Kappers17

© Herman Stal, Digitale bewerking: Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Kappers in Nijmegen 17

Kapsalon L. van Bergen (1931 tot 1986) 

Molenstraat 77, vanaf 1936 tot 1986 in de Bisschop Hamerstraat.

Voordat we van start gaan met kapsalon L. van Bergen gaan we terug naar het jaar 1906.

Op de Molenstraat 77 opent in 1906 A. H. Braam zijn damessalon en via advertenties weten we, dat ook hij werkte met de allernieuwste permanent- en haardroogmachines. Hij zal daar 25 jaar zijn vak uitoefenen voordat hij de zaak overdoet aan "den Heer" L. van Bergen.

Op 1 juni 1931 wordt er een advertentie geplaatst waarin staat dat de zaak is overgedaan aan dhr. L van Bergen.
Gelijktijdig geeft L. van Bergen aan dat hij de zaak van A. H. Braam overneemt.

Later dat jaar vinden we een advertentie met als kop
“Het Huis der Moderne Haarverzorging”.

 

 

 

 

Wanneer men in de beginjaren vroeg, "Wie is toch die van Bergen", dan haalde men zijn schouders op, zijn privé was hem heilig.

Over technische zaken was hij ten alle tijden bereid om daarover van gedachte te wisselen en waar nodig werd de helpende hand geboden.

Geboren in Duitsland uit Nederlandse ouders volgt hij gedurende twee jaar een opleiding in Frankfurt. Daarna gaat hij werken in Zwitserland en doet daar internationale ervaring op.
In 1928 heeft hij zijn “Meister diploma“ en gaat zich vestigen in Bothrop. Maar niet voor lang, want getrouwd en wel gaat hij richting Nijmegen.

 

In 1931 komt hij in aanraking met de plaatselijke kappers Migchels en Bieze en deze adviseren hem het pand van kapper W. H. Braam te huren.

Vaktechnisch is hij op zijn sterkst met onduleren en haarwerken. Wedstrijdwerk was zijn lust, vooral als het te maken had met historische kapsels zoals “Het Fregat van Marie Antoinette" de echtgenote van Lodewijk de 16e.

Foto: Wedstrijdondulatie van L. van Bergen

In de beginperiode heeft hij het, evenals andere startende collega’s, niet gemakkelijk.
Voor de herensalon trekt hij personeel aan, maar de damessalon is en blijft zijn favoriet.
Zijn prijslijst geeft te zien dat hij het dubbele vraagt voor een behandeling dan de meeste van zijn collega´s; hij vindt dat vakkennis betaald moet worden. De gemiddelde prijs in 1932 is voor een permanent f 7.50 en een watergolf f 2.95.

In 1936 koopt hij het pand aan de Bisschop Hamerstraat.

Het interieur van de damessalon is goed te omschrijven. Er wordt gewerkt met cabines, de wanden zijn van eikenhout en aan de gangkant afgesloten met een gordijn. De inrichting is bij alle cabines gelijk; een wastafel met koud en warm water (het haarwassen in de begin jaren ging voorover, later werd er gewerkt met een wasbak achter de klant), een spiegel, een stoel met draaizitting, een aansluiting voor het onduleerijzer en droogkap, een kapstok en ruimte voor kapmantel en handdoeken.

Foto: Dhr. L. van Bergen tijdens een demonstratie.

De cliënt wordt niet bij naam genoemd tijdens de behandeling, maar wordt aangeduid met het cabine nummer, b.v. "Mevrouw in cabine 4". Bij het onduleren was het haar wassen niet altijd nodig, dat kon ook een of twee dagen voor de behandeling al. Om de ondulatie houdbaar te krijgen mocht het haar iets vettig zijn.

De etalage was het visitekaartje van de zaak en daar werd dan ook veel aandacht aan besteed. Altijd stonden er met de hand geknoopte pruiken in en de bekers die hij gewonnen had met het onduleren of met historische kapsels. Jammer dat in de laatste oorlogsdagen de etalage is geplunderd. Zo bleef van de gewonen bekers en medailles weinig over dan de eerder gemaakte foto’s.

Haarwerken was in die tijd ook mode en van Bergen deed dapper mee. Bij het nemen van de juiste maat, maakte hij gebruik van een gipsafdruk waarop hij dan aanzet en de scheiding tekende.

Foto: De mode uit 1930 ondulatie van L.van Bergen

Zijn opleiding in Duitsland vertaalde zich regelmatig in historische kapsels, het “Einslag Frisur“ met de strakke achterkant en de krullende bovenpartij.
In 1939 kwam de “Mozartkopf “ in de mode; een hoog opgekamd kapsel met krullen in de nek.
 

Als in 1947 Cristiaan Dior met de New Look komt is hij weer een van de eerste om dit kapsel in Nijmegen te introduceren.

 

 

 

Foto: Nog een staaltje van zijn vakkennis , hierbij heeft hij gebruik gemaakt van voorbewerkte haardelen.

In de jaren 1940 - 1943 wordt hij gevraagd om in ‘s Hertogenbosch vakexamens af te nemen en direct na de oorlog is hij ook betrokken bij de oprichting van de kappersvakschool Nijmegen.

In 1951 besluit hij zijn herensalon te sluiten en daarvoor in de plaats de parfumerie te vergroten.

Ongeveer 35 jaar blijft hij zijn klanten bedienen op de Bisschop Hamerstraat, zijn vakkennis wordt gewaardeerd door collega’s en zijn clientèle zijn hem tot het moment dat hij stopt, trouw gebleven.
Hij stopt op 22 oktober 1986 en komt na een klein half jaar te overlijden.

 

 

 

 

© Herman Stal, Nijmegen, september 2008

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: