Kappers13

© Herman Stal & Sjaak Rutten, Digitale bewerking: Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Kappers in Nijmegen 13

Dameskapsalon “Marcel” H. Poos 1925 / 1965 
Het huis voor moderne haarverzorging, Lange Hezelstraat nr. 12.

Zoals in die tijd gebruikelijk ging Herman Poos het eerste leerjaar intern in dienst als leerling herenkapper bij een plaatselijke kapper. Dat werd salon “Migchels”, die ook voor zijn opleiding ging zorgen. Dit hield in dat hij alle werkdagen in de week, dus ook de zondagmorgen, klaar moest staan om de klanten te ontvangen. Hij werkte er met plezier want hij vierde er zelfs zijn 12 ½ jarig jubileum.
Bij Migchels kreeg hij de mogelijkheid om naast het herenvak ook het damesvak en het haarwerken onder de knie te krijgen wat hem later goed van pas zou komen.

Foto: Lange Hezelstraat 12, 

 

Kapsalon Marcel.

Na zijn 12 ½ jarig jubileum neemt Herman ontslag om als zelfstandig kapper zijn weg te zoeken. Hij vindt in eerste instantie een pand in de Sweersstraat op nr. 8.
Enkele jaren later verhuisde hij naar de Lange Hezelstraat nr. 12

Zijn aanstaande, Dien Vermeulen, had daar een hoedenspeciaalzaak en Herman begon op de eerste verdieping met een damessalon.
Het duurde niet lang of de hoedenzaak werd boven ingericht en Herman kon op de begane grond verder werken aan de uitbreiding van zijn salon.
Hij begon met zeven, min of meer gesloten, cabines, hierdoor kreeg de klant het gevoel van een persoonlijke behandeling.

 

 

 

 

 

Foto: Herman aan het werk in zijn salon.

 

 

 

 

 

Advertentie uit 1933

Na verloop van tijd, als de klantenkring groter wordt, gaat hij zijn service uitbreiden met een pruikenatelier. Zoals zijn andere collega’s gaat ook hij eerst bij de klanten aan huis de maat nemen en de kleur bepalen. De pruiken worden in eigen atelier geknoopt in de rustige uurtjes. Maar hij blijkt ook gevoel te hebben voor het grimeren. Vooral bij de plaatselijke amateurtoneelgezelschappen is hij meer dan welkom.

Hij heeft zich gespecialiseerd in het onduleren en geeft zijn salon de naam “Marcel” naar de uitvinder van de moderne ondulatie d.m.v. een ondulatietang met een rond scharnier. Door het beweegbaar schanier kon men de warmte van de hele ondulatietang benutten waardoor hij een mooier en houdbaarder kapsel kon creëren.
Marcel, de uitvinder van de moderne ondulatietechniek, kwam uit Frankrijk, Chauvigne, en stoelde zijn techniek op de natuurlijke golving van het haar. Vooral de eigen krul (golving) in het haar van zijn moeder was daar debet aan. Herman was een voorstander van deze kapsels met hun natuurlijke golving, maar ondertussen kwam ook de permanent op en die gaf weer een houdbare krul.

Ondertussen trouwde hij met Dien Vermeulen en kregen ze vijf kinderen. Twee kwamen er uiteindelijk in het kappersvak terecht, Mary en Loes. Samen met zijn dochters kreeg de kapsalon een basis van vertrouwd en vakkundig werk dat resulteerde in meer personeel en een vaste klantenkring.
Met de aanschaf van het eerste permanenttoestel, waarbij de klant 4 tot 5 uur onder behandeling was, alvorens een houdbare krul ontstond, kon men nog een redelijke prijs vragen.

Advertentie 1936.

 

 

 

In 1933 telde de klant nog fl. 5.00 neer, maar de spoeling werd dun toen alle kappers overgingen tot de permanent, met als gevolg dat twee jaar later er nog maar fl. 3.50 voor een behandeling kon worden gevraagd.

Dat het kappersvak hem na aan het hart lag en hij het graag op een hoger plan wil brengen werd duidelijk toen hij in 1939 zijn medewerking gaf om in zijn eigen salon les te gaan geven aan de leerlingen van de tweede klas damesvak. In eerste instantie alleen praktijk lessen, theorie werd niet gegeven. Als eindcijfer werd het gemiddelde genomen van de gegeven praktische vakken.

Foto: De etalage geeft duidelijk aan dat het haarwerk dat hij maakte niet alleen goed was geknoopt, maar de kapsels bovendien voorzien waren van golven en krullen zoals het in die tijd mode was.
In het Stadsjournaal, werd ook het 25 jarig jubileum vermeld met de toevoeging dat de zaak geheel gemoderniseerd was. 


Herman was ook een sociaal bewogen mens, die zich al snel buiten het kappersvak manifesteerde. Dit blijkt uit zijn 50 jarig koorjubileum bij de H. Augustinus parochie, waar hij ook penningmeester van was, en dat hij in 1955 zijn veertig jarig jubileum als kapper van het amateurtoneel vierde.

Als Herman in 1965 stopt met zijn zaak is het Loes die de kapperstraditie voortzet. Enige jaren later komen we haar tegen in Bathmen waar ze werkt ze onder de naam “De Puikebol “ en zich heeft gespecialiseerd in het met de hand knopen van poppen- en miniatuurpruiken.

© Herman Stal, Nijmegen, april 2008

terug

Reactie 1:

Van den Broek, 18-10-2015: Goeddag,
Met veel belangstelling heb ik uw site gelezen. In oud films zie ik prachtige kapsels uit de jaren dertig. De vraag is hoe het haar in model werd gehouden. Ik heb iets gelezen van lakgom. Kunt u mij vertellen wat lakgom precies is? Hoe werd het aangebracht?
Voor of na een ondulatie?
Graag uw reactie. Alvast dank.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
onthoud dit (1 uur)