Kappers20

© Herman Stal, Digitale bewerking: Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Kappers in Nijmegen 20

Maison Jacinthe

Mr. Franckenstraat 21 / Jan van Goyenstraat 13
maart 1960 - maart 2000

In de vorige aflevering begonnen we met een foto van de Technische Club Nijmegen, afdeling damesvak. Behalve de wedstrijdwerkers maakten we ook kennis met hun wedstrijdmodellen. De training werd al direct serieus aangepakt, want wilde men succes hebben, dan moest er hard gewerkt worden. Het plaatselijk bestuur stond achter de wens van de Nijmeegse kappers en dus kwamen er afdelingen voor het dames- en herenvak. De clubleden kwamen niet alleen uit Nijmegen maar ook uit de omgeving, zoals Buchy uit Kleve en Wilbers uit Gennep.
Het was de tijd dat collega’s samen optrokken in de T. C. en dat men elkaar deelgenoot maakte van de nieuwste ontwikkelingen en modelijnen. Een rede temeer waarom we in deze aflevering verder gaan met

Ria Arts uit Nijmegen Oost, 

een van de meest trouwe leden voor wat betreft het wedstrijdwerk.

Ria begon haar opleiding in 1953 in het KAB gebouw “Unitas” in de Gerard Noodtstraat waar in die tijd les in het damesvak werd gegeven door J. Huizinga , L. Tummers en Kuypers.

Voor die tijd werkte ze als leerling bij “Quelque Fleur” van Dorst in de Bloemerstraat, met een salaris van 4 gulden in de week.

Dameskapsalon Quelque Fleur aan de Bloemerstraat

Ze ging in 1953 naar de vakschool en sloot in 1957 haar opleiding af met haar patroonsdiploma.

Na enkele jaren bij van Dorst ging ze werken bij “ten Berge“ in Arnhem, om vervolgens terug te keren in Nijmegen bij kapsalon “Lia“ in de Broerstraat.

Advertentie uit dagblad De Gelderlander

 

Vanaf 1955 neemt ze deel aan wedstrijden , op veel wedstrijden was Carla Vrolijks, kapster van Migchels, haar model.

In 1958 werkte ze mee aan de stedenwedstrijd in Arnhem, met als deelnemers : Arnhem, Kleve en Nijmegen, waar ze samen met Gerrit Lamers en Tini Wilbers/Gennep de eerste prijs won.
In dat jaar won ze ook een eerste prijs tijdens wedstrijden om “Grosser Kolner Dom"

Foto: Ria na een van de wedstrijden met een beker.

 

 

 

In maart 1960, ze is dan 25 jaar, heeft ze haar eigen kapsalon in de Mr. Franckenstraat 21 tot 1978. Vervolgens verkast ze naar de Jan van Goyenstraat in Nijmegen Oost. Hier was ze geboren en voelde zich er thuis. Ze was er zelfs bij de zusters op school geweest.

 

Jan Van Goyenstraat in 1988, Bron: RAN

Een leuke herinnering aan haar salon was het verzorgen van de kapsels voor de film Floris tijdens de opnamen in Hernen en Doornenburg.
Met Floris (Rutger Hauer) die geblondeerd moest worden en Sindala (Jos Bergman) waar het tegenover gestelde mee werd gedaan nl. zwart geverfd.

 

In haar salon kon ze goed overweg met de mensen uit de buurt en het was dan ook geen verassing toen er in 2000 door haar klanten een receptie werd georganiseerd bij haar 40 jarig jubileum als zelfstandig ondernemer. Ze vindt het dan tevens de tijd het wat rustiger aan te gaan doen en doet haar bedrijf over aan haar dochter Jacinthe die er nu nog steeds de touwtjes in handen heeft.

© Herman Stal, Nijmegen, december 2008

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
onthoud dit (1 uur)