Kappers14

© Herman Stal & Sjaak Rutten, Digitale bewerking: Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Kappers in Nijmegen 14

Kapsalon Francissen 1920 tot 1989 
Tooropstraat voorheen Fortweg 142/152.

Wanneer men van uit Lent, Nijmegen wilde bezoeken was de gierpont, genaamd “Zelden Rust”, hét middel om naar de overkant te komen zonder natte voeten te krijgen. De Waal was rond 1900 al een druk bevaren rivier, het waren vooral de zeilschepen en rijnaken die er gebruik van maakten.
Aan de kade van Nijmegen was het dan een drukte van belang en daar werkte Gradus Francissen als scheepstimmerman om er voor te zorgen dat de gierpont in een goede conditie bleef.

Foto: Nijmegen 1900 met op de achtergrond de Gierpont.

 

Naast zijn werk als timmerman runde hij ook het schipperscafé “De Goede Hoop” Achter de Vismarkt.
In 1898 wordt zoon Bernard geboren die later als barbier/kapper zijn brood zou gaan verdienen. Daar beginnen we dan ook het verhaal.

Als de vader van Bernard vraagt "welk vak ga je kiezen?", antwoordt hij zonder er over na te denken, "kapper!". Op 12 jarige leeftijd gaat hij in de leer bij kapper Jansen in de In de Betouwstraat nr. 15.
Hij is klein van stuk en als je 12 bent moet de lengte nog komen, maar daarom moest er wel een krukje aan te pas komen als hij de scheerklanten in moest zepen. Hij leert hier, hoe om te gaan met de klanten en het klaar zetten van het scheergereedschap. Veel klanten hadden in die tijd een eigen laatje met daarin onder andere hun eigen scheerkwast en scheermes, scheerzeep, een stukje aluin en een doekje om het gezicht af te vegen na het scheren.

Hij blijft hier tot zijn 14de om vervolgens tot zijn 22ste naar Migchels in de Korte Molenstraat te gaan.
Dan vindt hij dat hij genoeg vakkennis heeft opgedaan om als zelfstandige verder te kunnen gaan.

 

Hij krijgt in eerste instantie ruimte bij zijn broer in de voorkamer in de Tooropstraat 142.

De woningbouw in Nijmegen Oost was volop in beweging en beloofde meer bewoners en dus meer klanten voor zijn kapsalon. Twee jaar nadat hij gestart is durft hij het aan een eigen pand te bouwen, voor een bedrag van f . 5.200.-- op de hoek Tooropstraat / Fortstraat.

Foto: Tooropstraat 152 hoek Fortstraat 1925

 

 

Omdat het nog altijd moeilijk is om de touwtjes aan elkaar te knopen, gaat hij loten verkopen van de Unie-loterij en zien we in 1931 een advertentie in de krant waar hij f 4.250.- uit mag keren aan een winnaar die bij hem zijn loten heeft gekocht.

Daarnaast had hij ook zijn eigen loterij met een prikplank waar de klant met een pen een prik in kon geven voor een dubbeltje. Er rolde dan een balletje uit dat de gewonnen prijs aangaf, het gouden balletje was de hoofdprijs.

Advertentie 1931

 

 

 

 

De Nijmeegse kappers hadden in die jaren een goed onderling contact en dat kwam b.v. tot uiting met een drie-daags reisje naar België. Vooraf werd een groepsfoto gemaakt bij garage Wolf en kon men vertrekken.

Groepsfoto Nijmeegse kappers, 1934

Er werd ook een verslag van gemaakt waardoor we enkele namen weten van kappers die mee zijn geweest waaronder: Bernard Francissen, Arie Vink, Walter Munchau, H. S. van Hulst, A. A. Reijnen en A. Brouwer. Allen zijn te vinden op de foto uit 1934.

Ook Bernard heeft geen problemen om zijn vakkennis door te geven aan jongere collega’s en geeft in de avonduren kniples vanaf 1938 bij Vink in de Hezelstraat.
In het begin van de Tweede Wereldoorlog wordt hij ziek en moet het rustiger aandoen, hierdoor verhuist hij naar de overkant op nummer 185 omdat het moeilijk wordt de zaak draaiende te houden.
Na een lang ziekbed overlijdt hij in 1957.Maar er kwam een nieuwe Francissen aan, Jo. Hij werd geboren in 1929 en komt op zijn veertiende in de leer bij zijn vader. Dit was evenwel niet vanzelfsprekend want liever was hij gaan tekenen en schilderen.

Foto met o.a. Jo Francissen uit 1965

Als Jo zijn diensttijd er op heeft zitten en gaat hij op voor zijn diploma herenkappen, hij krijgt les van Jo van Reen in Unitas. Vervolgens neemt hij privé-lessen voor het damesvak bij Jansen uit Heelsum. Hij kon zijn diploma damesvak niet volgen op de vakschool in Nijmegen omdat toen de regel bestond, dat als je werkzaam was als herenkapper je niet gelijktijdig lessen mocht volgen in het damesvak.

Na verloop van tijd verhuist hij naar een groter huurpand ook in de Tooropstraat. Hier gaat hij verder als dameskapper met ondermeer de verkoop van pruiken.In 1968 doet zich de gelegenheid voor om het pand te kopen en gaat zijn damessalon moderniseren, er komt een ruimte voor parfumerie bij. Hij heeft dan naast zijn vrouw ook drie kapsters in dienst.

Foto: Na de herstart nu met dames en herensalon 1980. 

Zijn creativiteit, kon hij deels kwijt aan zijn vrouwelijke klanten, dus niet op doek of papier maar met kapsels die hij voorzag van een moderne kleur en moderne coupe.

In 1989 gaat hij het rustiger aandoen en besluit hij te stoppen met zijn kapsalon en is ook “kapper Francissen”, een begrip in de Tooropstraat, geschiedenis geworden.© Herman Stal, Nijmegen, april 2008

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: