Kappers11

© Herman Stal & Sjaak Rutten, Digitale bewerking: Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Kappers in Nijmegen 11

W. J. Peters (Willy) barbier/herenkapper

van 1912 tot 22 februari 1944.

Willy Peters heeft op meerdere plaatsen zijn kapsalon gehad: Grootestraat, Platenmakerstraat en de Stikke Hezelstraat.

Geboren in Den Haag opent hij in 1912 een barbierzaak in de Grootestraat 17. Deze straat is de verbinding tussen de Waalkade en Grote Markt. De boeren uit de Betuwe namen de pont en kwamen aan op de Waalkade, vervolgens gingen ze met hun koopwaar naar boven in de richting van de Grote Markt.
Op de weg naar boven kwamen ze dan langs de barbierszaak van Willy en die profiteerde weer van de aanloop van de buitenmensen.

Al snel werd er niet alleen geschoren, maar kon men er ook zijn haren laten knippen, daardoor veranderde het bordje “Barbier“ in “Herenkapper“.

Foto: Grootestraat 15-17 (in 1959, bron RAN F14332)

Lang hield hij het niet uit op een adres, want in de loop der jaren vinden we hem na Grootestraat 17 ook op nr. 22, vervolgens aan de Platenmakerstraat 8, gelegen tussen de Grootestraat en de Lange Burchtstraat. Zijn laatste adres is Stikke Hezelstraat 30.

Foto's: Grootestraat 22 (geheel rechts) in 1939 (bron RAN F14324 en in 19XX (bron RAN?)

Hij trouwt in 1917 met B. Veldhoven en dan worden Miep en Willy jr geboren.

In de begin jaren bemoeide hij zich met het verenigingsleven van de “ Nederlandschen Kappers en Barbiers”, waarbij hij het schopte tot 1e secretaris. Deze vereniging had de welluidende naam “Eendracht maakt macht”. Deze eendracht onder de kappers was vaak ver te zoeken, maar dat is weer een ander verhaal. Tijdens die periode was hij ook nauw betrokken bij de pogingen om een wekelijkse rustdag “de Zondagsrust” ingevoerd te krijgen, maar door 4 vakbroeders die tegen stemde, werd dit een moeilijke zaak. Deze mensen hielden de zo begeerde zondagsrust voor hun collega’s lange tijd tegen.

De vrouw van Willy komt op jonge leeftijd te overlijden en voor de verzorging van de kinderen neemt hij iemand voor de huishouding aan, wat hem zo goed bevalt dat hij haar na verloop van tijd ten huwelijk vraagt.

Hij stond bekend als een goed vakman met als specialiteit het knippen van een “coupe a la brosse”. Het kort rechtopstaand haar werd geknipt in een afgeronde, uitgeholde of vlakke vorm de z.g. brosse.

Uit “Technisch Handboek”, Voor de heerenkapper. 1910. 

Als Willy jr. de leeftijd heeft om in de kapperszaak mee te werken, kiest Willy sr. ervoor dat jr eerst in de leer moet bij een goede vakman voordat hij thuis komt werken. Deze collega wordt Ch. Migchels uit de Korte Molenstraat. Hier heeft hij de mogelijkheid om alle facetten van het kappersvak, zowel voor dames als heren, te leren. Tijdens zijn leerperiode wordt hij in 1939 opgeroepen voor zijn nummer om zijn militaire dienstplicht te gaan vervullen.

Foto: Stikke Hezelstraat voor het bombardement Grotestraat.

Als in mei 1940 Nederland capituleert voor de Duitsers wordt Willy jr. gevangen genomen en in Duitsland te werk gesteld. Geluk is dan dat hij zijn vak kan blijven uitoefenen bij de plaatselijke “friseur”.

Ondertussen heeft zijn
vader het oog laten vallen op een pand op de Stikke Hezelstraat 30, hier heeft hij voor zijn gezin voldoende woonruimte en is de kapsalon ook ruimer.
Hij heeft het er naar zijn zin totdat het bombardement van 22 februari 1944 er een abrupt einde aan maakt.

De Stikke Hezelstraat wordt getroffen door een bom die de St. Stevenstoren raakt. De gevolgen waren desastreus. Op het moment dat de toren op de huizen van de Stikke Hezelstraat valt, zit Willy met zijn gezin, man, vrouw en vijf kinderen in de keuken aan het middagmaal. Het hele gezin op Miep en Willy jr na, want die zijn op dat moment elders, komt te overlijden. Enkele dagen na het bombardement worden de lichamen gevonden om vervolgens te worden begraven op het kerkhof aan de Graafseweg.
Miep probeert haar broer in Duitsland te bereiken om te vragen naar huis te komen voor de begrafenis. Ondanks zijn te werk stelling, mag hij naar huis maar komt een paar uur te laat en zijn de ouders en broers en zus al begraven.

Foto: Bij het kruisje op de foto stond het huis van de fam Peters. (Foto fam Bokkerink.)

Willy jr. gaat echter niet meer terug naar Duitsland en wil de zaak van zijn vader voortzetten. Hij vindt daarvoor een geschikt pand in de van Welderenstraat. Op de dag dat hij zijn zaak wil openen wordt hij gearresteerd. Zijn voormalige werkgever in Duitsland, nijdig omdat hij na de begrafenis niet meer terug was gekomen, treft in zijn voormalige slaapkamer illegale kranten aan. Daar maakt hij melding van bij de Duitse autoriteiten en dat is gelijk de reden dat hij gevangen werd genomen en op transport gesteld naar een concentratie kamp in Duitsland waarvan hij niet zal terug komen. Als de oorlog voorbij is blijkt alleen Miep overgebleven van de familie Peters.

© Herman Stal, Nijmegen, januari 2008

terug

Reactie 1:

René Klomp, 04-04-2014: Op zoek naar foto's van de Stikke Hezelstraat van voor het bombardement in 1944 kwam ik op deze pagina.
Op de pagina staat een foto die volgens u de Stikke Hezelstraat voor het bombardement zou moeten zijn: echter, als ik deze foto leg naast de bovenstaande 2 foto's van de Grootestraat dan zijn de overeenkomsten wel héél erg opvallend groot.
Kijk vooral naar het pand met de gedraaide gevelversieringen en de driehoekige punt midden boven de gevel, en ook de panden er net rechts van (met ramen, deuren, stijlen, de hoogtes, etc.)
Volgens mij is de foto mogelijk niet van de Stikke Hezelstraat maar ook van de Grootestraat.

Redactie: Je hebt gelijk!
Reactie 2:

Hans Melenhorst, 14-04-2014: Via via kwam ik op uw site en daar vond ik het verhaal over de Nijmeegse kappers.
Mijn grootvader was Johannes Wilhelmus (Wim/Willie) Peters die met zijn gezin omkwam bij het bombardement van febr '44. De Stefanustoren viel op hun huis/zaak aan de Stikke Hezelstraat. Er staan wat onvolkomenheden in het verhaal, die ik graag even recht zet.
Allereerst hadden Wim en zijn eerste vrouw 4 kinderen : Didi (genoemd naar moeder (ber)Dien), Willie (de zoon uit uw verhaal), Annie (mijn moeder) en Dollie.
De drie zussen hebben de oorlog overleefd en zijn alledrie eind jaren '90 overleden.
Er was dus geen zus Miep. De "Miep" in uw verhaal was de verloofde van mijn oom. Wat er van haar geworden is heb ik in familieverhalen nooit gehoord.

Ten tweede: van Willie is ons het verhaal bekend alleen deed in de fam. de ronde dat hij in de zaak aan de Graafse weg ook verzetsfolders en krantjes liet circuleren ... maar dat weet ik niet zeker.
Het graf van Willie is op de oorlogsbegraafplaats/ereveld in Hameln :
http://srs.ogs.nl/slachtoffer/117092/willebrordus-johannes-hendrikus-peters/
Ik heb nu een foto naar deze site gestuurd.
gr Hans Melenhorst, Arnhem

Redactie: ter verduidelijking: uit zijn tweede huwelijk had Johannes Wilhelmus (Wim) Peters nog 5 kinderen, die met hun ouders bij het bombardement omkwamen. Zie www.oorlogsdodennijmegen.nl.
Reactie 3:

Rob Essers, 14-04-2014: De laatste alinea van Herman Stal komt op een aantal punten ook niet overeen met de feiten op www.oorlogsdodennijmegen.nl.

Met Miep wordt Maria Catharina Bökkerink (1920-2008) bedoeld. Zij was de verloofde van Willy Peters. De verloving vond plaats op zondag 9 april 1944 (Eerste Paasdag). Dat is 47 dagen na het bombardement! In de aankondiging in de Provinciale Geldersche Courant / Nijmeegsche Courant van 6 april 1944 stond het adres Batavierenweg 9. Dat was het ouderlijk huis van Miep waar ook Willy (tijdelijk) verbleef.


Batavierenweg 30 t/m 16 (Bron: RAN L66077). Vanaf 1936: Batavierenweg 1 t/m 15. Nummer 9 is het bovenhuis
met balkon achter de lantaarnpaal. Deze panden zijn bij de bevrijding van Nijmegen in september 1944 verwoest.

Reactie 4:

Jos van Dam, 12-10-2014: Ik ben geraakt door het verhaal. Mijn moeder Maria Cornelia Antonia Peters was een nicht van de familie. Ik ben zelf van 1950. Meerdere malen werd thuis het verhaal verteld dat mijn moeder in de oorlog naar Nijmegen moest om familieleden te identificeren. Dat lijkt me nu stug want er was op z'n minst een overlevend kind dat dat zal hebben moeten doen. Maar het verhaal van een kind met het vorkje nog in de hand dat om komt is altijd wel aangrijpend geweest. W.J. Peters is trouwens geboren in Arnhem.
Mijn eigen opa Rutgerus (Rudolph) Peters (Broer van Willy) had een kapperszaak in Den Haag.
Reactie 5:

Jos van Dam, 14-10-2014: Vandaag heb ik nog eens aan mijn oudere zus gevraagd hoe de situatie was.
Zij was 12 jaar oud in 1945. Mijn moeder was van 1907. Mijn zus herhaalde wat ik van mijn moeder wist. Mijn zus herinnert zich vooral een vreselijk detail. Dat was de vondst door mijn moeder van een kinderhandje met een vorkje. Ik herinner mij verkeerd dus lepeltje. Maar erger, mijn zus weet dat identificatie van dat kindje mede ging op basis van die vork want daar stond een naam in gegraveerd.
Mijn zus weet hoe ontdaan mijn moeder, zelf toen moeder van 6 kinderen, over de situatie was die zij in Nijmegen aantrof.

Zelf stond ik niet zo erg open voor de verhalen uit de oorlog. Nu ik ouder ben zie ik in hoe kort geleden de oorlog in de jaren 50 voor mijn ouders was. Voor een kind van zes duurt een jaar een eeuwigheid. Denk maar aan een basis schooljaar en de toenmalige grote vakanties. Een jaar is dan 1/6 van je leven. Nu is een jaar 1/64e van mijn leven. 10 jaar geleden is voor mij nu ook niet zo veel meer.

Ik ben me aan het verdiepen in de voorouders van mijn ouders. Zo kom ik in de achtergronden van de familie Peters terecht. Mijn opa was een broer van Willy Peters en net als Willy een niet onverdienstelijke, maar DAMES en theater kapper. Mijn moeder werd kapster in de zaak van opa en mijn vader kwam daar werken. Zo kwamen ze aan elkaar en startten ook zij een kapsalon.
Reactie 5:

Emile Stoffels, 13-05-2016: Mooie foto wederom van een deel van de Batavierenweg. Volgens een foto van beeldbank hebben er tegenover deze woningen ook nog huizen gestaan. Een luchtfoto uit de jaren 30 toont dat dan weer niet. Hoe zit dat nu? Hoor het graag. Gr, Emile


RAN
F12416 "Batavierenweg 1926" Sumatrastraat


RAN F58299 "Batavierenweg ca 1935"


Redactie: Het huizenblok van foto RAN L66077 staat op de luchtfoto helemaal links en had inderdaad huizen tegenover zich, maar foto RAN F12416 lijkt ergens anders gemaakt.

Emile, 10-06-2016: Na contact gelegd te hebben met Beeldbank, blijkt foto F12416 de Sumatrastraat te zijn gezien vanuit de Groesbeekseweg. Mysterie opgelost!

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
onthoud dit (1 uur)