Kappers21

© Herman Stal, Digitale bewerking: Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Kappers in Nijmegen 21

“Het kappershuis“ kapsalon Seegers

Vestiging: In de Betouwstraat 36 1931
Bisschop Hamerstraat 10 1935
Plein 1944 nr. 3-4 1954
Van Peltlaan 213 (garage) 1969

Theo Seegers wordt geboren op 4 augustus 1905 en trouwt met M. J. Th. Staats uit Leiden. Theo's ouders wonen op Waalplein 30, waar zijn vader het beroep van sleper uitoefent. Kort voor zijn veertigste komt vader Seegers te overlijden en laat zijn vrouw achter met de zorg voor het gezin. Om het gezin te kunnen onderhouden huurt ze een pand aan de St. Annastraat en begint daar een pension.

Theo gaat op jonge leeftijd werken voor de kost en kiest voor het kappersvak. Omdat er nog geen kappersvakscholen zijn is werken in de praktijk de enigste manier om een vak te leren en daarvoor vertrekt hij naar Zandvoort, waar hij begint als inzeper.

Zoals te zien is op de foto was hij werkzaam op de marine basis als herenkapper. Zijn dienstplicht vervult hij grotendeels door het knippen en te scheren van het marine personeel.

Foto: Theo in diensttijd bij de marine in Den Helder.

Na zijn diensttijd komt hij terug in Nijmegen en werkt van eind 1925 tot 1928 als bediende herenvak bij A. Remmers Graafseweg 29.
Voordat hij zich voorgoed in Nijmegen gaat vestigen gaat hij voor een korte tijd werken in Zandvoort.

Terug in Nijmegen gaat hij op zoek naar een goede locatie voor zijn eigen kapsalon. Het moest modern zijn met een heren-, dames- en een speciale kindersalon. Deze locatie vindt hij Ìn de Betouwstraat op 36.

In de Betouwstraat 36

Hij pakt het groots aan zoals b.v. de herensalon met 4 behandelplaatsen. In de damessalon werkt hij met cabines die de klanten het gevoel moeten geven van een persoonlijke behandeling met daarnaast ook nog de kinderknipsalon met een auto en een paard als knipstoel.

Op 14 februari 1931 opent hij "Het Kappershuis" met de volgende advertentie.

Aan de voorkant is de herensalon, daarachter de damesafdeling waar hij voornamelijk Duits personeel had. Overigens was dat in die tijd bij meerdere salon in Nijmegen zo omdat de vakopleiding in Duitsland op een hoger niveau stond.

De inrichting van de kapsalon bij de opening van de zaak in 1931. Twee cabines van de dames afdeling met daar tussen het permanent toestel.

Bekende permanent systemen waren de spiraal en de vlakwikkeling, beide systemen werkte met warmte van het permanenttoestel.

Deze foto laat de droogafdeling zien .

Hij blijft hier maar vier jaar, dan kan hij een pand betrekken aan Bisschop Hamerstraat 10, de heropening heeft plaats op 30 juli 1935. Op de receptie tijdens de opening kregen de belangstellende dames een flesje eau de cologne en de heren een sigaar of een sigaret aangeboden.

Theo, van huis uit herenkapper, moet het, ook wat betreft de damessalon, doen met van buiten aangetrokken personeel, tot het moment dat zijn vrouw in de damessalon komt werken. Ze heeft haar opleiding bij haar broer Paul in Leiden genoten in combinatie met de kappersschool in Den Haag. Voor het onduleren, nog altijd een van de peilers van het damesvak, nam ze een speciale cursus. Zo was ze klaar om de damesafdeling onder haar hoede te nemen.

Foto: Etalage Bisschop Hamerstraat 10.

 

Foto: Mevrouw Seegers aan het permanenten met het vlakwikkelsysteem.

Hij start een eigen productielijn voor kappers benodigdheden, speciaal voor de thuiswerkers, zoals blondeerpoeder, haarverf, krulwaters enz. Lang niet iedere collega was daar gelukkig mee en Theo moet zich regelmatig verdedigen bij zijn vakbroeders.

In latere jaren wordt het de normaalste zaak van de wereld dat men de haarverf en of andere verzorgende producten koopt in de drogisterij.
‘l Oreal, Wella en andere bekende firma’s brengen nu allerlei producten op de markt voor de thuiswerkers.

Met regelmaat geeft Theo Seegers folders uit met teksten en tarieven, welke door zijn collega’s met kromme tenen werden gelezen en waren conflicten niet te vermijden.
Knippen aan huis is 50 ct, in de zaak 30 ct, scheren in de zaak 20 ct en thuis 30 ct. Overigens werd door bijna iedere kapper naast de salon ook aan huis gewerkt.

Na 1945, krijgt hij te maken met vaste prijsafspraken en wordt hij ingedeeld in prijsklasse drie en kan hij voor het knippen 55 ct vragen en voor het scheren een kwartje.

Ook de oorlog gaat aan de familie Seegers niet onopgemerkt voorbij, want het bombardement van 1944 op Nijmegen brengt grote dakschade aan het pand, maar dat is te herstellen. Erger is dat twee kinderen het bombardement niet overleven. Hierdoor raakt mevr. Seegers zo van slag dat zij gedurende 7 maanden niet aan werken toekomt.

De verwoeste binnenstad wordt herbouwt en midden in het centrum komt Plein 1944. Op nummer 3 komt Th. Seegers met parfumerie en de damessalon.

Advertentie: Opening in 1954 

De herensalon komt de eerste jaren niet terug, maar op den duur toch weer wel; er is binnen het bestaande pand ruimte voor gevonden.

 

 

Om zijn parfumerie afdeling te promoten werden de niets vermoedende klanten door Theo bespoten met een geurtje, met de woorden “een beetje lekker ruiken?”
De damessalon werd geleid door mevrouw Seegers samen met Conny en personeel, de dochters Marian en Wilma waren de vaste krachten op de parfumerie afdeling.

De zaak op Plein 1944 nr. 3

Ber, de zoon van Theo, wil de zaak overnemen, ondanks dat hij studeerde voor drogist, en doet Theo, hij is dan 65, een stap terug en verlaat de zaak op Plein 1944. De vrouw van Theo blijft nog enige tijd meewerken in de damessalon, maar dan komt het moment om ook te stoppen. Ber en zijn vrouw gaan verder met de damessalon en parfumerie.

Theo en z'n vrouw gaan wonen in de van Peltlaan 213 en omdat hij het niet kan laten, verbouwt hij de garage tot herensalon en werkt daar enkele uren per dag. Het zijn voornamelijk leeftijdgenoten die hij onderhoudt met de schaar en een praatje.

Het is 24 juli 1981 als zoon Ber komt te overlijden en vader Theo volgt hem 5 weken later op 31 augustus van hetzelfde jaar. Vanaf dat moment is kapsalon/parfumerie Seegers verledentijd.
De enige Seegers die dan nog werkzaam was is zoon Theo jr. met een eigen salon onderaan de Hatertseweg bij de brug. We zijn nu begin 2009 en is ook Theo jr per 01-01-2009 gestopt met zijn kapsalon.

© Herman Stal, Nijmegen, januari 2009

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
onthoud dit (1 uur)