Kappers12

© Herman Stal & Sjaak Rutten, Digitale bewerking: Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Kappers in Nijmegen 12

Kapsalon A. Vink Lange Hezelstraat 85/87.

Vestiging 1923 tot 1968.

We komen deze keer op een andere manier Nijmegen binnen. Vanuit het Waterkwartier vinden we onze weg via de Hezelpoort, naar de Lange Hezelstraat, maar laten we bij het begin beginnen.

Jan Willem Vink woont in de Waterstraat en is getrouwd met Cornelia en vervolgens kwamen er 13 jonge vinkjes. Het is voor pa Vink een hele klus om alle kinderen aan het werk te krijgen en hij had zo zijn eigen manier om dit probleem op te lossen. Als Arie 11 jaar is, krijgt hij van zijn vader te horen dat hij maar eens over de toekomst na moet denken, en geeft de mogelijkheden aan die hij voor hem had bedacht en dat was: werken op het boerenland of kapper worden. Arie liet zijn keuze vallen op het kappersvak. Zo komt hij terecht bij kapper P. Foks (zijn zwager) op de Ganzenheuvel, hier mag hij op de zondag beginnen om de scheerklanten in te zepen. Omdat hij klein van stuk is, krijgt hij van zijn baas een bankje om op te staan bij het inzepen en zo leert hij de eerste beginselen van het vak. Na vier jaar te hebben gewerkt bij Foks is het tijd om verder te kijken en solliciteert hij bij Migchels in de Korte Molenstraat. Waar het mogelijk is om naast het herenvak ook andere werkzaamheden te verrichten zoals het damesvak en haarwerken, wat hem later van pas zouden komen als hij als zelfstandig kapper verder zou gaan

Foto: Oorspronkelijke gevel Hezelstraat 87
1930.

 

Op 18 april 1924 opent hij zijn herensalon in de Hezelstraat 85. Als hij enkele jaren later trouwt, is het zijn vrouw die belangstelling toont voor het damesvak en gaat deze zich verder toeleggen op de mode van die tijd, nl onduleren, om vervolgens naast de herensalon ook een salon voor dames te beginnen.

 

Al snel komt hij werk ruimte tekort en op 1 juli 1930 verhuist hij naar het naast liggende pand nr. 87. Hier heeft hij de ruimte om dames en heren in gescheiden salons te kunnen behandelen, maar ook meer aandacht schenken aan haarwerk en parfumerieën.

 

 

 

Een foto uit 1936 van het interieur van de damessalon, comleet met mevr. Vink en haar kapsters, let op de aansluiting van de droogkappen. 

Ondertussen is Arie lid geworden van de Nijmeegsche Kappers en Barbiersvereniging en komt eind jaren dertig in het dagelijkse bestuur.

In 1937 zien we zijn naam samen met Brouwer, A. Reijnen, en H. van Hulst in een advertentie voor een op te richten kappersschool.
Zij hebben hun salon beschikbaar gesteld voor collega’s die hun vakbekwaamheidsbewijs willen halen om zodoende te voldoen aan hun vestigingseisen.

 

‘s Morgens om 7 uur komen de eerste klanten, het zijn de grossiers van het slachthuis die zich laten scheren om daarna bij Toon Smits een sigaartje te kopen voordat ze aan het werk gingen. Maar de zaterdag was toch wel de drukste dag, van ’s morgens vroeg tot vaak 10 - 11 uur in de avond.

De Hezelstraat stond ook bekend om zijn vele kapsalons, zo waren er behalve A. Vink, F.Plamont, H. Poos, G. Lamers en later op de Stikke Hezelstraat John Bertine.

Aan het einde van de week, moest het personeel zorgen dat de stoep voor de kapsalon geschrobd werd en dat werkje ging gepaard met het nodige watergeweld, want ook het personeel van andere winkels stonden op die zaterdagavond het trottoir te poetsen.

Op deze foto staat Arie Vink met zijn personeel Glaser en Jan de Vos in de herensalon. 1937

Om gegevens te krijgen over de prijzen die toen gehanteerd werden gebruiken we in de regel advertenties, evenals het materiaal dat men in de damessalon gebruikte.

In een advertentie uit 1931 kunnen we lezen dat men in het begin van de week voor een gulden geknipt, gewassen en geonduleerd werd.

 

 

In 1936 wordt in de damessalon gewerkt met drie permanent toestellen en de prijs varieerde van f 1.50, f 2.50, en f 3.50. Prijzen waar men toen zeker niet rijk van werd.

 

 

 

 

Toen in 1944 de binnenstad van Nijmegen werd gebombardeerd, bleef de Lange Hezelstraat praktisch ongeschonden in tegenstelling van de Stikke Hezelstraat die nagenoeg verdwenen was.

Op 11 november 1958 wordt de gemoderniseerde dames en herensalon heropend en tijdens de receptie komt het afdelingsbestuur van de Kappersbond Arie en zijn vrouw feliciteren met het vernieuwde bedrijf, ook de pui kreeg een moderner jasje.

Foto: Dhr en mevr. Vink worden door het toenmalig bestuur, dat hier voltallig aanwezig is gefeliciteerd : voorzitter W. van Voorst, secr. Th. Reijnen, penm. H. Janssen, Bart Welling en Bruno Grün .

Arie heeft een speciale band met de directie van Schuller papierfabriek want in 1960 krijgt hij in het kantoor een speciale ruimte die hij inricht met een marmeren kaptafel en behandelstoel, waar hij een dag in de week aanwezig is om dhr. Schuller te knippen inclusief het daar werkende personeel.

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1966 neemt hij de beslissing om te stoppen en zijn dochter Diny neemt dan de dames en herensalon over. Tot 1968 want dan stopt Diny ook en is kapsalon Vink uit de Hezelstraat verleden tijd. Toch zien we Diny na veertig jaar terug in het zelfde pand als waar kapsalon Vink in 1968 vertrok. Samen met haar compagnon Anita Jansen is kapsalon Vink terug in de Hezelstraat 87.

© Herman Stal, Nijmegen, maart 2008

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
onthoud dit (1 uur)