Kappers08

© Herman Stal & Sjaak Rutten, Digitale bewerking: Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Kappers in Nijmegen 8

Drie generaties Janssen.

Theo (Theodorus W.) Janssen, geboren te Nijmegen op 15 april 1836, van beroep barbier, trouwt met Maria Verbeet in Nijmegen. Hij heeft op meerdere plaatsen zijn zaak gehad en komt via de Pauwelstraat en Houtstraat op de Zeigelbaan terecht. Hier zorgt hij voor 10 nakomelingen waarvan er twee, Piet en Fons als barbier/herenkapper werkzaam zullen zijn.

Nu was het in die tijd mogelijk om een soort erkenning van het vak te verkrijgen en dan mocht de barbier scheerbekkens buiten tegen de gevel hangen. Theo kreeg het verlof om deze bekkens te plaatsen op 27 augustus 1880.

Piet is de oudste van de twee kinderen die in het vak gaan. Hij heeft zijn barbierszaak in de Smidstraat en later in de Bloemerstraat.

Fons (Alphonsius C.) Janssen werd geboren op 25 februari 1882 op de Zeigelbaan 22. Fons is het zevende kind van de 10 en leert zijn vak bij zijn vader. Hij blijft op de Zeigelbaan wonen.

Zelfstandig gaat hij verder vanaf 1903. Kapper/barbier worden was nooit zijn echte wens, zijn voorkeur ging uit naar het meubelmakersvak. Toch weet hij ook in het kappersvak zijn weg te vinden. Enkele jaren na de opening neemt hij zijn eerste personeel aan, ondanks de concurrentie van barbier J. van Horst.

Foto: Hij laat zich in 1910 met zijn bediende en een klant op de foto zetten. 

Pas als de zaak zo goed loopt, hij heeft inmiddels drie mensen in dienst, stopt hij met de bijbaantjes zoals lijkscheerder en adjunct-lijkdrager.

Zijn gezin zal uiteindelijk bestaan uit man, vrouw en elf kinderen. Van de oudste wordt verwacht dat hij in de zaak van zijn vader zal komen maar zijn roeping om priester te worden geeft zijn leven een andere wending.

Ook zoon Theodorus, bij ons bekend als Thé, gaat na de eerste jaren als kapper zijn eigen weg en verlaat zijn vader om vertegenwoordiger te worden in kappersbenodigdheden. De eerste jaren loopt hij de kappers af met een koffertje met monsters en dan komt zijn eerste vervoermiddel, een fiets. Later wordt de fiets ingeruild voor een brommer en uiteindelijk werd het de volkswagen (de Kever). We kunnen van hem nog veel meer vertellen maar in dit artikel blijven we toch maar bij de kapper.

Foto: Hiernaast nog een foto van Fons waar hij als vertegenwoordiger van de winkeliers aanwezig was bij de ereboog, aan het begin van de Zeigelbaan, ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum in 1923 van koningin Wilhelmina. Rechts onder met het strikje is Fons.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fons hoopt op een opvolger voor zijn kapsalon en dat werd Jos, het jongste kind van het gezin. Jos (Jozef), is 14 jaar als hij gaat werken in de zaak van zijn vader. De herensalon is dan nog altijd op Zeigelbaan nummer 16. Hij leert van zijn vader alle werkzaamheden om hem de mogelijkheid te geven om een goede kapper te worden. Officiële kappersvakscholen zijn er niet maar wel collega’s die in de avond uren lessen gaan verzorgen vaak in eigen kapsalon.

Maar ook Fons ontkomt niet aan de gevolgen van de oorlog in 40–45. Bij het bombardement van 1944 wordt de binnenstad grotendeels platgebombardeerd en wat nog overeind staat krijgt grote brandschade door gebrek aan bluswater. In eerste instantie lijkt het mee te vallen, maar aan de Zeigelbaan is flinke schade ontstaan. Achter de herensalon is een blindganger terechtgekomen die alle ruiten aan diggelen heeft gegooid. Juist het gebrek aan bluswater is hen ook noodlottig en de zaak brandt helemaal uit. Hierbij raakt Thé ook zijn voorraad kappersbenodigdheden kwijt en kan hij net als zijn vader opnieuw beginnen. Een geluk bij een ongeluk was dat niemand van de familie letsel heeft opgelopen.

Op dezelfde plaats weer een kapsalon beginnen is niet mogelijk dus wordt er uitgekeken naar een ander pand in de binnenstad. Door het bombardement en de daarop volgende wederopbouw was er geen plaats meer voor de Zeigelbaan. Een pand wordt uiteindelijk gevonden op de Van Welderenstraat 40, bij Martens de lijstenmaker. Hier wordt een nieuwe start gemaakt en gelukkig weten de klanten al snel de weg terug. Hier blijven vader en zoon ongeveer 10 jaar. Dan komt er een pand vrij op Van Welderenstraat nr. 44 en daar komt de nieuwe vestiging van herensalon Janssen en Zn. In 1958 gaat vader het wat rustiger aandoen en stopt vader Fons en gaat Jos verder met de zaak.

Foto: Jos aan het werk in de van Welderenstraat 40 44.

Hij weet zijn klanten aan zich te binden door modegericht werk dat hij voor een groot deel vindt op de technische club. Hier heeft hij ook speciaal training om mee te kunnen met het wedstrijdwerk wat hij met veel plezier doet. De omgang met zijn klanten zal hij missen als hij in 1995 stopt met zijn herensalon. Opvolgers heeft hij niet, geen van de kinderen geeft aan kapper te willen worden dus is Herensalon Janssen een gesloten boek.

Toch zou dit verhaal niet volledig zijn als we niet even stilstaan bij de belevenissen van Thé met zijn groothandel in o.a. kappersartikelen en ook de foto van zijn trouwdag gemaakt voor de etalage van de kapperszaak waar alles begon, nl. Zeigelbaan 16.
Hij smaakte wel het genoegen dat zijn kinderen in het bedrijf waarvan hij toch de oprichter is, de successtory voortzetten op de Lagelandseweg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Herman Stal i.s.m. Sjaak Rutten, Nijmegen, september 2007

terug

Reactie 1:

Andre Kersten, 03-06-2014: Mijn opa Stephanus Knuvelder ging altijd naar de Zeigelbaan (thans het huidige vernieuwde Plein 1944, jammer dat het vroegere stratenpatroon niet is terugkeerd in het plaveisel) en liet daar zijn haren knippen. Later kwam kapper Janssen mijn opa en de rest van de familie des avonds thuis knippen. Dat gebeurde toen nog als een vorm van klantvriendelijkheid.
Reactie 2:

Henny Bexkens - Martens, 17-11-2017: De foto waar Jos Janssen aan het werk is, is niet genomen op de van Welderenstaat 40 maar op 44.
Ik ben de dochter van Theo Martens de lijstenmaker. Wij woonden op nr. 38/40 en hebben tot 1989 daar gewoond. Ik kwam geregeld bij Jos en Annie Janssen op nummer 44. Annie kijkt door het raam dat uitkomt op hun huiskamer.

Redactie: Dat zou inhouden dat Janssen op Van Welderenstraat 40 niet de opvolger was van de lijstenmakerij, maar tijdelijk in hetzelfde pand gevestigd was. Klopt dat?
Henny: ja, mijn ouders hadden in de van Broekhuizenstraat 38 een winkel/woonhuis en in de van Welderenstraat de lijstenmakerij. Door het bombardement was een gedeelte van het woonhuis verwoest. Ze zijn toen in het achterste gedeelte van het pand in de van Welderenstraat gaan wonen bij de werkplaats. En in het voorste gedeelte heeft Jos toen een ruimte gekregen. Het pand in de van Broekhuizenstraat is toen hersteld en wij zijn weer terug gegaan. In 1958 is de van Welderenstraat 38/40 verbouwd en werd het beneden winkel/werkplaats en boven het woonhuis.
Reactie 3:

Sylvia Wouters, 19-11-2017: Geweldig mooi die foto's.
Jos Janssen was een oom, een broer van mijn moeder. En The Janssen ook, die had een groothandel in kappersspullen. Nu runt dat een neef van mij dat, een zoon van ome The. Er waren meer kinderen maar verder geen kappers of kapsters.
Wel een paar nichten die kapster zijn geworden. Ook ik zelf ben kapster geworden.
Ben ook vaak in de van Welderenstraat geweest, als kind werden we door ome Jos geknipt!!!!!!! En dan bij tante Ans wat gedronken......achter in de achterkamer....
Reactie 4:

Ger Wetenkamp, 14-03-2019: Ik woonde in 1975 boven van Neerbos tegenover de kapperszaak van Jos Jansen. Vaak na sluitingstijd zag ik hem bezig met het aanzetten van het open scheermes op de spanriem, wat een werk maakte hij daarvan, tussentijds even testen op zijn arm en weer verder. Keek er graag naar om een echte gedreven vakman aan het werk te zien.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
onthoud dit (1 uur)