Kappers18

© Herman Stal, Digitale bewerking: Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Kappers in Nijmegen 18

Dameskapsalon John. Funke

Start kapsalon in Nijmegen 15 mei 1931 Stikke Hezelstraat 10.
Gestopt met de damessalon op de Graafseweg 1969.

John Funke werd geboren in 1904 in Thuringen Dld. Hij volgde de kappersopleiding van gezel tot meesterkapper in Maagdenburg Dld. Internationale ervaring deed hij o.a. op in Dordrecht waar hij op 4 augustus 1929 kennis maakte met Corrie Tax. Corrie was secretaresse van een reisvereniging die een reisje naar Brussel had georganiseerd. John die ook ingeschreven had voor dit reisje was bij het zien van Corrie hopeloos verliefd geworden, hij wist het zeker; dat wordt mijn vrouw.
Corrie had daar geen problemen mee maar haar vader des te meer. "Wat moet jij met een Duitser?" vroeg hij aan zijn dochter, het antwoord liet zich raden en het stel werd een paar.
John had zijn schoonvader toe moeten zeggen dat hij met zijn dochter niet naar Duitsland zou gaan dus kwam Nijmegen als grensstad in aanmerking voor John Funke vestiging.

 

Op de Stikke Hezelstraat 10 vond hij woonruimte en een niet te groot pand met ruimte voor drie gesloten cabines.

Foto: Stikke Hezelstraat 10, het pand waar, achter de man met de mand op de schouder, het echtpaar wandelt, juist voor de etalage. (Bron: RAN Documentnummer: F11573)

Maar al snel na de geboorte van dochter Corrie was de woonruimte te klein geworden en zocht hij naar een huis met meer ruimte. Ze zouden er de eerst volgende vier en een half jaar blijven wonen en werken in het pand verderop Stikke Hezelstraat 20.

 

 

 

Voor een permanent moest men f 7.50 neertellen en voor de watergolf, met ronde en diepe golven, op hun plaats gehouden door een fixeer middel, f 1.75 . Het permanenttoestel, een vlakwikkeling met een stoomapparaat en compleet met rubber slangetjes, werd later vervangen door het modernere elektrische apparaat van 16 en 24 volt.
Toch heeft ook hij de tijd niet mee, geduchte concurrentie en de verminderde koopkracht, vanaf 1933 tot aan de Tweede Wereldoorlog, zorgden er voor dat de prijs van de permanent alsmaar lager werd.
De permanent terug liep van f7.50 naar f3.50 / f4.00 en nog later werd het zelfs f2.50 / f3.50. Al zijn collega’s deelde in de malaise.

Foto: Etalage in de Hertogstraat.

In mei 1940 verhuist de damessalon van John naar de Hertogstraat, het is dan 1940 en Duitsland verklaart Nederland de oorlog. In de jaren dat John in Nederland verbleef is hij zich meer Nederlander gaan voelen dan Duitser. Hij heeft een aanvraag ingediend voor het Nederlands staatsburgerschap, maar kan toch niet verhinderen dat hij in 1943 opgeroepen werd om dienst te nemen in het Duitse leger.

Hij kan nog net het 12 ˝ jarig zaken jubileum vieren, het is dan 15 november 1943.

Herinneringsbord

Wanneer Duitsland capituleert is hij gelegerd in België waar hij anderhalf jaar gevangen wordt gehouden. Als hij op 14 februari 1946 terug komt treft hij een verwoest en leeggeplunderde salon aan. De grootste schade ontstond tijdens het bombardement in februari 1944. Met de bevrijding in september 1944 werden de restanten meegenomen. Er bleef er niets anders over dan opnieuw te beginnen.

Foto: Het pand aan de Graafseweg.

Hij besluit uit het centrum van de stad te vertrekken en heropent zijn damessalon in een pand aan de Graafseweg nr. 60, een pand met een hoge hardstenen trap. Het krijgen van een vergunning om in een woonhuis te kunnen starten gaf veel problemen maar uiteindelijk kwam alles goed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertentie uit Dagblad De Gelderlander 21 aug 1952

Na Carla, zijn eerste dochter, kwam 13 jaar later zijn tweede dochter Ilona en vervolgens liet zijn derde dochter, Milietsa, niet lang meer op zich wachten.
Een van de belangrijkste momenten in zijn leven is dat hij toch officieel zijn Nederlands staatsburgerschap kreeg en daar was hij gelukkig mee.

De kapsalon waar hij zijn trouw gebleven klanten kon helpen bestond uit 6 cabines, maar na enkele jaren verdwijnen de tussen schotten van de cabines en krijgt hij zijn open salon. De wanden worden bekleed met de kleuren groen en goud, voor de parfumerie afdeling werden speciale vitrines gemaakt.

Hij werkt volledig op afspraak waardoor iedere klant voldoende aandacht kreeg. Er werkten op dat moment 5 personen, John, Corrie en drie kapsters. Veel klanten hebben in de loop der jaren bij hem een vertrouwd oor gevonden van iemand die kon luisteren en het aan hem toevertrouwde nimmer doorgaf aan derden.

Als persoon kwam hij niet graag in het openbaar. Privé was zingen zijn grootste hobby. In die periode is er zelfs een grammofoonplaat opgenomen met door hem gezongen liederen. Daarnaast was koken voor hem ontspanning. Zondags was hij dan in de regel in de keuken te vinden.

In 1964 wordt hij ziek en komt een jaar later te overlijden. Zijn vrouw zal nog 4 jaar de damessalon voortzetten en doet uiteindelijk in 1969 de deur van “Kapsalon Funke” voorgoed op slot.

© Herman Stal, Nijmegen, oktober 2008

terug

Reactie 1:

Marijke Kortekaas, 31-01-2022: Mooi verhaal.
Ilona zat bij mij in de klas op de school bij de Wedren van de Zusters van JMJ.
Zij had prachtig donker haar in vlechten.
Reactie 2:

Ilona Funke, 03-02-2022: John Funke was mijn vader. Helaas ben ik het boek dat de heer Stal over de Nijmeegse kappers gemaakt had, kwijt geraakt. Uitgeleend en nooit meer teruggekregen en weet niet meer aan wie.
Zou het boek heel graag terug willen hebben. Kan iemand mij daar nog aan helpen?
Ik ben inmiddels 76 en zou het graag willen nalaten aan mijn dochter en kleinzoon.

Redactie: zo'n boek is ons onbekend. Wie weet er meer over?
Reactie 3:

Tineke Eike-Lommerse, 05-02-2022: Hallo Ilona, Noviomagus heeft een rubriek Schoolfoto's.
Jij staat ook op de foto die genomen is op de trap van Mater Dei, klas 1c, schooljaar 1958/59.
Hartelijke groet van een oud klasgenootje, Tineke Eike-Lommerse

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
onthoud dit (1 uur)