdalseweg 36.

Reactie 15:

Ton Leenders, 20-04-2007: In de bijlage een advertentie van een kapper bij ons in de buurt (vroeger).
Naast het toneelkappen en grimeurswerk, was hij ook een gewone herenkapper. Heb deze kapper nog niet ontdekt in de rubrieken over kappers in Nijmegen. Wellicht iets om door te geven aan de schrijvers van de artikelen over de kappers?

Reactie 16:

Jens van Aken, 27-04-2007: Mijn opa, B.J. van Aken (Rotterdam 1892 -Nijmegen 1936) had twee kapperszaken in Nijmegen. De herenzaak in de Hertogstraat 117/119 (zit nu nog steeds een kapper) en een dameszaak in de Broeckhuysenstraat (ter hoogte van waar eerst boekhandel Prakke zat). De herenzaak was er van 1925 t/m 1936, van de dameszaak weet ik geen jaartallen. Mijn opa was ook leraar en examinator van de Kappersvakschool in Nijmegen.

Reactie 17:

Henk Zuuring, 28-04-2007: In een poging om het kappersgilde zo compleet mogelijk in beeld te brengen herinner ik mij de volgende kappers:
Ik ben opgegroeid in de Zichtstraat en mijn ouders stuurde mij naar kapper Bronsdijk. Hij had zijn salon op de Hatertseveldweg aan de Noordkant tussen de Groenestraat en de overweg richting Muntweg/Flemingstraat. De overweg is al jaren geleden vervangen door een brug.
Een tweede kapper, die ik me herinner is kapper Kroijenga. Hij had zijn salon in de Groenestraat tussen de Hatertseveldweg en de Graafseweg aan de kant van visboer Klappe.

Reactie 18:

Ferrie Meinema, 30-04-2007: Wij woonde vanaf 1947 op de Willemsweg daar zat op de hoek van de Willemsweg en de Jan Luikenstraat een "kapper" welk Reuvers heette.
Hij runde zijn zaak in een ruime woonkamer.Het was een welgevormde man waar je als jongen al tegen op keek als je binnen kwam.
Reuvers was eigenlijk bakker maar was later als kapper verder gegaan. Hij was een zwager van kruidenier Wollenberg aan de overkant van de kruising.
Wie weet hier nog meer van.

Reactie 19:

Theo Veenstra, 07-05-2007: Hallo Herman(us) en Sjaak.
Wetende dat Herman (goede vriend en mentor) de gegevens bijeen gesprokkeld heeft en dank aan Sjaak en daarnaast zoon Robin, vind ik het leuk dat dit op het net is gekomen. Ga zo door!!
Reacties over nog niet genoemde kappers uit vervlogen tijden bewijst dat dit onderwerp meer leeft dan ik had gedacht. 

Ook bij mij, 

nazaat van een dameskappende moeder, 1956 - 1959 Wolfskuilseweg 34. 1959 - 1974 Graafseweg 241. Kruispunt Groenestraat, Wolfskuilseweg schuin tegenover kaas en vis handel Klappe en kapper Kroyenga), 

komen er reacties bovendrijven over kappers die ik als kind heb bezocht.

- Jan de Vos sr. Wolfskuilseweg.
- Kerkhof (witte pand hoek Wolfskuilseweg en Oude Graafseweg.
- Niet te vergeten Jo van Reen. Hezeveld.

Deze laatste werd op enig moment eerst mijn leraar en later, samen met Herman Stal mijn collega vakdocent in Nijmegen. Maar dat is een ander verhaal.

Reactie 20:

Bas van Berkel, 08-05-2007: Ik ben de kleinzoon van Krijn van Berkel. Hij en mijn oma ( zij knipte in de serre de dames) opende een kapperszaak in 1909 in de Pontanusstraat 45, deed de zaak over aan mijn vader, Henk van Berkel, die de zaak in plm. 1970 sloot. 
Volgens mijn vader was Krijn een erg goede kapper, die er nog zaken bij deed, zoals schminken, pruiken en haarstukjes maken voor dames en heren en vakbondswerk. 
Trots waren zij op ‘belangrijke’ klanten, waaronder burgemeester de Graaf met zijn zoon, de huidige burgervader. Want ieder moest worden geknipt en wachtte rustig op zijn beurt met een krantje. Op afspraak werd nog niet gewerkt. 
Mijn opa Krijn woonde in Dordrecht en zag in plm. 1905 daar in de krant, een advertentie waarin in Nijmegen een kapperbediende(s) werd gevraagd. Het leek me voor die tijd, voor een jonge man, een grote stap, naar de andere kant van het land. 
Hij begon bij Wim van Norden en of hij daarna nog bij meer kappers heeft gewerkt ?
Ook mijn vader heeft bij meerdere kappers gewerkt en als ergens een kapper ziek was, hielp men elkaar.
Hierbij een foto waarop mijn opa, mijn vader scheert en een pagina uit het Quick club-blad uit 1932. Op deze pagina o.a. een advertentie, waarin Maison Périne, klanten onder de Quick-dames werft. 

Reactie 21:

Wim van Maassen, 13-05-2007: Ter aanvulling op de lijst van Kappers: Onderaan de dijk van de Wolfskuilseweg zat Kapper Kerkhoff die knipte jongens op woensdagmiddag voor 25 cent. In het zelfde pand, wat nog steeds bestaat, was ook een schoenmaker gevestigd. Ook aan de Biezenstraat zat een kapper, ik weet niet meer hoe hij heette. Kan me alleen herinneren dat hij enorm grote handen had. Verder op de Oude Nonnendaalseweg zat kapper Theo, ook op de Tweede Oude Heselaan zat er een kapper, ongeveer bij Siezenis.

Reactie 22:

Frans Savelkouls, 16-05-2007: Twee kappers waar ik persoonlijk herinneringen aan heb (ik heb het over het tijdvak 1955-1960) ben ik in alle reacties nog niet tegen gekomen:
Op de Graafseweg in het rijtje woonhuizen rechts naast de Thomas a Villanovakerk (met het gezicht naar de kerk) was de kapper van Heumen gevestigd. De man had een trekkend been (misschien wel van hout) en werd daarom "Peut van Heumen" genoemd.
Op de Floraweg, bovenaan rechts (met het gezicht naar de stad) was een kapper gevestigd met als buurman een klokkenmaker. Ik meen me te herinneren dat het in een woonhuis was. De naam van de kapper weet ik niet meer. Misschien dat iemand anders dat nog weet.

Reactie 23:

Arjen W. Kuiken, 20-05-2007: Een herenkapper, waar ik herinnering aan heb, had zijn zaak aan de Krayenhofflaan. Schuin tegenover de ASTA bioscoop. De naam is mij helaas ontschoten. 

De jaren dat ik daar kwam liggen tussen 1946 en 1952. Het was een éénmanszaak. Hoewel ik toen nog klein was, herinner ik mij enkele zaken nog heel goed.

1. Tijdens mijn bezoeken aldaar kwam ook vaak Eddy Otten oftewel ‘Gekke Eddy’ daar voor een knipbeurt. Hij woonde in de buurt, geloof ik. 
2. Er was altijd een probleem met – wie is er aan de beurt? -. Alles werkte zonder afspraak en de kleineren schoten er nog wel eens bij in.
3. De kapper had hoogstwaarschijnlijk maagklachten. Als je in de stoel zat werd je permanent blootgesteld aan een vrij heftig 'borrelend' geluid.

Misschien weet iemand anders er meer over te vertellen.

Reactie 24:

Wim van Megen, 24-05-2007: Arjan Kuiken reageert in reactie 23 waarin hij schrijft dat Edy Otten (gekke Edy) waarschijnlijk in de buurt van de Kraijenhoflaan woonde. Edy woonde echter op de Berg en Dalseweg, na het overlijden van zijn ouders verbleef hij in de Groesbeekse tehuizen.
Zie voor zijn ouderlijke woning foto 013z van Stadsbeeld Nijmegen ongeveer bij de tweede lantaarnpaal aan de linkerkant.

Reactie 25:

Theo Wijlemans, 24-05-2007: Ook ik herinner me nog een kapper uit mijn jeugd, namelijk kapper Peters in de Grotestraat tegenover ongeveer cafe de Fiets. De kapper waar in reactie 23 over wordt gesproken was volgens mij Harrie Simons, 'n nogal gezette figuur die in het bestuur van Quick zat.
Ook heb je natuurlijk nog kapper Henk Wienen in de Marterstraat.

Reactie 26:

Theo Phoelich, 26-05-2007: Wij woonden in de Benedenstad en gingen toentertijd naar herenkapper Piet Plamont die was gevestigd in de Lange Hezelstraat in het pand waar nu de feestartikelen winkel inzit, en zo als bij de meeste kappers hoorde je daar het wel en wee van winkeliers en bewoners uit de buurt, toen was er voor de klanten al een kopje koffie.

Reactie 27:

Gerard Stoer, 01-06-2007: Uit de jaren veertig herinner ik mij in en om de Groenestraat drie kappers: Wolf dicht bij de Guido Gezellestraat, Pecasse aan het begin van de Marterstraat, en dameskapsalon Dora (Doortje volgens mijn moeder) op de hoek van de Bilderdijkstraat.

Ik werd naar Wolf gestuurd. Hij hield salon in de achterkamer van zijn huis, vanuit de hal toegankelijk via een schuifdeur. Het was een nog vrij jonge man, maar door een huidziekte had hij een kaal hoofd, geen echte pré voor een kapper.

Reactie 28:

Ron Fiege, Terneuzen, 03-06-2007: Toen Joh. de Haan in 1950 naar de Molenstraat vertrok, werd zijn zaak aan de Daalseweg 287 overgenomen door kapper Greve die naar mijn weten ook de naam Monty handhaafde. Het was altijd gezellig druk in de zaak met muziek op de achtergrond. Op zaterdag moest je soms staan wachten tot je aan de beurt was. Ik herinner me dat onder andere Wim Groot Wassink er in loondienst was. Deze heeft later jarenlang een bekende kapsalon in de Bloemerstraat gehad. Greve is tot op vrij hoge leeftijd blijven knippen, zeker tot in de jaren negentig. Personeel werkte er toen niet meer. Verder weet ik nog een kapper die wellicht weinigen zich nog kunnen herinneren, namelijk Hoose in de Palestrinastraat. Deze had kapsalon aan huis in de "knik" waar het korte stuk van de straat overgaat in het lange gedeelte. Tot begin jaren zestig heeft Hoose daar het kappersvak uitgeoefend en is toen gepensioneerd. Er werd in de salon heel veel over voetbal (vooral Quick en NEC) gesproken. Hij had een zoon, Ronnie, die niet in zijn vader's voetsporen is getreden maar een drogisterij annex optiek had op het eerste gedeelte van de Molenweg.

Reactie 29:

Yp Kamsma, 04-06-2007: Reactie op reactie 26: Als ik het goed heb was de naam Frans Plamont en was Piet de bediende, een die daar jaren gewerkt heeft.

Reactie 30:

Hans Arts, 12-06-2007: Ik heb geen aanvulling maar eigenlijk een vraag,

Weet iemand iets over een kapper genaamd Otto Bender?
1934 Koninginnenlaan 46
1938 Oude Nonnendaalseweg 8
1940 Observantenstraat 10
Als iemand iets weet.. graag reactie.

Reactie 31:

Cor van den Hoff Australië, 21-06-2007: reactie op reactie 4 van het kappers verhaal. Piet Zuuring was inderdaad een kapper in de Koninginnelaan "op de hoge stoep" zoal dat gedeelte van het winkel gedeelte van de straat heette. De winkel was verdeeld in twee, een klein gedeelte voor dames en een groter gedeelte voor heren knippen. Mevrouw Zuuring en mijn moeder waren goede vrienden gedurende de oorlogsjaren omdat ze allebei naaisters waren en veel werk deden. Oom Piet was een grote duivenliefhebber en heeft mij mijn eerst koppel gegeven, een rode doffer en een blauwe duivin. Ik ging er graag naar toe met mijn opa, die woonde in de Lijsterstraat en wij in de Mezenstraat. Naast de kapperszaak was een winkel in administrative materialen, ook touw en papier om vliegers te maken enz. Aan de andere kant was een groentewinkel. Ik heb het over de jaren 1940 tot 1947.

Reactie 32:

Rob Essers, 23-06-2007: Betreffende kapper Bieze, een paar aanvullingen:

Uit een advertentie van 16 april 1903 blijkt dat T.W. Bieze is gevestigd op het adres St. Jorisstraat 2 (dat is in het gedeelte van de St. Jorisstraat dat sinds 1980 Kelfkensbos heet). Op 27 mei 1915 wordt
melding gemaakt van een tijdelijke verplaatsing naar Mariënburg 80, voordat op 18 juli 1915 de nieuwe zaak op het adres Kelfkensbos 18 wordt geopend.

De opening van de noodwinkel op het adres Hertogstraat 4 vindt plaats op 23 september 1946. In de advertentie van 21 september 1946 staat "voorheen Kelfkensbosch 26". Pas vanaf 24 mei 1954 is K.T.W. Bieze gevestigd in het nieuwe pand op het adres Kelfkensbos 36.

Reactie 33:

Yp Kamsma, 25-06-2007: Eind 40-er jaren was er ook nog een kapper gevestigd in de Voorstadslaan in de voorkamer van een woonhuis. De naam was Linders zijn dochter hete Sjannie.

Reactie 34:

Theo Wijlemans, 30-06-2007: Er zit nog steeds een kapper Linders op de Voostadslaan, nl Jan Linders.
Als je bij bakkers kijkt bij de foto bakker Ditters Marterstraat, dan kun je zien dat daarnaast kapper Wienen zat op nr. 8.

Reactie 35:

Marianne Cobussen, 24-08-2007: Goh .. lang moeten denken vandaar deze late reactie. Mijn vader was klant bij kapper van Os of van Oss. Deze was gevestigd in de Burghardt van den Bergstraat, vlakbij de Graafseweg. Nu zit er of een slagerij in of een supermarkt/groentenwinkel. Van Os(s) hield van flink kort en bij weggaan hanteerde hij een verstuiver waaruit een “lekker luchtje” kwam. Het was een eenmanszaak.

Reactie 36:

Fransje Kuyvenhoven, 27-10-2007: Ik vond uw artikel over Wim van Norden op internet. Ik ben op zoek naar de kunstenaars Wim van Norden alias Jos van Dijk (Bolsward 1913). Van Dijk, signeerde onder de naam Wim van Norden, maar ik weet niet waarom. Kunt u mij wellicht vertellen of de naam Jos van Dijk opduikt in verband met Wim van Norden?

Reactie 37:

Geer Plönes, 29-11-2007: Ik heb het verhaal over de kapsalon Migchels in Nijmegen met veel interesse gelezen. Dit omdat mijn in 1996 overleden vrouw Diny Engelaer (meisjesnaam) en ik met de familie Migchels zeer goede contacten hadden. Mijn schoonmoeder heeft vanaf ± 1946 als huishoudelijke hulp daar vele jaren gewerkt. Na ons huwelijk in 1954 heeft mijn vrouw Diny haar taak overgenomen.
Na onderbreking van een paar jaar 1963-1965, dit vanwege onze verhuizing naar Best, heeft Diny, na onze terugkeer in Nijmegen, weer de huishoudelijke taken bij de familie op zich genomen. Dit tot de beeindiging van het bedrijf in 1968. De familie Migchels was met haar hulp erg blij. Wij waren daar als vrienden in huis. Een leuke bijkomstigheid was het dat wij altijd gratis van hun diensten in onze haarverzorging gebruik konden maken. Zo ook kende wij veel ups en downs in deze familie.
Wij wisten dat Chris, hun zoon, geen enkele belangstelling had in de voortzetting van het bedrijf. Dit heeft Wim en Ans, zijn ouders, veel verdriet gedaan. Wij hebben niet geweten dat Chris al in de leeftijd van 57 jaar in 1995 overleden is.

Reactie 38:

Angelie McHugh, Oxford, 02-01-2008: Henk Gerrits had een herenkapperszaak in Kaaplandstraat. De salon was in de voorkamer van zijn woonhuis. Henk was de jongste broer van mijn vader en als kind ging ik altijd mee als mijn vader naar oom Henk ging om geknipt te worden.
Drie van zjjn kinderen zitten ook in het kappersvak. Zijn oudste zoon (Hans Gerrits) heeft de kapperszaak van van Reen in the Generaal Smutsstraat overgenomen.

Reactie 39:

Monique de Brock-Bol, 13-01-2008: Dit is een verhuisbericht van kapper Neijenhof.

Reactie 40:

Jacques Janssen, 21-01-2008: Wat ik mij nog herinner van de tijd dat ik in Nijmegen woonde als ik naar de kapper moest: Eerst naar Jan Mulder in de van Dulckenstraat en later na zijn overlijden naar kapsalon Reijnen in de Van Goorstraat. Deze zaak ging van vader op zoon Theo Reijnen over. Deze laatste is (vrij jong) plotseling overleden tijdens een fietstochtje met zijn jongste kind. De salon werd overgenomen door Jacques Schuijling naar ik meen uit Oosterbeek. Verdere gegevens zijn mij ook niet meer bekend.
Een deel van het pand is te zien op de stratenfoto van de van Goorstraat.

Reactie 41:

Marian Jansen – Gerrits, 09-02-2008: Drie generaties kapsalon Gerrits.

Mijn vader (Henk Gerrits) begon in 1939 als herenkapper op de molenweg 240. Later werd er in Hees een heel nieuwe wijk gebouwd. Toen kreeg onze straat een andere naam de “kaaplandstraat “ geheten. In September 1944 is ons huis gebombardeerd, aangezien de kapsalon in de voorkamer was waren mijn ouders alles kwijt. Na enkele weken konden mijn ouders een ander huis betrekken vlak naast het vorige huis. Mijn vader kon toen weer opnieuw beginnen met de zaak. 

In de oorlog werd mijn vader regelmatig opgehaald door Duitse soldaten om hun haar te knippen (ondertussen lagen de geallieerden op de slaapkamers) terwijl mijn moeder ondertussen met spanning wachtte wanneer hij terug kwam. Veel klanten die de zaak bezochten kwamen uit Neerbosch en Hees. Vooral veel scheerklanten had mijn vader in de jaren 50, vooral scheren was zijn vak.

In 1973 is hij gestopt met werken en in 1974 werd hij ernstig ziek en is hij in 1976 overleden.
Mijn twee broers (Hans en Henk jr.) en ik zijn ook het kappers vak in gegaan. Alle drie leerde wij het knippen van ons Pa en van leraar Jo van Reen. Broer Hans heeft ook de zaak van Jo van Reen over genomen in de Gen. Smutstraat te Hees. Mijn broer Henk jr. ontmoet Ineke, ook een kapster, trouwen samen en starten samen een dames/herenkapsalon in Cuijk. Na een paar jaar komt er ook een zaak bij in het C.W.Z. Ziekenhuis en een zaak in Oeffelt. Bij hun heb ik 23 jaar gewerkt. Alle twee de dochters (Diana en Cindy) zijn ook kapsters geworden, de oudste runt de zaak in het Ziekenhuis en de jongste runt samen met haar moeder de damessalon in Cuijk.

Reactie 42:

André Janssen, 14-02-2008: Nog wat materiaal voor het geval dat de beperkte kappershistorie die in mijn familie heeft gespeeld voor uw serie interessant blijkt. Als bijlage treft u 3 foto's aan. De foto binnen is gemaakt op adres Berg en Dalseweg 12 en moet van voor 1959 zijn.

Verder een foto met een kapper in de deuropening, die foto zal van voor 22 februari 1942 
moeten zijn, omdat het Marienburg betreft, (of Koningstraat 10 ?) 

De derde foto met huisnummer 39 betreft Kelfkensbos. Dat is de noodwinkel na het bombardement.

Mijn opa heeft de zaak in de Koningstraat 10 gehad. Mijn opa (J.B. Janssen) is vroeg overleden. Op 53-jarige leeftijd overleed hij op 25 december 1940. Zijn zoon Chris is de kapper op alledrie de foto's. Hij overleed op 33-jarige (?) leeftijd (8-11-1959). Hij was een broer van mijn vader. Of Nico Kokke nog wat te maken heeft gehad met deze kappersperiode weet ik niet. Wij werden thuis altijd naar die kapper 'gestuurd'. Die kapper zat in de Hertogstraat, 2 of 3 adressen naast de HBO-soos.

In het weekblad de Brug heeft een artikel gestaan over getekende plattegronden van het gebied rond de Koningstraat. Op die tekeningen staat een kapperszaak vermeld (Koningstraat). Het artikel is van 2002, geplaatst door Wim Mulder en het betreft tekeningen gemaakt door Jo van Son.

Reactie 43:

Ton Wijnen, 10-03-2008: Voortgaande info op de reacties 2, 8 en 10 (leuk, zowel Ineke Everkes als Eddy Waltman herinner ik me nog goed).
Mijn vader (Leo Wijnen) nam in 1953 de zaak van zijn baas Piet Reijnen over, die plotseling overleed. Tiny was zijn broer, en bekend uit de biljartsport: wereld- en europees kampioen. Ook ik werd vaak Tiny genoemd, maar heet Ton(nie).
Pa was secretaris van de Nijmeegse kappersbond en lid van de "technische club". Uit dien hoofde mocht ik vroeger veel enveloppen schrijven, en kende zo nogal wat namen.
Maar ook de "vergaderingen" bij ons thuis zijn mij best bijgebleven. Met mannen als Jo van Reen, Herman Stal, Pa en Hans van Hulst, Jan Linders,Bart Wolf en Jo vd Heuvel.
Ook Herman's broer Gunther Stal herinner ik me nog, maar die was er thuis nooit bij (was hij niet dameskapper?). Tegenover ons op de hoek van Kanaal- en Waalstraat zat van Haren, in Weurt knipte Wim Maas, en "de man met de grote handen" in de Biezenstraat was "de kop" Enning.
Als ik mij goed herinner moet er ook op de Daalseweg (bovenaan) een kapper Francissen hebben gezeten. Mijn vader mocht bij hem het vak leren, en moest daarvoor geld meebrengen.
Ons eerste "knechtje" in 1953 was Henk Stevens, daarna kwamen Loet van Eenennaam (een goed amateurbokser, en veel te jong overleden) en Bennie Bronsdijk (later een eigen zaak aan de Hatertseveldweg).
In de Koninginnelaan bij Piet Zuuring heb ik boven nog gebiljart met zijn zoon Pietje.
Ik hoop niet dat ik iemand vergeet, maar dat kan best.
Omstreeks 1970 moest mijn vader wegens hartklachten de zaak "overdoen" aan Thijs Francissen (indertijd KNVB-scheidsrechter). Zelf is hij toen op de luchtmachtkazerne in Nijmegen gaan knippen. Pa is in 1996 overleden (bijna 77 jaar) en tot de laatste week kapper geweest!

Reactie 44:

Ramon Kuijpers, 24-03-2008; Weet het niet zeker maar dit zou de kapsalon moeten zijn op de Mr. Franckenstraat. Mijn moeder Miep Arts is de blonde vrouw met de grijze rok aan. Op de foto daaronder staat ook mijn Tante Ria Arts op, die zit alleen in de stoel. Overigens leven ze beide nog. 

De kapsalon is begonnen op de Mr. Franckenstraat door mijn tante Ria Arts. Dit moet in de jaren 50-60 geweest zijn. Dit was mijn opa`s oude huis want daar zat in de kelder de beklederij van mijn opa. 
Zijn verhuist naar de Jan van Goyenstraat 13. Heette toen Maision Jacinta. Mijn nicht heeft de zaak daar nu nog onder de naam Jacinthe.

Reactie 45:

Wim van Megen, 24-03-2008: Reactie op reactie 43 van het kappersgilde.
Kapper Francissen woonde niet op de Daalseweg maar op de Tooropstraat, tegenover de Fortstraat en de kleermakerij van de Hr. Gruntjes. Er werd in de vijftiger jaren geknipt door de Hr. Francissen met zijn twee zoons. Een van de zoons, Jo, vindt u onder Da Capo foto nr. 064 en wel de staande sporter tweede van links gekleed in colbertje.

Reactie 46:

Marijke Giesbertz, 12-04-2008: Ik heb met veel plezier het verhaal van kapper Poos gelezen.
Plotseling zag ik mezelf weer lopen in de Lange Hezelstraat, begin jaren vijftig. Samen met een van de zusters van Hallo was ik op weg naar kapper Poos.
Ze hadden aan mijn moeder gevraagd of ze mijn haren mochten gebruiken voor het 'kindje Jezus'. Het moet dus tegen Kerst geweest zijn. Ik voelde me heel erg trots. Mijn witte krullen werden geknipt door een mevrouw, het zag er heel deftig uit bij kapper Poos. Ik vond het allemaal heel erg interessant. Misschien heeft kapper Poos wel een pruik gemaakt voor het 'kindje Jezus'! Dat weet ik niet...
Groeten en succes met jullie geweldige website, Marijke Giesbertz.

Reactie 47:

Marian Tomas van Daelen, 24-04-2008: Hallo, ik kom met toeval op deze pagina wat ik heel leuk vind. Ik heb ook nog wat leuke fotos van de kapsalons van mijn inmiddels overleden vader Jo van Daelen kapsalon. Ongeveer 60 jaar geleden begonnen op de Nieuwe Markt en daarna, nu 47 jaar geleden, op de Hengstdalseweg. Zo gauw als ik de foto bij elkaar heb stuur ik ze door

!

Reactie 48:

Joop Francissen, 11-05-2008: Met veel plezier het verhaal gelezen van mijn eigen kapsalon, met dank aan de makers. Teken en schilder nog steeds. Meer weten over mijn werk, mail naar joop.francissen@ticali.nl

Reactie 49:

Henk Kersten, 27-08-2008: Ik vond nog wat kapper-stickers in mijn eigen archief.

Reactie 50:

Corrie Wouters, 15-11-2008: Hierbij een reactie en toegestuurde foto's van kapsalon Jan van Haren jr. aan de Bloemerstraat in Nijmegen. De man op de foto's is mijn vader Frans Wouters die halverwege de jaren 60 wekelijks deze kapperszaak schoonmaakte.

Reactie 51:

Lydia Woudenberg, 14-12-2008: Mijn opa Jo Woudenberg heeft op de van Welderenstraat 116 een kapperszaak gehad, Salo Artistiek. In de oorlog heeft hij in enkele werkkampen in Duitsland moeten werken. Na de oorlog heeft hij daar nog jaren gezeten.
Hierbij een foto van de zaak, en een advertentie. Ik hoop eigenlijk dat er mensen zijn die mij aan meer foto's van mijn opa en zijn zaak zouden kunnen helpen, aangezien ik bezig ben een website voor hem te maken.

Reactie 52:

Katrine Huijbers-Bronsdijk, 02-01-2009: Hallo, Mijn opa is Christiaan Bronsdijk die de kapperzaak had op de Daalscheweg 259. Ik zal proberen om foto’s van hem in de kapsalon naar jullie te mailen als jullie dat leuk vinden.

Reactie 53:

Katrine Huijbers-Bronsdijk, 27-01-2009: Sorry dat het even duurde. Maar hier is de foto van mijn opa aan de Daalseweg 259 te Nijmegen.

Reactie 54:

Leo Ariaans, 05-02-2009: De naam van de dochter die mevrouw Seegers in de damessalon hielp was niet Corrie maar dochter Conny. Toen zoon Ber de zaak overnam, heeft ook Theo jr. er als heren kapper gewerkt.

Reactie 55:

Marian Seegers, 08-02-2009: Beste heer Stal,

Hartelijk dank voor het mooie/interessante artikel w.b de kapperszaak van mijn ouders.

Met vr gr,

Dochter Marian

Reactie 56:

Redactie, 19-02-2009: Op verzoek van Herman Stal is de pagina over kapper Seegers gecorrigeerd.

Reactie 57:

Geer Plönes, 20-02-2009: In 1938 is Jan de Vos gestart met zijn kapperszaak aan de Wolfskuilsweg. Rechts op 1ste foto is nog een gedeelte van de dependance van Melkerij Lent te zien. Links naast kapperszaak woonde toen de heer van Wamel. Hij was politieagent. 

Als kwajongens in de jaren 1939-1946 zijnde, kregen wij veel met hem te maken. Maar hij had voor ons, toen als oorlogskinderen, alle begrip voor onze situatie.
Tijdens de oorlog, toen 10 tot 15 jaar jong, werd ik en zo ook mijn broers door mijn vader radicaal en hardhandig kaal geknipt. Dit vanwege de luizen die toen in overvloed aanwezig waren. Mijn vader had zich een tondeuse aangeschaft. Maar hij kon er niet mee overweg met het gevolg dat wij veel pijn leden met het uittrekken van onze haren.
Op mijn 15de verjaardag mocht ik voor het eerst plaats nemen in een stoel van de kapperszaak van Jan de Vos. Dit in een kinderstoel, een plastic schort om en in mum van tijd was ik op een kuifje na weer harstikke kaal. Ik verdenk mijn vader dat hij tevoren contact opgenomen heeft met Jan de Vos. Ik schaamde mij voor mijn vrienden en ben om deze reden nooit meer in deze kapperszaak teruggekeerd.

Het interieur in de jaren 70

In de jaren '70 is de kapperszaak overgenomen door zijn zoon Ton de Vos.

Tweede van links op de foto onder staat Jan de Vos. Rechts staat Ton de Vos (maar zie Reactie 58)

Reactie 58:

Jan de Vos jr., 23-02-2009: Bij deze wil ik even reageren op Reactie 57 van Geer Plönes: 

De tekst onder de foto met kappers klopt niet helemaal.
De achterste (staand) is mijn vader Jan de Vos Sr. In het midden is mijn broer Ton de Vos en helemaal rechts is een bediende die destijds bij mijn vader werkte en heette Theo Stevens.
Overigens kan ik me niets herinneren van een politieagent Van Wamel die naast ons woonde. Ik weet niet beter dan dat naast ons jarenlang de familie Verhoeven woonde. 
Maar het zijn leuke foto's die veel herinneringen oproepen. Bedankt dus!

Met vriendelijke groeten,
Jan de Vos jr.

Reactie 59:

J.C.G.Wolf, 02-03-2009: Een reactie op reactie 27 hieronder: Een broer van mijn vader, Bart Wolf was kapper in de Groenestraat 124 en had inderdaad de salon in de achterkamer van het huis. Hij was inderdaad zo kaal als wat. Het was in die tijd niet zijn eigen huis maar hij woonde zeg maar in bij zijn ouders (mijn opa/oma). Laat getrouwd met ene Riekie o.i.d. en ze hebben een dochter voor zover ik weet.

Reactie 60:

Gerard Damen, 26-03-2009: Onderstaand enige adressen van kappers in het Willemskwartier uit de jaren 50.

Dames en Herenkapsalon Wienen, Willemsweg 50, De heren voor in de zaak, de dames in de achterkamer..
Herenkapsalon Reuvers, Willemsweg 87, in de voorkamer (hoek Willemsweg-Jan Luijkenstraat)
Herenkapsalon Heinz Lammert, Guido Gezellestraat 5, in de voorkamer. (Heinz leeft nog, hij zal tegen de negentig jaar lopen.)
Dameskapsalon DORA, Groenestraat 284, in de voorkamer. Telefoon 08800 26418.

Bovenstaande zaken bestaan niet meer en zijn ook niet meer als zaak herkenbaar. In deze jaren was ook een kapperszaak hoek Guido Gezellestraat-Groenestraat de naam weet ik niet meer maar er zal vast wel iemand zijn die het wel weet.

Reactie 61:

Jacqueline Bouwhuisen van Haaren, 24-04-2009: Bij deze wil ik U mededelen dat mijn vader, Henk van Haaren, vandaag 24-4-2009 overleden is. In hart en nieren was hij een kapper. Zijn vrouw, die samen met hem de zaak aan de van Schevichavenstraat runde, was reeds op 19 december 2008 overleden. Ze zijn ruim 70 jaar samen een paar geweest.

Toevallig kwam ik deze site tegen en misschien wilt U nog wat met deze informatie doen. Mocht U nog interesse hebben over hun werk en samenleven dan mag U altijd contat met mij op nemen. Ze waren een prachtig kappers paar. Ik zal ze missen.

Jacqueline Bouwhuisen van Haaren (dochter)

Reactie 62:

Marina van Dijken, 17-05-2009: Leuk om te lezen, al die info over kapsalons in Nijmegen en de foto’s.
Ik kan me herinneren dat mijn moeder vroeger wel eens in Nijmegen naar de kapper ging. Het was ergens in de buurt van de Hertogstraat of daar ergens. Die kapper heette geloof ik van Dorsten.
Ik zag er niets over op de site, dus ik weet niet of ik het me nog goed herinner.

Reactie 63:

Jim van Hulst, 02-06-2009: Ik mail u vanwege de leuke stukjes over kappers in Nijmegen.

Mijn vader, Hans van Hulst, is tientallen jaren kapper geweest in Nijmegen. Eerst bij zijn vader, mijn opa, in de salon op de Graafseweg en later voor zichzelf. In de oorlog heeft hij het vak geleerd van zijn vader en knipte hij vaak voor sigaretten en een reep chocolade. Mijn vader heeft ook heel lang bij Quick gespeeld waar hij in 1951 samen met zijn team nog kampioen is geworden. Die salon van mijn opa kan ik me nog wel herinneren. Het was een lange rechte pijpenla van een zaak met allemaal stoelen aan een kant net zoals op de meeste oude foto’s op deze website is te zien. Nu is er een Turks restaurant gevestigd in de voormalige kapperszaak.

Na het behalen van vele diploma’s (ik heb ze nog steeds) is mijn vader voor zich zelf begonnen op de Fahrenheitstraat. Ik kan mij dat nog goed herinneren omdat mijn vader kauwgumballen gaf aan kinderen die geknipt waren. Ik kwam echter vaak in de zaak om de kauwgumballen mee te nemen voor mijn vriendjes.

Mijn vader staat op verschillende stukjes vermeld op deze site zoals bijvoorbeeld in het stuk van Kapsalon Tummers maar ook bij het stukje van Ton en Leo Wijnen. Mijn vader was toen als docent verbonden aan de kapperschool. 

Na tien jaar als ondernemer een winkel in de Fahrenheitstraat gehad te hebben heeft hij de winkel verkocht aan de heer Krooiinga die ook kapper was. Toen ik tien jaar was zijn wij verhuisd naar Arnhem waar mijn vader nog steeds leeft en woont. Hij is na de verhuizing kapper gebleven en deed dat in een centrum voor gehandicapten in Arnhem. Daar is hij ook op een gegeven moment met pensioen gegaan.

Ik hoop met dit stukje een bijdrage te hebben geleverd aan de historie van kappers in Nijmegen.

Reactie 64:

Rene van Wijngaarden, 03-09-2009: Op uw website zag ik een bijdrage van Marian, de dochter van Jo van Daelen. Marian is een nicht in de derde graad van mij en ik zou het leuk vinden met haar te emailen. Helaas vermeldt zij haar email adres niet. Wellicht heeft u dit voor mij of kan u mijn adres doorgeven.
Heel erg bedankt alvast voor uw moeite. 

Reactie 65:

Wim Hondeveld, 01-11-2009: Een aanvulling op reactie 21: In dat pand was inderdaad een schoenmaker gevestigd Dat was schoenmaker Van Rossum. Hij was degene die altijd zijn spijkers in de mond deed,en als hij ze nodig had spuugde hij ze uit.
Inderdaad op de Oude Nonnendaalseweg zat een kapper. Dat was kapsalon THEO, en is destijds leerling geweest bij kapper de VOS, en bevriend met kapper A. Gardenier van de Oude Heselaan, naast Siezenis.

Reactie 66:

Frits Litmaath, 04-11-2009: Bij de laatste knipbeurt van mij door Chris Prudon heb ik een versje voor hem achtergelaten.

Een Kapper
als Chris Prudon

Periodiek kijk je
in de spiegel van een kapper.
Hij verjongt je leven,
bedekt je kaalte,
ontdoet je van grijs.

Hij voorziet je van
opwekkende verhalen,
terwijl de bloedsomloop
in zijn benen stagneert.
Spatader wordt dan zijn deel.

Hij is in ’t leven een staander,
ook een luisteraar pur sang;
laat je voor haar-gemis betalen,
praat mee met een kwinkslag
en lacht je haaruitval weg.


28 januari 2004
laatste knipbeurt sinds 30 jaren
Frits Litmaath

Reactie 67:

C.Schmit-Kok, 14-11-2009: Heel toevallig kwam ik terecht op de site met kappersverhalen uit Nijmegen. Het volgende herinner ik mij: 
Rond 1950 logeerde ik af en toe bij de familie Blankestein op de Jozef Israelstraat 87 in Nijmegen
Zij hadden in de voorkamer van hun bovenverdieping een kapperszaak. Zo ver ik mij kan herinneren alleen voor heren. De zaak werd gerund door Rijk Blankestein die getrouwd was met Tilleke Cox en zijn ongetrouwde broer Wim Blankestein.
Misschien is dit een leuke aanvulling en zijn er wellicht mensen die zich dit kappersbedrijfje ook kunnen herinneren.
Met een vriendelijke groet uit Joure C.Schmit-Kok

Reactie 68:

Ton Wolf, 23-11-2009: Met veel genoegen neem ik - als oud-Nijmegenaar - kennis van uw website. Het maakt mijn jeugdherinneringen weer levendig.
Wat betreft de Kappers in Nijmegen, herinner ik mij dat mijn familie en ik vanaf januari 1945 klant waren bij kapper Herman Stal aan de Van Peltlaan. Met zijn zoon Günter heb ik gemeen, dat wij van hetzelfde geboortejaar zijn. Ik kan mij hem nog goed herinneren. Ons gezin woonde toen op de Heiweg.
Voorheen woonden wij in de Ten Hoetstraat boven slagerij Leo van Velp, waar ons huis werd weggevaagd door oorlogsgeweld in 1944. Tot die tijd waren wij klant bij kapper Jo de Haan aan de Hugo de Grootstraat.
Ik was ook zeer verrast door de reactie nr. 59 van dhr. J.C.G. Wolf op reactie nr. 27 over kapper Bart Wolf van de Groenestraat 124. Hijzelf en zijn familie staan vermeld in mijn stamboom Wolf.

Reactie 69:

Theo Lemmen, 31-12-2010: Met veel plezier kijk ik de laatste dagen naar jullie site.
Bij het lezen van de kapperskronieken door Herman Stal viel me op, dat hij over Migchels schrijft, dat Chris een dochter had, Nancy.
Maar hij had ook een jongere zoon. Nancy zal geboren zijn in 1959, zijn zoon (Rob?) in 1962 of 1963.
Ze woonden in de begin jaren 60 aan de Wolfkuilseweg 183, niet ver van mijn geboorteplek. Chris is in '66 gescheiden en daarna is de familie verhuisd.
Dit ter aanvulling.

Reactie 70:

Fred van Breukelen, 06-02-2011: Tussen oude foto’s van mijn inmiddels ruim 25 jaar overleden oom kwam ik een foto tegen van de huiskamer-“kapsalon” van kapper Peperzak in de Piet Heinstraat nr. 14.

Ook ik kwam er samen met mijn vader, toen ik een jaar of 6 en ouder was (begin jaren 50) en ik herinner me, dat ik steeds de stijl “bloempot” aangemeten kreeg.

Hoe lang hij daar zijn salon gehad heeft, weet ik niet, maar wel dat hij zijn huis aan bovengenoemde oom heeft verkocht, die toen vanuit Argentinië, waar hij als vrijgezel jarenlang heeft gewoond, terugkeerde naar Nederland. Dat was in de tijd, dat de Dobbelmannfabrieken gratis de ramen van de woningen in de Zeeheldenburt liet lappen.

Mijn oom, die een sober bestaan leefde en zijn AOW zou gaan verkrijgen, was de koning te rijk, toen hij ook nog in dat jaar onder het “generaal pardon” regeling kwam te vallen van de AOW, zodat hij zijn volledige AOW kon verkrijgen. Jarenlang verblijf in het buitenland werd toen dat jaar (eenmalig) niet in mindering gebracht op de AOW.

Wie de dame is, die in de deuropening staat, is mij niet bekend. Wie weet, kan iemand een reactie geven.

Ook weet ik mij nog te herinneren, dat mijn moeder bij kapsalon Janssen in de Veldstraat haar kapsel liet doen. Het was een vergelijkbare kapper, die ook in een gewone woning (huiskamer) zijn beroep uitoefende.

Ook hier zullen meer mensen van moeten afweten.

Doos foto’s geeft trouwens veel informatie. Ik zal daarom meer gegevens gaan verstrekken.

Reactie 71:

Marcel Migchels, 19-02-2011: Ik lees de aanvulling van Theo Lemmen aangaande de vermeende zoon van Chris Migchels. Theo dank. Het is waar dat Chris nog een zoon heeft. Geboren in 1962. Zijn naam is niet Rob maar Marcel. Tot zover mijn aanvulling.

Reactie 72:

Suzan Moes-Peperzak, 15-04-2011: Beste Fred van Breukelen (Reactie 70), leuk die foto van het ouderlijk huis van mijn vader. Hij stamt volgens mij uit de tijd vlak voor of tijdens de oorlog. Mijn vaders broer, Wim Peperzak (mijn oom dus) had inderdaad een kapperszaakje in de voorkamer. Als ik me goed herinner begon hij de kapperszaak vlak na de oorlog en is gestopt begin jaren '70. Oom Wim is in februari 2005 overleden. De vrouw op de foto is zijn zus, mijn tante Bertha. Zij is in de jaren '60 overleden.
Als er nog meer foto's zijn van de familie Peperzak, zou ik dat graag willen weten.

Reactie 73:

Eddy Waltman, 02-05-2011: Om te beginnen met reactie 43 van Tonny Wijnen. Leuk dat hij mij nog herrinnerd uit die tijd. Inderdaad heette de kapper Leo Wijnen en ook wist ik dat Tiny een biljartkampioen was in die tijd. Bij Leo Wijnen was de Donald Duck pas nieuw in die jaren mijn favoriete bezigheid terwijl ik op mijn beurt wachtte.
Dan vond ik ook de reacties 23 en 24 interressant genoeg om hierop mijn visie te geven. Arjan W. Kuiken bracht Eddy Otten beter bekend als gekke Eddy ter sprake. Hij heeft gelijk dat hij dacht dat Gekke Eddy in de buurt van de Krayenhofflaan woonde. Hij woonde toen inderdaad aan de Oude Weurtseweg de zijstraat van de Krayenhofflaan. Ik kwam hem vaak tegen in de Krayenhofflaan als ik naar school ging. Ook de man met het trekhandje stond vaak op de hoek Oude Weurtseweg- Krayenhofflaan. Gekke Eddy was een vaste meeloper met muziekkorpsen, als er een muziekkorps vanaf de Hezelpoort richting Voorstadslaan of Weurtseweg kwam was Eddy er als de kippen bij. Hij speelde altijd met denkbeeldige bekkens en met zijn knuisten maakte hij de bewegingen en uit zijn mond kwam: "Tsjing,tsing,tsjing.." Hij liep met opvallend grote pas en was zeer in zijn nopjes. Wat Wim van Megen verteld over het adres aan de Berg en Dalseweg moet zeker na 1952 geweest zijn dat is mogelijk maar ik ken Gekke Eddy (n.b. naamgenoot) van de jaren 46-52 aan de Oude Weurtseweg.

Reactie 74:

L.J.H. Maes, 25-05-2011: Bij het lezen van reactie 73 van de reactiepagina Kappers in Nijmegen trof mij een zin in het bijzonder: "Ook de man met het trekhandje stond vaak op de hoek Oude Weurtseweg-Krayenhofflaan". Dit moet gaan over mijn opa, Johannes Hubertus Kohlen, die al op zeer jonge leeftijd (29 jaar) getroffen werd door de ziekte van Parkinson. Een gevolg van deze ziekte was een totale verkramping van zijn linkerarm en hand, met de daarbij horende karakteristieke bevingen. Een ander gevolg was dat hij al in de twintiger jaren van de vorige eeuw arbeidsongeschikt raakte, zodat hij aangewezen was op "de steun". Hij is 70 jaar geworden, op zijn bidprentje is zijn bestaan beschreven als: "Een kort leven en een lange dood". Dit wil ik toch wel even kwijt, omdat het iets weghaalt van de voor mij wat pijnlijke kwalificatie "trekhandje".

Reactie 75:

Eddy Waltman, 01-06-2011: Na het lezen van de reactie 74 van de kappers moet ik me wel ff verontschuldigen. Het was niet de bedoeling om iemand te kwetsen over het zgn. trekhandje. Ik heb er eigenlijk niks mee bedoeld. In die tijd was ikzelf 6-7 jaar en ging toen naar de noodschool waar nu het GAK gebouw staat volgens mij. Misschien was het kieser geweest om bibberhandje te zeggen maar nogmaals het was m'n eerste gedachte sorry daarvoor. Daarbij komt ook nog iedereen had in die tijd wel een bijnaam...dat is er nu niet meer bij denk ik. Mijn vader raapte tijdens de oorlogsdagen peukies van de straat om daar nieuwe shaggies mee te rollen. Sigaretten en shag was echt schaars in die tijd. Maar na de oorlog noemde iedereen in de buurt mijn vader nog - bukkie buk shag. Mijn bijnaam was - pukkie - omdat ik zo klein was.

Reactie 76:

Nol Phoelich, 03-06-2011: Ton Wijnen (Reactie 43), ken jij deze jongens nog: Nol Phoelich, Jan en Willy Peters, Henk Kersten, Frans Thijssen, Jopie en Bert Wessels, Henk Stevens, Dikkie Leenders, Wim Wesseling, Cobie Geerlings, Jan Loen, Van Mom. Dit waren allemaal jongens van de Weurtseweg, Pater van Hooffstraat, Lijnbaanstraat. Groet, Nol Phoelich

Reactie 77:

Wout Ockers, 05-06-2011: Hallo Jan de Vos jr., Leuk om te lezen dat het zo goed met je gaat. Ik heb in de jaren 70 vorige eeuw nog eens een leuk houten plafond bij jou in de kapperszaak gemaakt op de Weurtseweg in Nijmegen. Was wel geinig om te doen alles met de hand.
Mijn 10 knipbeurtenkaart heb ik niet meer die ben ik kwijtgeraakt bij een brand.
Met vriendelijke groeten,
Wout Ockers

Reactie 78:

Jos van Reen, 02-05-2012: Mijn oom, Johan van Reen heeft in 1957 een kapsalon geopend in de Generaal Smutsstraat in Hees. Hierbij een aantal foto’s van rond de opening.
Met vriendelijke groet, Jos van Reen

Reactie 79:

Ron Moes, 26-06-2012: een foto van Salon Logger. Wie weet er iets meer over deze kapsalon?

Logger01.jpg

1: 2: 3: 4: 5: Henk van Hulst
6: 7: 8:

Reactie 80:

B. van Tienen, 31-08-2012: er staan veel kappers in de lijst, ik mis er toch een: kapper A. van de Broek Ziekerstraat 51 dames en herenkapper. In en na de oorlog ik weet niet precies hoe lang. vermoedelijk tot de jaren 60.
Toevoeging redactie: Deze kapper komt wel voor op onze pagina kappersadvertenties, zie bij de V.

Reactie 81:

Inge de Ridder, 26-11-2012: familie Blankestijn (reactie 67), Jozef Israelstraat, dat was familie van mijn moeder. Riek en Wim waren broers van haar moeder die in de Fransestraat geboren is en later naar 's-Hertogenbosch is verhuisd. Ik ben daar als kind regelmatig op visite geweest en mijn moeder ging er ook wel logeren. Mijn moeder heette Jopie Florie. Ik was altijd een beetje bang voor oom Riek waarschijnlijk omdat hij een bochel had! Hij speelde viool. Tante Til was een vrolijke lachebek.
gr, Inge de Ridder Beuningen

Reactie 82:

Gonnie Briene van Os, 26-12-2012: In oktober 1962 ben ik kapster geweest bij de familie Pecasse. Ze hadden 4 dochters onder anderen Mia, Kitty. De andere dochters weet ik niet meer, en ook nog 2 zonen, de ene was bakker. Ikzelf kwam uit Tiel.

Reactie 83:

Francie de Leeuw-de Bruijn, 01-01-2013: Ik reageer op Reactie 70 van kapper Peperzak uit de Piet Heinstraat, de mevrouw op de foto is naar mijn mening zijn vrouw, zelf woonde hij in de Paddepoelseweg.

Reactie 84:

Albert de Valk, 17-01-2013: als nimweegs menneke van een jaar of 10 ging ik naar kapper H van der Doorn in de van Rosendaelstraat 29a (nu Hugo de Grootstraat). Die gebruikte een handtondeuse wat nog wel eens een pijnlijk gevoel was. Toen hoorde dat in de Dominicanenstraat een kapper was met een electrice tondeuse, al de jongens uit de buurt gingen toen naar Toon (Sleuder?) het reclame bord hangt nog steeds aan de muur op nr 5, een knipbeurt was toen 65 cent. Dit was in de jaren 50.


Dominicanenstraat 5, DAMES-HEREN-KAPPER "Maison Antoine" Toneel-Haarwerken

Reactie 85:

Hennie Kaspers, 02-03-2013: Reagerend op "kapperszaak hoek Guido Gezellestraat-Groenestraat" (Reactie 60): Onderaan de Guido Gezellestraat zat, komende uit die straat, links op de hoek van de Groenestraat Melkboer de Burger. Rechts op de hoek heeft naar mijn weten nooit een kapper gezeten. In de jaren 50 woonde er een vertegenwoordiger van de Prodent tandpasta. Wel zat rechts om de hoek op de Groenestraat een kapper, genaamd Wolf. Maar dat was dus niet op de hoek zelf, maar enkele panden verder. Het is alweer tijden gewoon woonhuis.
Mvg. Hennie Kaspers.
[Redactie: zie over deze kapper Wolf ook Reactie 68, Reactie 59 en Reactie 27.]

Reactie 86:

geen naam, 03-03-2013: Kapper van Kerkhof Wolfkuilseweg 31 in Nijmegen was mijn oom. Oma en Opa hebben daar 12 kinderen groot gebracht, en de een na jongste werd kapper beneden. Opa had een sigarenzaak aan de andere kant van het pand. Zou het pand graag van binnen willen terugzien op zolder heb ik als klein meisje geschommeld. En elke vacantie van school bij oma en opa doorgebracht. Ben nu zelf 70 en vind het leuk deze site te bezoeken komen vele dierbare herinneringen weer naar boven.

Reactie 87:

Pepijn Oomen, 04-03-2013: In mijn huis (Molenweg 93) moet vlak na de nieuwbouw (toen heette het nog Wolfskuilscheweg 116, vermoed ik) een kapperszaak gevestigd zijn, van C. van IJzendoorn. Op onze bouwtekeningen staat de damessalon en de heerensalon ingetekend en in de Gelderlander van 11 juli 1935 staat de verhuizing van C.v. IJzendoorn van Wolfskuilscheweg 161 (een pand op de plek van de huidige parkeerplekken bij het SP-kantoor) naar Wolfskuilscheweg 116. In onze koopakte staat zelfs nog een bepaling (uit april 1935) opgenomen dat het verboden is aan "de verkooper, diens erfgenamen of rechtverkrijgenden" om een kapperszaak te vestigen, op straffe van een boete van 2000 gulden.
Kan iemand zich dames- en heerensalon C. v. IJzendoorn herinneren?

Reactie 88:

Hessel, 11-03-2013: Aansluitend op reactie 70:
Zoals Fred v. B. weet ik mij ook nog goed te herinneren, dat mijn moeder bij kapsalon (de blonde) mevr. Janssen(-Keser) in de Veldstraat het haar liet knippen en permanenten. Deze activiteiten vonden echter op de bovenverdieping plaats, en dat domein heb ik zelf nooit betreden. De begane grond wel, daar was herenkapper Janssen actief: een vrij grote m.i. wat saaie man, weinig small talk zeker tegen de (jeugdige) klanten, een Ierse setter in de achterkamer die soms met de nagels op het zeil even poolshoogte kwam nemen. En ik meen ook dat Janssen achter vogels had maar die heb ik zelf nooit gezien. Als kind werd je naar de kapper gestuurd met min of meer het devies 'zo kort mogelijk'. Nadien, naar voren vallend -zonder scheiding- was dan een scheve haarlijn de echte uitkomst. Lang werd je alsnog op de hoge (kinder)stoel geplaatst zonder in de spiegel te kunnen kijken en de naar sigaretten ruikende handen van de kapper deden dan hun tondeuze/knipwerk. Daarna kreeg je als kind ook nooit de spiegel t.b.v. goedkeuring voor de achterzijde aangeboden. Mogelijk een uitvloeisel van het contract, want de kapper had met mijn vader de deal van een zgn. 10-rittenkaart voor 5 gulden.
Als onze jeugdige gezinsleden zich hier melden ging dit voor dit tarief. In de kappersruimte de kapstok, een paar stoelen naast de tafel met een leesportefeuille waaruit de Revue/Panorama en De Lach de thuisbladen Beatrijs en Katholieke Illustratie duidelijk ‘aanvulden’. Had je echter net een ‘interessant artikel’ in handen, dan was je aan de beurt. Kortom het was er vaak te rustig!
De normale attributen in de zaak inclusief een kapstok, haarputje en een intrigerende ingelijste prent van een kapperszaak waarop een nieuwe klant uitbundig wordt verwelkomd door de wachtenden (meerderen met de hoed op) en natuurlijk door de afgebeelde ‘joviale’ kapper zelf. Hieronder -gericht denk ik op de kapper: "Wie scheert met verstand zeept in met ‘De vergulde Hand’". Overigens heb ik hem nooit scheermateriaal o.i.d. zien verkopen. Er stonden op de afbeelding nog twee ‘afwijkende figuren’ afgebeeld: een knul die het kennelijk te lang vond duren en een ijdeltuit die in de spiegel tuurde.

In het kader van de emancipatie bezocht ik later min of meer vreemdgaand en wat hoger geprijsd: Stal op de van Peltlaan, Goedvriend naast Vawé op de Haterseweg (maar daar puilde het vaak uit) en Wilbers t.o. de kerk op de Hatertseweg (een wat petiterig mannetje, toen actief in de locale boerenpartij (in 1966 met zes zetels in de Nijmeegse raad). Dat leverde wel wat meer gespreksstof in de zaak op maar voor mij veel opmerkelijker was dat ik hier voor het eerst geknipt werd door een jong kapstertje en dat voelde toch weer echt anders. NB Helaas bleek dit geen ‘blijvertje’.

Maar terugkomend op de locatie Veldstraat: blijkens een advertentie was er in 1950 hier de overname van dameskapsalon P. Ziere Veldstraat 7 door Janssen-Keser. Het telefoonnummer bleef hetzelfde nl. 22088.
Maar Ziere gevestigd in Nijmegen in 1931, had sindsdien geruime tijd een dameskapsalon in de Lange Hezelstraat 66 (MAISON ZIERE). Vanaf 1935 t/m 1941 wenste hij de laatste dag van het jaar vanuit de Lange Hezelstraat via een advertentie, clientèle en kennissen een voorspoedig Nieuwjaar. Zeer geregeld vroeg hij vanaf 1938 personeel voor zijn zaak. In 1939 wordt Maison P.Ziere beschreven als:

11 aparte cabines, beschikkend over 7 der nieuwsten machines en werkend met ‘vier volslagen krachten’ en kunnen 30 permanenten per dag afwerken.

In 1941 een advertentie:

Indola permanente het meest moderne permanent-apparaat van deeze tijd !!! een wonder van vernuft.. Zij permanent, geneest en verfraait uw haar. Verbluffende resultaten !!!! “Eens geprobeerd nooit een andere meer begeerd”. Maison P. Ziere Speciaalhuis voor permanent-wave. L. Hezelstraat 66 tel. 22088//

Het kan echter verkeren want terwijl het pand in de oorlog niet zwaar beschadigd is, volgt toch schaalverkleining en verhuizing naar de ‘nieuwe’ Veldstraat. Naast alle mogelijke persoonlijke omstandigheden die ik me daarbij zou kunnen voorstellen vooronderstel ik ook belemmerende werkomstandigheden vgl. 10-1-1945 in het Nijmeegsch dagblad:

Distributiedienst Nijmegen …Kappers kunnen bij den Distributiedienst formulieren laten afhalen ter verkrijging van zeep of scheerscheep. De formulieren behooren vóór Zaaterdag a.s. te worden ingeleverd.

En 13-1-1945 in het Nijmeegsch dagblad:

mededeeling gem electriciteitsbedrijf nijmegen aan h.h. kappers: Nogmaals wordt er op gewezen dat het gebruik van electrische apparaten (daaronder ook begrepen permanenttoestellen) in dameskapsalons uitdrukkelijk is verboden. Geconstateerde overtredingen van dit verbod zullen dan ook onmiddellijk verbreken van den stroomtoevoer naar het betreffende perceel tot gevolg hebben!

Dus mogelijk was hij slachtoffer van een een belemmerende voorsprong??

Reactie 89:

Rob Essers, 16-03-2013: Hessel (reactie 88) noemt de overname van dameskapsalon P. Ziere Veldstraat 7 door Janssen-Keser (De Gelderlander, 28 juni 1950). Pieter Ziere is in 1950 met zijn echtgenote en vier kinderen naar Australië geëmigreerd.
"XI.3 Pieter Ziere, Kapper, geboren op 09-04-1908 te Rotterdam, overleden op 27-04-1984 te Singapore op 76-jarige leeftijd. Vrij kort na zijn huwelijk is Pieter verhuisd naar Nijmegen waar hij een kapsalon exploiteert. Later emigreert hij met zijn hele gezin naar Australie. Na een bezoek aan zijn vaderland is hij op de terugreis in 1984 in Singapore overleden. (...)" Bron: http://www.tomjanse.nl/ziere/ziere.htm#BM3550"

Reactie 90:

Ruud Montauban, 29-04-2013: Over kappers raken ze in Nimwegen kennelyk niet uitgeluld en dat hoort ook by het vak zullen we maar zeggen. Ik heb het geduld niet gehad alle kappersreakties na te lezen dus misschien ben ik aan het Dubbelen. De kapper in de Guido Gezellestraat heette volgens my Pfister ik ben daar als menneke meermalen geweest omdat ik niet naar Pecasse wilde in de Marterstraat vlakby bakker Ditters. Ik mis nog de naam van de kapper uit de Hertstraat en natuurlyk het kappertje dat op de Annastraat vlakby het viadukt woonde tegenover garage Moll en ik bedoel dan niet dameskapper Perine wat overigens een winkelnaam was.

Reactie 91:

Ruud List, 23-09-2013: Wie heeft er nog een afbeelding van Van Dalen (van Daelen) op de Hengstdalseweg, in de kelder onder de maisonettes? Daar kreeg je als kind na het knippen in model bloempot een pakje kauwgom. Zoon Jopie veegde de haren weg. Op de tafel de leesportefeuille met daarin o.a. de Robbedoes en De Lach, deze laatste werd als een kind binnenkwam ijlings achter een deur gelegd op het trapje naar boven.

Reactie 92:

Theo Van Hulst, 29-09-2013: In de midden jaren 50 was er ook een kapper genaamd M. van Daelen gevestigd op de Nieuwe Markt 26. Zijn zoon heette Joop. Joop en ik zaten op de St.Willibrordusschool in de Stieltjesstraat en bij de misdienaars van de Augustinuskerk op de Doddendaal. Ik denk dat we het over dezelfde kapper hebben.
Theo van Hulst (woonde tot 1965 in de Begijnenstraat)

Reactie 93:

A. Waarbroek, 15-10-2013: Volgens mij ontbreekt er een toch redelijk bekende kapper in uw lijst, en wel Arno van Sambeek, deze begon zijn eerste salon in 1974 tot 1980, en dan 1980 tot 2007 in Arnhem, tussentijds opende deze man in 1990 een salon in Wintersoord 12 onder de naam Arno's Haararchitecten, waar hij sinds 2007 ook zelf weer aanwezig is.
Hij is ook bekend op dit moment als de beste kapper van nijmegen, en zit al 53 jaar in het vak. Ik vind dat dit wel een vermelding waard is.

Reactiepagina
Reactie 94:

W. Prinse, 19-02-2014: Familie Vos heb ik 30 jaar als buren gehad. Leuke mensen. Ik woonde in de Bosbesstraat.
Reactie 95:

Ad Becude, 04-04-2014: Weet iemand of er in Nijmegen een kapperszaak is geweest van P. Langendijk? Ik heb deze foto waarop mijn vader Henk W.P. Becude staat voor een kapperszaak (rechts), maar of dat die in Nijmegen is gemaakt weet ik niet.
Wel weet ik dat hij tot ± 1958 als kapper in Nijmegen heeft gewerkt. Hierna is hij als expeditie chef bij wasserij “De Pauw” aan de Wolfskuilseweg gaan werken. Ook mijn Moeder heeft als kapster in Nijmegen gewerkt tot ± 1936/37, haar naam was Marie Jochems, hier heb ik geen foto’s van.


Kapperszaak P. Langendijk, telefoon 546. Is dit in Nijmegen?

Reactie 96:

Tom Polman, 06-04-2014: een aanvulling bij kapper Plamont. Deze zaak was inderdaad in de Lange Hezelstraat, vlakbij het cafe van Bob en bestond voorin uit een damessalon en achterin een herengedeelte. De heren werden geknipt en geschoren door dhr. Plamont en de bediende, Piet, die overigens geen Plamont heette. Wij dachten dat hij min of meer geadopteerd was door het echtpaar. Goeie ouwe tijd, mijn vader liet zich elke dag scheren, nu moet je het zelf doen.
Ik ben van 1940, geboren op het Heuveltje (voor de ouderen, nu de Ganzenheuvel, toen aan de voet van de Noorderkerktrappen), daarna in de Lange Hezelstraat gewoond. Wij gingen in ieder geval tot 1960 naar kapper Plamont, knippen en scheren.
Reactie 97:

Wilma Kann-Lammert, 17-06-2014: Ik ben de jongste dochter van kapper Heinz Lammert uit de Guido Gezellestraat. Mijn vader is op 6 december 2010 overleden op 97 jarige leeftijd en heeft tot het laatst toe nog in de Guido Gezellestraat gewoond. Mijn moeder is gestorven op 27 februari 1997. Ze waren precies een week 60 jaar getrouwd. Zij is 87 geworden.
Reactie 98:

Ineke Roskamp-Nijenhuis, 02-09-2014: Tijdens de vierdaagse in 1955, 1956 en 1957 waren 2 vriendinnen en ik gelogeerd bij Kapper van de Broek en zijn vrouw, in de Ziekerstraat 51 Nijmegen. Twee bijzonder hartelijke mensen die zich uitsloofden om het voor hun gasten zo prettig en comfortabel mogelijk te maken tijdens de 4 zware maar ook leuke en mooie dagen. Ieder jaar zie ik de beelden uit die tijd voor mijn ogen verschijnen. Helaas is de winkel in de loop van de jaren verdwenen.


juli 1956, Dhr en Mevr v.d. Broek, Ziekerstraat 51 Nijmegen


juli 1956, Dhr en Mevr v.d. Broek met helemaal links de inzendster van deze foto's en 2 vriendinnen

Reactie 99:

Ineke Roskamp, 05-09-2014: Aanvulling over hoe we op dit slaapadres terecht kwamen:
Ik was lid van de wandelvereniging Dudok de Wit in Baarn. Daarvan deden indertijd zo'n 10 mensen mee. Onze leider gaf aan de Vierdaagse-organisatie door dat hij voor ... mensen nieuw onderdak zocht (en hoe dat daar dan ging dat weet ik niet). Velen hadden ook al een adres omdat ze al eerder waren geweest. Wij kwamen op die manier met ons drieën bij elkaar bij v.d. Broek. Het beviel aan beide kanten, zodat we het volgende jaar weer welkom waren. Waren leuke maar ook leerzame weken.
Gisteren ben ik naar Nijmegen gegaan om eens rond te kijken in stad en omgeving en ik heb me er over verbaasd dat het al 60 jaar geleden is en dat ik me het nog allemaal levendig voor de geest kan halen. Ik kreeg zelfs alsnog respect voor mezelf toen ik op de fiets de 7 heuvelenweg bedwong sjonge dat ik dat toen lopend deed. Ook de Ziekerstraat kon ik komend van de Vereniging nog feilloos terugvinden. Het nummerbordje 51 was er wel, maar het front deed in het geheel niet meer denken aan 60 jaar terug (nu CZ verzekering).
Reactie 100:

Jos van der Velden, 07-09-2014: Mijn vader Jo van der Velden had een kapperszaak vanaf 1953 aan de Graafseweg 281. Dat was naast kruidenier Lagarde en tegenover het Augustijnenklooster. Het was een herenkapper. Hij heeft in de jaren daarvoor bij verschillende kapperszaken in Nijmegen gewerkt o.a. François en van den Broek in de Ziekerstraat.
Reactie 101:

Marga Hermann, 12-09-2014: De familie van mijn vader's kant komt uit Nijmegen (Walstraat). De laatste naam is Wolf. Heb gehoord dat ze eerst een horlogerie en klokken reparatie hadden. Daarna ging het naar 'het haar!..' en begonnen ze een barbier bedrijf. Ik zit in Florida (USA) en zou het leuk vinden als hier eventueel iets van bekend is.
Hartelijke dank alvast!
Reactie 102:

Fred Berendse, 31-01-2015: Godfried Bomans schreef over zijn aankomst in Nijmegen in 1939: "Ik liep maar rond en kwam in de Grote Straat en ik ging bij een kapper naar binnen, mijn haren hingen tot op mijn schouders. Ik liet me knippen, scheren, wassen, en ik werd een ander mens. De kapper vroeg me wat ik hier kwam doen. Hij had een kamer voor me, boven; ik ging er, uit de scheerstoel, zo naar toe." Welke kapper kan dat geweest zijn?
Reactie 103:

Mw. Jopie Huisman, 31-01-2015: Kan de kapper/huisbaas van Godfried Bomans soms Jantje van Haren (of van Haaren), onderaan de Grotestraat zijn geweest? Hij was populair, omdat hij een prachtige vetkuif kon maken, à la de Everly Brothers.
Reactie 104:

Hessel, 31-01-2015: De woonhuizen in Nijmegen waarmee Godfried Bomans zelf in verband wordt gebracht liggen op de Berg en Dalseweg, de Pater Brugmanstraat en de Twaalf Apostelenweg. Twee suggesties n.a.v. de gestelde kappervraag:
J.W.H. van Haaren, barbier, Grootestraat 89
J.A.C. Peters, kapper, Grootestraat 31 ??
Deze (vermeld in het Adressenboek van 1938) zouden geknipt kunnen zijn als kandidaat voor het knippen van het kopstuk Godfried Bomans.


De Kapperszaak van J. Peters, Grotestraat 31 in 1935.
Bron: beeldbank RAN F65418

Reactie 105:

Fred Berendse, 01-02-2015: Godfried Bomans noemt zelf de naam R.J. Reinier Jr. Deze naam kon je ook van achter naar voor lezen. Het zal weer een bedenksel van Bomans zelf zijn geweest. Overigens meldt hij ook dat hij zich liet knippen bij een kapper in de Burchtstraat.
Reactie 106:

Hessel, 01-02-2015: Ik ken deze tekst van Bomans zelf niet. En een keer-woord of palindroom (R.J. Reinier J.R.) hoor ik bepaald niet terug bij de 2 kappersnamen die ik vond rond die tijd, op de Lange Burchtstraat nr. 15 en nr. 40 : J.H.A. Coops en P.J.A. Selbach. Maar of je sprookjesvertellers dan ook 'feitelijk' altijd wel serieus moet nemen ??
Reactie 107:

Cor van den Hoff, 05-02-2015: Wie kan mij helpen met de naam van de kapper in de Palestrinastraat in de jaren 1950-55?
Reactie 108:

Rene Klomp, 05-02-2015: Cor, dat was Fr. Hoose (informatie uit adresboek), zie ook reactie 28.
Reactie 109:

Cor van den Hoff, 06-02-2015: Aan Rene Klomp Hartelijk dank voor de oplossing van mijn vraag.

Het gaat nu niet zo zeer om de vader maar meer om de zoon. Ron en ik waren leden van "Het Masker" een amateur toneel vereniging in de middeljaren 1950 in Nijmegen. We traden op in de Gezellen Vereniging en een theater, ik geloof in de Graafsedwarsstraat.
Maar Ron, een amateur fotograaf en ik namen fotos van de villas in Ubbergen, Hengstdal en Kwakkenberg. De fotos waren zwart/wit natuurlijk maar we deden dan een kleurenschets van de tuin en huis en na afdruk kleurden we de fotos in volgens de schets. Het was dan mijn taak om te proberen de fotos aan de bewoners te verkopen. Ron had een kamer boven de "kappers salon" waar de fotostudio was geplaatst. Dat was een uitleg vaa drie totaal verschillende redenen !
Reactie 110:

Joop van Rooij, 06-02-2015: Inderdaad, dat was kapper Hoose.
Als kind kreeg ik er altijd een bloempot kapsel.
Reactie 111:

Jannie Disveld, 26-05-2015: In reactie op Reactie 103:
Godfried Bomans kan het niet over Jantje van Haaren hebben gehad. Jantje was in 1939 pas 11 jaar en de drie kinderen van het gezin sliepen op een zoldertje; ze hadden boven dus geen kamer over.
Bovendien werd de vetkuif pas eind jaren vijftig populair.
Als kleindochter van de oorspronkelijke Jan van Haaren vind ik het overigens wel leuk om te horen dat mijn lievelingsoom zo goed vetkuiven kon maken!
Reactie 112:

Jannie Disveld, 23-06-2015: Nog even terugkomend op mijn reactie (111). Het is bij nader inzien niet onmogelijk dat Bomans bij van Haaren was. Mijn OPA dus Jan van Haaren sr., was in elk geval wel het type dat een vreemde zou hebben gevraagd wat hij hier kwam doen. En als Bomans een slaapplaats zocht, dan wist hij ongetwijfeld waar hij terecht kon.
Vervolgens kan Bomans dat hebben vervormd tot iets wat hem beter uitkwam. Per slot was hij schrijver en dan zet je de werkelijkheid wel eens naar je hand.
Of misschien wilde Godfried gewoon even een dutje doen.....
Reactie 113:

Ron van Swelm, 27-06-2015: Dat kapper Ed (E.Th.J.) van Os uit de Burghardt van den Berghstraat 173 van flink kort hield kan ik uit eigen ervaring bevestigen, maar hij deed dat waarschijnlijk niet uit vrije wil. Ed was namelijk de familiekapper en hij knipte en schoor mijn opa en vader al. Ik kreeg geen geld mee want dat werd onderling tussen Ed en mijn vader geregeld. Dit was in de periode 1958-1965. Het was een lange man met een gouden bril, niet onaardig maar wel hardhandig. Hij woonde met zijn vrouw kennelijk achter de winkel, want zij liet altijd de hond (een zenuwachtige fox-terrier) uit. Voor zover ik weet had het echtpaar geen kinderen.
Reactie 114:

Frans van Laanen, 28-06-2015: Als reactie op 113 (Kapper Ed van Os) wil ik vertellen dat ik voor een gulden door hem geknipt ben, jaren lang. Hij wilde niet hebben dat ik meer betaalde.
Hij knipte inderdaad zeer kort, liefst stekeltjes.
Hij heeft wel een zoon, die toen in die tijd ongeveer 1960 bij het korps mariniers was.
Reactie 115:

Wil Struike, 10-11-2015: Op de Oude Molenweg tussen Groentewinkel Bart Jansen en De Toko van Mevrouw van Eck zat kapper Gommers.
Reactie 116:

Wil Struike, 10-11-2015: Reaktie op reactie 82: een van de zoons heette Ties Of Dies Pecasse, was banketbakker bij Goldstein op de hoek St. Jacobslaan - Oude Molenweg. Voetbalde bij SCE op de Vossenlaan.
Reactie 117:

Rene Klomp, 11-11-2015: Reactie op reactie 95.
Als 'liefhebber' van zoekplaatjes als deze had ik hier al vaker naar gezocht. Het leek eenvoudig met een naam en een telefoonnummer. Maar niets was minder waar.
Delpher heeft mij uiteindelijk op het juiste spoor gebracht met de zoekterm '346 PROX langendijk'. Het scheelt natuurlijk als je het telefoonnummer goed hebt (346 i.p.v. 546).
Overigens is de gebruikte operator 'PROX' uitermate handig bij dergelijke zoekopdrachten! Delpher zal dan zoeken naar de twee woorden '346' en 'langendijk' waarbij deze dan niet meer dan 10 woorden uit elkaar mogen liggen.


Naamlijst voor den interlocalen telefoondienst 1932 (ref.: http://www.delpher.nl)

De kapperszaak van Langendijk was dus gevestigd op de Hoofdstraat 95 (hoek Bomstraat) te Noordwijk aan Zee.
P.J.J. Langendijk was een bekend lid van de NSB.


Het oorspronkelijke 'zoekplaatje'
 


De etalage van Kapsalon Langendijk in Noordwijk
met affiches van de Winterhulp Nederland.


P.J.J. Langendijk
in WA-uniform


Foto's zijn afkomstig uit de Beeldbank WO2 en oorspronkelijk uit het Regionaal Archief Leiden.

Aanvullende informatie over deze persoon is nog te vinden op hetnoordwijkblog.wordpress.com:

"P.J.J. Langendijk (in de volksmond werd hij – geloof ik – ‘Malle Piet’ genoemd) had een kapperswinkel aan de Hoofdstraat in Noordwijk aan Zee (hoek Bomstraat). In de jaren dertig kon hij blijkbaar geen weerstand bieden aan de vermeende verlokkingen van de NSB en zijn slecht gecoiffeerde leider, Anton Mussert. Ook heden ten dage willen mensen nog wel eens een willig oor lenen aan onverstaanbaar rechtse krachten met een verkeerd kapsel. Blijkbaar is dat van alle tijden.

P.J.J. Langendijk moet het type ijdeltuit zijn geweest die zich ook graag hulde in het inktzwarte uniform van ‘De Beweging’. Hij werd na de oorlog opgepakt en geïnterneerd. In augustus 1947 verscheen hij voor het Leids Tribunaal. Daar meldde zijn verdediger dat Langendijk actief NSB-er was geweest uit idealistische overtuiging. Maar ook: dat hij zich nimmer had geleend “voor verraderlijke karweitjes”.

Het Tribunaal kon daar wel een end in mee-komen, blijkbaar, want begin september 1947 luidde het verdict, dat Langendijk geïnterneerd werd “voor de duur dat hij al geïnterneerd was geweest.” Daarmee kwam hij terstond op vrije voeten, zij het wel zonder kiesrechten, want daaruit was hij ‘ontzet’."

Groetjes, Rene.
Reactie 118:

Ad Becude, 11-11-2015: Rene, Dank voor de info. Mijn vader heeft wel eens verteld dat hij (hoewel hij in Arnhem is geboren en in Nijmegen woonde) op de fiets van Noordwijk naar Nijmegen kwam naar mijn moeder. Zij zijn in 1936 getrouwd en zijn in de Ruisdaelstraat gaan wonen. Hij heeft tot 1948 als kapper gewerkt in Nijmegen (helaas weet ik niet waar). Op de foto's zijn twee verschillende benamingen te zien, "Coiffeur" en "Langendijk Kapsalon" en dat dit hetzelfde pand betreft is wel duidelijk.
Eén ding verbaast mij wel......mijn ouders hadden een uitgesproken hekel aan "moffen" en "NSB ers" En ik weet dat mijn vader joden aan onderduik adressen heeft geholpen. Dus ik sta hier wel ff van te kijken.
Hoe hij in Noordwijk terecht is gekomen zal ik wel nooit te weten komen.
Groetjes, en nogmaals dank. Ad
Reactie 119:

Henk Pierlo, 24-01-2016: ik mis by kappers in nymegen kapper van rooy wonende oude nonnendaalseweg naast transportbedryf p.puiyn en kapper a gardenier oude hesenlaan en kapsalon simons kraayenhoflaan hoek oudehesenlaan allemaal zaken uit myn jeugd 1940/60.
Reactie 120:

Sjaak Heesbeen, 02-02-2016: Er zat ook een kapper Piet Goedvriend op de Hatertseweg.
Ben er vaak geweest om te knippen, kreeg altijd na het knippen een toffee.
Reactie 121:

Ruud List, 02-03-2016: op Reactie 92 van Theo van Hulst:
Nee, het was denk ik niet dezelfde kapper.
De kapper aan de Hengstdalseweg heette zelf Jo van Daelen (RIP) en zou nu denk ik plm 90 zijn. Zijn zoon heette Jopie (is nu denk ik tegen de 70) en zijn dochter Charlotte.
Reactie 122:

Paul Broekman, 04-03-2016: Reactie op 116 en 120
Wil Struike heeft het over kapper Gommers in de Oude Molenweg. Ik woonde daar kortbij.
Ik was toen nog erg klein en ik en vele anderen werden in het "Rijke Roomse leven" nogal preuts opgevoed. Kapper Gommers had een dochtertje die Pipi heette. Ik weet niet of ze naar Pipi Langkous vernoemd was, maar ik vond die naam niet bij het katholieke geloof passen! Pipi deed mij ergens anders aan denken en ik was volgens mij niet de enige. Er werd wel eens daarom gelachen! Misschien kwam het daarom wel dat ik mij daar niet liet kappen...

Dan had je op de Veldstraat nog een kapper, die tegenover de Lourdesschool zijn zaakje had. Een kapper gewoon aan huis. Misschien één keer geweest! De naam weet ik niet meer.

Mijn huiskappers waren drie andere: kapper Thijssen schuin tegenover de Lourdesschool, maar nu aan de St. Jacobslaan. Een wat oudere, conservatieve man. Toch kwam ik daar regelmatig in het begin. Er kwamen daar vaak wat oudere types binnen. In de jaren zestig liep het bezoek immers terug in verband met de haardracht van de Beatles...
Het lange haar kwam in beeld. De herenkappers kregen het erg moeilijk, vandaar dat kapper Goedvriendt in die tijd ook met een afdeling voor dames begon. Ik weet dat, omdat ik daar na Thijssen veel kwam. Goedvriendt was een stuk jonger en wat vriendelijker van aard. Ik weet niet of die zaak nog bestaat.

Dan had je nog kapper Wilbers, een welbespraakt figuur tegenover de Lourdeskerk. Hij is niet voor niks wethouder of raadslid voor de gemeente Nijmegen geweest. Helaas heeft hij door omstandigheden niet verder willen leven...
Hier liet ik ook wel eens mijn haren knippen.

Sinds 1970 liet ik mijn haren doen eerst door mijn verloofde en later mijn vrouw. Dus sinds die tijd geen kapper meer gezien.
Reactie 123:

Paul Broekman, 15-03-2016: Reactie: Aanvulling op reactie 122
Ik heb mijn oudste broer gevraagd of hij de naam van de kapper in de Veldstraat nog wist. De naam was kapper Jans(s)en.
Kapper Wilbers aan de Hatertseweg tegenover de Lourdeskerk is tragisch om het leven gekomen: hij is indertijd van de Waalbrug afgesprongen. Hij is niet de enige, die dat deed. Ook deze informatie komt van mijn broer. Ik weet niet of iedereen dit nog weet!
Kapper Stal had z'n zaak hoek Oude Molenweg/Van Peltlaan tegenover de stoffeerderij annex meubelzaak Cuppenveld.
Mijn oudste broer vertelde mij dat hij na de V.G.L.O. in ongeveer 1954 (de leerplicht was toen 8 jaar) tijdelijk in dienst kwam bij kapper Dorst op de Bloemerstraat dicht bij Plein '44. Hij hield het daar niet lang uit, omdat de kapper volgens mijn broer weinig tijd aan hem besteedde! Mijn broer had geen enkele ervaring. Zo ging dat in die jaren...
Daarna is hij bij een andere kapper in dezelfde straat gekomen dicht bij het Kolpinghuis. De naam van die kapper was Kregting... Dat had ook geen succes!
Zijn loopbaan zette hij voort bij drukkerij Thieme aan de Ruyterstraat en bij drukkerij Bloembergen-Santee aan de Stieltjesstraat ook zonder ervaring. In die jaren was er werk zat! Zonder ervaring kon je toen ook aan de bak komen.
Nu vragen ze ervaring aan beginnende kandidaten, die zij niet hebben! Geheel andere tijden!
Reactie 124:

Felix, 06-04-2016: Ik herinner mij kapper Wilbers vanuit de zestiger jaren. Zijn salon was op de Hatertseweg tegenover de Lourdeskerk.

Wilbers was iemand die veel praatte en nog meer rookte. Hij deed diepe teugen aan zijn sigaretten en had een middelgrote donkere snor, ietwat artistiek. Ook als de schaar zich niet in je haar bevond knipte zijn hand nog automatisch door (dat hij daar geen enorme peesontsteking van kreeg!).

Veel vertelde hij over de Boer'npartij waar hij lid van was geworden. Hij moest dat van zichzelf blijkbaar verdedigen.

Op een gegeven moment nam hij tot onze vreugde een meisje in dienst en wij genoten als zij al knippend tegen ons aan begon te hangen of een borst tegen ons hoofd lei.

Een van de laatste keren dat ik Wilbers bezocht toonde ik me uit beleefdheid geïnteresseerd in allerlei kappersdingen en helaas begon Wilbers me toen op te tutten en spoot zelfs fixeer in mijn haar zodat die rotgolfjes er nog twee weken in bleven zitten! Maar, hij deed het uit goedwil.

Over zijn tragische einde hoor ik eigenlijk pas vandaag. Het doet me even terugdenken aan die tijd en aan een stad en land die ik tientallen jaren geleden achter me heb gelaten om in de tropen te gaan wonen, ik herinner me gezichten, stemmen, het toenmalige straatbeeld, de verwachtingen, zomerse dagen, de bruisende energie. En wetende van de onnut van deze geste heb ik toch de neiging om alsnog te wensen: "Het ga je goed Wilbers!"
Reactie 125:

Gaston Pfister, 26-04-2016: Vader Gaston Pfister (heette net zoals ik) had een herenkapperszaak in Bisschop Hamerstraat 12. Na het Nijmeegs bombardement door de Amerikanen deed hij het tijdelijk thuis op Berg en Dalseweg 362 en hij opende later weer zijn zaak in de van Welderenstraat 16 naast de Middenstandsbank. Heren knippen kostte in de vijftiger jaren nog Fl. 1,20.


De Gelderlander 07-10-1944

In het Nijmeegs archief vond ik nog een foto (GN11369) van de herenkapperszaak Pfister in de van Welderenstraat naast de Middenstandsbank.


RAN GN11369
(detail)

Ik zie nu dat de zaak van mijn vader reeds in Reactie 90 werd genoemd. Ik weet niet of dat met de Guido Gezellestraat klopt, daar heb ik geen weet van.

Zijn vader, horloge- en klokkenmaker, kwam rond 1900 uit Zwitserland en werd muzikant bij de Koloniale Reserve. Weet soms iemand iets over hem?
Reactie 126:

Theo Thijssen, 05-05-2016: reactie op Ron Moes (Reactie 79):
De jongeman in het midden is Hendrikus Stefanus (Henk) van Hulst sr., de foto is omstreeks 1912 gemaakt. Hij was toen kappersleerling, ca. 15 jaar oud.
Later werkte hij in de Bloemerstraat nr. 4 en na zijn pensionering nog even op de Dommer van Poldersveldweg 74, in de achterkamer.
Zijn zoon, Henk van Hulst was ook kapper en had zijn zaak in de Jan van Goyenstraat 21.
De vader van Hendrikus Stefanus, Johannes Antonius van Hulst (1873-1940), was ook kapper en wel in de Ziekerstraat 78 in Nijmegen.
De vader van Johannes Antonius (weer een Hendrikus Stefanus van Hulst, 1827-1902) was ook al kapper, waarschijnlijk ook in de Bloemerstraat nr 4.
Een echte kappersfamilie!!

Hierbij enkele foto's van kapper Henk van Hulst jr (1930-1999), die zijn zaak aan de Jan van Goyenstraat 21 heeft gehad. Tot nu toe waren daar nog geen foto's van. Met toestemming van mijn schoonmoeder/-familie kan ik ze laten plaatsen.
Te zien zijn o.a. de kapperszaak aan de Jan van Goyenstraat 21, maar ook Henk van Hulst, die deelnam aan een kappersconcours in 1956, waar hij een jongeman knipt.
Verder is de vader van Henk van Hulst, Hendrikus Stefanus van Hulst, te zien (met een pannetje in zijn hand) en ook de familie van Hulst op de Dommer van Poldersveldweg 74, waar Hendrikus Stefanus van Hulst woonde maar ook enige tijd thuis knipte.

Reactie 127:

Guido Siebers, 18-08-2016: de kapper op de hoek Hertstraat-Dobbelmanweg heette Franken mannenkapper. In de Hertstraat zelf was de vrouwenkapper van Franken gevestigd. Ik woonde in de Hertstraat en net voor Pasen kwamen de hooggekapte dames (paaseieren) langslopen!!

Redactie: wanneer (welke jaren ongeveer) zaten die kapperszaken daar?
Guido: volgens mij had Franken eerst alleen de zaak in de Hertstraat zelf. Toen zat er op de hoek nog Jacobs de melkboer. Toen die sloot heeft hij een zaak op de hoek erbij geopend een mannenkapper. Welke jaren weet ik niet precies maar in ieder geval in '66 weet ik zeker, wsl. al eerder. Hij heeft er nog heel lang gezeten.
Reactie 128:

Ton Leenders, 19-08-2016: Bodeboekje Nijmegen 1968: Dames en Herenkapper Pierre Franken, Hertstraat 61.
Reactie 129:

Fred van Breukelen, 19-08-2016: Kapper Franken zit nog steeds op de hoek met de Dobbelmannweg. Zijn dochter heeft de zaak voortgezet.
Reactie 130:

Wil Struike, 19-08-2016: De moeder van kapper Franken had een groentezaak op de hoek van de Hatertseweg tegenover de Lourdeskerk. Ik dacht dat ze weduwe was.
Op de lijst van de namen van de bombardementsslachtoffers zie ik Antonia FRANKEN-van EE staan, geboren 08-02-1888 en wonend Hatertseweg 148.
Het valt me nu pas op dat in onze lagere schooltijd nooit hierover gesproken werd zelfs niet over de vaders van klasgenoten die gestorven waren.
Reactie 131:

Laura de Schepper-Rikken, 21-08-2016: Leuk die reacties op kapperszaken. Ik heb nog af en toe contact met Clazien van Aken, dochter van kapper B. van Aken uit de Hertogstraat. Zij was een vriendin van mijn moeder o.a. tijdens hun lagereschoolperiode in de binnenstad.
En kapper van Hulst, onze buren. Hij zat in het pand Fahrenheitstraat 36. Wij (fam. Rikken) woonden op 34, net aan de andere kant van de Edisonstraat. Ik ken "Jimmy" nog als peutertje. Laatst was er ook een bijdrage van Arno Huberts, oudste zoon van de fietsenmaker, zo'n beetje Jim's buurjongen.
Reactie 132:

Geb van Doornik, 21-09-2016: Tussen 1948 en 1958 werd ik geknipt door kapper Wilbers op de Hatertseweg. Inderdaad: een welbespraakt man. Onvergetelijk voor mij is het wandbord met de tekst: Een proper hoofd, een gladde kin / daar steekt der mannen schoonheid in.
Reactie 133:

Rick Kuppen, 14-02-2017: Kapper Janssen in de Veldstraat. Ik dacht nummer 7. Ik weet niet of de echtgenote dames kapte. In ieder geval een herenkapper. Ze hadden 2 dochters en wel Els en José.
Deze kapper was gevestigd in een voorkamer van een rijtjeswoning. In die tijd was ik 8 jaar oud en was meer geinteresseerd in één van de dochters. In de tuin stond wel een bord kapper.
Ikzelf en mijn vader gingen altijd naar Piet Goedvriend op de Hatertseweg.
Reactie 134:

Ruud List, 02-01-2019: Heeft iemand nog foto's van kapper van Dalen, onder de maisonette aan de Hengstdalsweg?
Reactie 135:

Ruud Brugman, 10-07-2019: Als jongen van ongeveer 14-15 was ik klant bij kapper Jan Linders aan de Voorstadslaan naast de "De Gruyter" winkel. Ik woonde vlakbij in de Biezendwarsstraat 5. Ik had blijkbaar makkelijk haar omdat ik enkele keren als model meemocht naar kapperswedstrijden in de Gerard Noodtstraat.
Reactie 136:

Marielle Eykemans-Hubers, 26-07-2019: Wij woonden in de Museum Kamstraat en mijn vader Lex Hubers werd altijd geknipt door Henk van Hulst. Toen ik de foto zag bracht dat de nodige herinneringen mee.
Wij mochten soms mee en kenden de kapper natuurlijk ook. Leuk om zijn foto te zien.
Reactie 137:

Maaike van Drunen, 27-01-2020: Reactie op bericht 70 en 72. Wat prachtig om te zien dat het huis wat ik net gekocht heb, Piet Heinstraat 14, voorheen een kapsalon was. Dat de familie Peperzak daar gewoond heeft had ik inmiddels achterhaald. Ik zou graag reactie hebben van Suzan Moes-Peperzak want in de kelder heeft iemand van de familie in de muur gekerfd.Redactie: Het inwoneradresboek van 1936 vermeldt op pagina 521:
F. C. Peperzak, magazijnmeester, Piet Heinstraat 14.

Maaike: De eigenaar van mijn huis moet in 1936 al in de vijftig zijn geweest wat ik niet echt een leeftijd vind voor de kerving. Een van de drie jongens die ze hebben gekregen heet ook Franciscus, jongen Wim was de kapper. Suzan sprak over het ouderlijk huis van haar vader. Dan moet dat Franciscus of de andere jongen zijn geweest.
Ik ga in ieder geval mijn best doen om dat gedeelte van de muur te sparen.
Reactie 138:

Annelies Kleinherenbrink, 01-02-2020: Reactie op bericht 109 van Cor van den Hoff: ik woon nu in het huis waar kapper Hoose was gevestigd, wat leuk om een stukje geschiedenis van het pand te lezen. Hebben u en Ron ook foto's van de zaak genomen?
Reactie 139:

Bavo Hermens, 08-02-2020: in het archief van mijn vader (in 2008 overleden) vond ik deze foto.
Waarschijnlijk van de kappers en barbieren vereniging van Nijmegen in 1914?
Wie kan er meer over vertellen?
Reactie 140:

Jan Paul, 10-08-2020: Van 1942 tot 1963 woonde ik op de Daalseweg.
In het gedeelte tussen de van de Havestraat en Jacob Canisstraat was de kapperszaak van Dhr. Portman. Meestal werden wij geknipt op woensdagmiddag. Op volgorde van binnenkomst werd je geholpen. Voor ons (opgroeiende jongens) werd dit vaak een lange woensdagmiddag. Dhr. Portman had al snel begrepen dat wij de "grote mensen" graag voor lieten gaan. De reden: op de leestafel had hij tijdschriften zoals Revue, Panorama maar het mooiste voor ons, De Lach. De plaatjes hierin maakten dat het voordringen door de ouderen voor ons geen probleem was. Als wij na het knippen met een "kletsnatte kop" weer op straat stonden, vonden we het toch een fijne woensdag middag. Na Portman kwam Dhr. Smeding in de zaak. Daarna Dhr Hendriks(?).
P.S. Wat verder de straat omhoog in het blok naast bakker Klaasen en een slager zat kapsalon Ten Huurne.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: