Kappers19

© Herman Stal, Digitale bewerking: Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Kappers in Nijmegen 19

Technische Club Nijmegen - Kapsalon G. J. Lamers 1936/1986 

We gaan in de eerstvolgende afleveringen kennis maken met enkele kappers, die mee gingen met de haarmode-ontwikkelingen uit Frankrijk, met andere woorden de internationale kapselmode. Een groot deel van de Nijmeegse kappers waren al jaren lid van de Nederlandse Kappers Bond, van hieruit zou de eerste Technische Club geboren worden.

In het jaar 1952, lanceerde Frankrijk La ligne “Panache“ die van invloed zou zijn op nieuwe technieken in het damesvak.

Foto: Creatie van het Syndicaat de la Haute Coiffure Française 1952.

Haarrollen verdwenen, daarvoor in de plaats kwamen de korte halfronde krullen en niet te vergeten een korte nekpartij. Het publiek is ingenomen met deze haarmode maar de kennis om deze kapsels verantwoord te maken ontbreekt bij velen.
De afdeling Nijmegen van de N. K. B. vroeg hulp aan hun bestuur, omdat ze door middel van training hun techniek wilden verbeteren. Naarstig ging het bestuur op zoek naar een geschikte locatie want naast goede bereikbaarheid moest er ook goede verlichting zijn. Vervolgens moesten er trainers worden gezocht voor het heren- en damesvak.

Zo werd bij café “Union” in de Molenstraat de aftrap gegeven voor de eerste Technische Club (T.C.). Men werd verzocht om eigen materiaal mee te brengen inclusief een spiegel, maar de contributie was er dan ook minimaal, f 1.60 per trainingsavond. In de toekomstige afleveringen van deze historische reeks over “Kappers in Nijmegen” gaan we hier verder op in, maar nu eerst enkele kappers en hun trainer die we onder de loep gaan nemen .

Leden van de Technische Club met: B. Welling , B. Grün , H. Janssen , Ria Arts, G. Lamers , Buchy Kleve , en trainer v/d Heuvel. Sorry dat ik niet alle namen te weten ben gekomen, kent u er nog enkele?

Kapsalon G. J. Lamers 1936/1986 
Kroonstraat / Lange Hezelstraat / Ganzenheuvel.

Gerrit begon zijn kappersloopbaan als leerjongen van 13 bij kapper De Ridder op de Willemsweg met het vegen van de vloer. Hij bleef er 4 jaar en dacht vervolgens, “mijn opleiding zit er op en ik begin een eigen herensalon”. We hebben het dan over 1936. De prijzen die hij in zijn eerste salon hanteerde waren: knippen 15 cent, kinderen half geld en geschoren werd er voor een dubbeltje.

Foto: Gerrit Lamers, Neerlands hoop in bange dagen.

Vervolgens wordt hij opgeroepen voor de dienstplicht en de zaak moet het even zonder hem doen. Hij trouwt in 1940 en blijft doorwerken totdat er problemen komen met de bezetters; De straatverlichting van de Willemsweg was door de ondergrondse uitgedraaid, wat door de Duitsers “sabotage” werd genoemd en omdat er geen daders te vinden waren, werden de burgers de dupe met als gevolg dat mannen en jongens willekeurig werden opgepakt en in Duitsland te werk werden gesteld, zo ook onze Gerrit die in Dresden, Duitsland moest gaan werken.

Ondertussen gaat ook de oorlog door en wordt Nijmegen op 22 februari gebombardeerd waarbij zijn herensalon aan de Kroonstraat zwaar wordt beschadigd.
Terug uit Duitsland, ziet hij wat er over is van zijn zaak en weet hij het even niet meer. Hij voelt de verantwoording van getrouwd zijn op zich drukken. Maar weer is het zijn vorige baas die hem de helpende hand reikt en zo kan Gerrit opnieuw starten. Op de hoek van de Hezelstraat/Ganzenheuvel opent hij een dames- en herensalon. Na enkele jaren stopt hij met het knippen van de heren, om zich daarna volledig te richten op de damessalon.

Hij wordt een trouw lid van de T.C. afd. Nijmegen en met medewerking van collega’s is hij snel thuis in de mode van toen. Ieder jaar brengt Frankrijk een nieuwe haarlijn uit. Om er een paar te noemen: 1954 La ligne “A la Dandy“, 1955 La Ligne “Flamme”, 1956 La ligne “Romance”.

Hij betrekt vervolgens een groter pand aan de Hezelstraat 43a. Kenmerkend voor de plaats waar hij zijn salon had was de grote verscheidenheid van klanten. Vrouwen van collega middenstanders, de mensen uit de benedenstad en ook de meisjes van de betaalde liefde van de Nieuwe Markt. Voor iedereen had hij het juiste woord en gaf met veel plezier raad bij het oplossen van haarproblemen.

 

1955 Bij de opening van de kapsalon aan de Hezelstraat 43.

Een van zijn sterkste kanten was knippen en haarverven, hij noemde dit dan ook de basis van zijn zaak. Hij was ook een van de kappers die zijn zaak in de avonduren beschikbaar stelde voor zijn collega’s met o. a. Ria Arts, Bart Welling en Bruno Grün.

In zijn privé leven maakt hij van alles mee. In 1956 schenkt zijn vrouw hem een zoon waar hij ontzettend trots op is.

 

In zijn damessalon loopt alles goed en het wedstrijdwerk bezorgt hem menig krantenbericht over de behaalde prijzen op concours. Werd er niet over geschreven dan kwam er een advertentie in de krant. Zoals de foto laat zien staat hij er trots bij met zijn model en de gewonnen beker.

In 1977 doet hij het wat rustiger aan en begint een kapsalon op de Ganzenheuvel, zonder extra personeel maar met zijn tweede vrouw, Corrie. De drang om te moeten presteren was verdwenen.

Als hij in 1986 besluit helemaal te stoppen heeft hij het moeilijk. Hij kan het contact met de klanten niet missen, maar ook daarna is hij niet bij de pakken gaan neerzitten.

Begin 1992 gaat hij met gezondheidsklachten naar de dokter en dan gaat alles snel en komt hij op 13 maart 1992 te overlijden.

 

© Herman Stal, Nijmegen, november 2008

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: