Kappers23

© Herman Stal, Digitale bewerking: Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Kappers in Nijmegen 23

Bruno Grün 1936 tot 1975.

In 1936 opent eene Bronislaus Gryn een kapperszaak in de Koolemans Beynenstraat nummer 56, wij hebben we hem leren kennen als Bruno Grün. Vanaf 1936 tot 1953 heeft hij zijn dames en herensalon in de Koolemans Beynenstraat 56 daarna op de hoek van de Straalmanstraat 1 / Mr. Franckenstraat tot 1975.

Straalmanstraat 1

Bruno wordt geboren in 1912 in Polen in de stad Chyrow gelegen op het grensgebied van Polen en Rusland. Zijn vader is vooral bezig met restauratie werkzaamheden aan oude kerken, speciaal met het herstellen of vernieuwen van de vaak zeer oude plafonds. Tijdens een van die restauraties valt hij van de steigers en verongelukt dodelijk.

Zijn vrouw ziet de toekomst met haar kinderen, waarvan Bruno de jongste is, donker in en besluit om uit Polen te vertrekken. In eerste instantie naar Duitsland. Daar zal ze proberen toestemming te krijgen om met haar gezin naar Amerika te emigreren. Door zijn vertrek uit Polen is Bruno stateloos geworden, dat was voor een vertrek naar Amerika geen probleem. De eerste Wereldoorlog wordt echter spelbreker en ze moeten wachten op het einde van de oorlog om te kunnen emigreren. Als het vertrek nadert, zijn het de kinderen die niet meer weg willen.

Als Bruno veertien jaar is verlaat hij Duitsland om werk te zoeken als leerling kapper in Nederland. Hij komt terecht bij Biernacki, een herenkapper in de Kruisstraat te Wychen. Zelf Duitser en zoon van Poolse ouders begrijpt hij de problemen met het vinden van werk en besluit Bruno te helpen.

Een bericht over "friseur" Biernacki in de Gelderlander 1927

Hier krijgt hij de eerste lessen in het herenkappen, dus scheren en knippen. Maar hij wil meer en kijkt met een half oog naar het dameskappen, daarin kan hij een groot gedeelte van zijn creativiteit kwijt. Bruno weet dat alleen praktijk niet genoeg is en gaat zich theoretisch verdiepen met de vakboeken van de Oostenrijker Adolf Weikert.

Hij heeft plezier in het herenvak maar in de avonduren neemt hij les in het damesvak. In eerste instantie bij mevr. van Voorst en later bij kapper Jansen uit Boxmeer.

 

Toegerust met de nodige vakkennis durft hij het aan om in 1936 voor zichzelf te beginnen in de Koolemans Beynenstraat 56. Kapper J. Coops stopt met zijn salon en als Bruno dit ter ore komt is het snel beslist en opent hij zijn eigen dames en herenkapsalon.
Omdat de vestigingswet nog niet van kracht is en er nog geen vakdiploma’s gevraagd worden is er alleen voldoende kapitaal nodig om te mogen starten.

Bekendmaking in de Gelderlander van 2 maart 1936

Op de laatste dag van 1936 trouwt hij met zijn Helena en in na verloop van jaren komen er vijf spruiten.

Veel van ons hebben hem leren kennen als de zingende kapper, hij verraste met regelmaat zijn klanten met een aria uit een of andere operette. Zingen is zijn lust en zijn leven, daarom neemt hij zangles tussen 1939 en 1949 bij Jeanne Landree. Daarna nog eens 5 jaar bij de heer Herschberg

Trots kon hij, na het behalen van een prijs, kijken naar het resultaat.

Dan komt een moment in zijn leven dat hij moet beslissen om door te gaan met het kappersvak of twee jaar stoppen en muziek en zang gaan studeren op de academie in Düsseldorf. Hij voelt zich verantwoordelijk voor zijn gezin en stopt met zijn ambities om een professionele zang studie te beginnen.
Nu deze beslissing is gevallen wilt hij zijn creativiteit benutten en gaat voor zijn klanten het moderne werk zoeken zoals een nieuwe coupe gecompleteerd met fantasie zachte pasteltinten zoals die dan in de mode zijn.

In 1953 komt in de Straalmanstraat een hoekpand vrij en zegt hij het herenvak vaarwel en start daar met alleen een speciale damessalon.

In 1957 krijgt hij het zo begeerde Nederlandschap en is de aanvraag van een paspoort een fluitje van een cent om zich Nederlander te noemen.

Hij wordt ook lid van de damesafdeling van de Technische club en tussen 1959 tot 1962 heeft hij ook zitting in het bestuur. De leden van de T.C. begrepen dat pasteltinten sterk in de mode kwamen en daarom besteedde men onderling veel tijd om resultaten te behalen op wedstrijden. Daarom werkte hij met collega’s als Gerrit Lamers, Barend Welling, Ria Arts, Bouwman uit Gennep en niet te vergeten W. Buchy uit Kleve. Op de oefenavond waren ze dan ook vaak te vinden in een van de salons van de wedstrijd werkers. Deze groep dameskappers behaalde met regelmaat prijzen en eervolle vermeldingen in Nederland en Duitsland.

B. Grün, G. Lamers, H. Jansen, Ria Arts, B. Welling, met hun modellen. 

Door de resultaten die de leden van de technische club behaalde, werd het ledental zo groot dat de trainingsavond van hotel Union verplaatst werd naar het Kolpinghuis in de Smetiusstraat waar men over een grotere zaal kon beschikken.

Ondertussen was ook zijn dochter Thea werkzaam in de salon en startte zoon Bruno jr. ook met de kappersopleiding. Van Bruno sr. werd gezegd dat hij goed kon luisteren naar de wensen van de cliënt en was hij in zijn nopjes als hij bij de jonge vrouwen de laatste modelijnen wist te slijten. Op zijn vraag "hoe had U graag het haar gekapt?", klonk regelmatig als antwoord: "laat Uw fantasie maar spreken".
Vroeg men hem wat de basis van zijn werk was, dan had hij het over vakkennis en liefde voor het vak.

Diploma’s :

Rees Dld. 29 06 1958; 1e prijs dagkapsel

Stedenwedstrijd 04 06 1958 hoogst gepunteerde

Arnhem 1959; Societe del’Art de la Coiffure 1e prijs

Eindhoven 27 01 1959; Vierde prijs afd. dameskappen

Eindhoven 23 02 1960; Eerste prijs afd. dameskappen (voorronde Ned. kam.)

Amsterdam 07 11 1960; Landscompetitie Eervolle vermelding damesvak

Nijmegen 20 02 1962; Eerste prijs afd. dameskappen

Wedstrijdmodel van Bruno. 

Als hij in 1975, hij is dan 63, last krijgt van gevoelloosheid in zijn handen besluit hij te stoppen met zijn damessalon. Om niet helemaal verstoken te zijn van het vak, besluit hij om enkele oudere klanten te blijven helpen om, zoals hij het zegt, onder de mensen te blijven. Jarenlang verzorgt hij tot het laatst met veel liefde zijn vrouw. Als hij 95 is komt hij te overlijden, en kan hij naar zijn Helena.

© Herman Stal, Nijmegen, maart 2009

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
onthoud dit (1 uur)