Kappers07

© Herman Stal & Sjaak Rutten, Digitale bewerking: Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Kappers in Nijmegen 7

Het kappersgeslacht Bieze in Nijmegen 1897-1963

In 1897 vertrekt Tammo Willem Bieze, dan 23 jaar, uit Veendam (alweer een kapper uit het noorden van het land) om in Nijmegen zijn geluk te beproeven als kapper en posticheur. Hij gaat van start in de Smidstraat nummer 20. Hij zal zijn kapsalon in de loop der jaren nogal eens verplaatsen.

Hij trouwt in Nijmegen en krijgt 8 kinderen, waarvan er drie bij hem in de zaak komen werken en waarvan Klaas Tammo Willem zijn zaak zal overnemen.

Hij start als coiffeur/posticheur met een salon speciaal voor dames. Maar al na enkele maanden komt daar ook de herensalon bij en die opening vindt plaats op 13 mei 1897.

 

 

 

In die jaren werd gewerkt met cabines om vooral dames te kunnen behandelen in een privésfeer. Ook bij het nemen van de maat bij pruiken, wat zijn specialiteit was, kwam de cabine goed van pas.

Ondanks dat hij in de eerste jaren moest werken zonder elektriciteit kwam de haarwasmachine, met verwarming op spiritus, compleet met een ventilatiesysteem voor de warme luchtstroom, al in 1898 bij hem in gebruik.

 

 

 

Na 10 jaar komen we hem tegen in de St. Jorisstraat 18. Weer later op het Kelfkensbosch.

Al in 1910 was hij een van de eerste ondernemers die overgingen op elektriciteit. Zelfs de etalage was helder verlicht.

In de jaren 1900 tot 1908 had hij ook zitting in het bestuur van de Nijmeegsche Kappers- en Barbiersvereniging. Ook was hij voorstander van het sluiten van de zaak op zondag en ging daar ook voor op pad om anderen te bewegen zijn voorbeeld te volgen.

In 1925, als in De Vereeniging in Nijmegen de Internationale Tentoonstelling van
Haardrachten, Interieurs en Kleding wordt gehouden, de I.T.H.I.K., werkt hij niet mee maar maakt hij reclame voor een eigen expositie van haarwerkkunst.

Haarwerkkunst met een eigen expositie van:
De witte “Mode” Coiffure,
De Engelsche “Shingle” mode,
De Fransche mode “Fête garcon”
en de ”Weener“ avondcoiffure. Geëtaleerd in zijn overbekende etalage aan het Kelfkensbosch.

 

 

 

De tentoonstelling van het I.T.H.I.K. wordt in 1926 in Amsterdam gehouden en dan neemt hij wel deel aan het onderdeel haarwerken. Daar krijgt hij een eervolle vermelding want alleen een collega uit Frankrijk bleef hem voor in punten.

Haarwerketalage met een keur van modepruiken. Kelfkensbosch.

Omdat vader zich helemaal op het haarwerk heeft gestort, komt naast zijn dochter Johanna ook zoon Tammo in de zaak die ook is opgeleid als herenkapper. Natuurlijk heeft hij elders zijn opleiding als kapper gehad en mag dus thuis komen. Ondertussen is ook het herenvak afgestoten en gaat de zaak verder als speciaal dameskapper en posticheur.

Het permanentsysteem waarmee gewerkt wordt is een spiraalwikkeling van het merk “Gallia continue” van de firma “Eugène“. Hier zien we een van zijn twee zonen die werkzaam waren in de salon, waarschijnlijk Klaas, aan het werk met dit permanenttoestel ongeveer 1927.

 

 

 

 

 

Enkele jaren later neemt zoon Klaas T.W. Bieze de zaak over van zijn vader.
In 1944, toen de Duitsers op terugtocht waren, vernielden ze alles wat ze tegen kwamen en daarbij werd ook het pand aan het Kelfkensbosch in brand gestoken.

 

 

Na het einde van de oorlog dacht men al snel aan de wederopbouw van het centrum maar voor dat kon beginnen werden er noodwinkels gebouwd en in de Hertogstraat vinden we een noodpand met K.T.W. Bieze.

De cabines zijn bij de inrichting nog niet vergeten maar in ieder geval minder hoog.

Pas in 1953 vinden we de zaak weer terug in een herbouw aan het Kelfkensbosch 18. Bij die gelegenheid verscheen het volgende artikel in De Gelderlander:

“Gisterochtend werd het nieuwe pand van de firma K.T. W. Bieze aan het Kelfkensbos geopend, nadat men ruim zeven jaar in een noodpand heeft gezeten aan de Hertogstraat. De bejaarde heer Bieze, nu 80 jaar, begon zijn bedrijf in haarwerken in 1897 in de Smidstraat. Het was een hard gelag voor de heren Bieze (vader en zoon), toen de Duitsers in september 1944 de zaak leeghaalden en daarna het pand in brand staken. Gisteren was het eindelijk zover dat een nieuwe zaak aan het Kelfkensbos, bijna op de oude plek, kon worden geopend. Naast het interessante vak haarwerken wordt ook het damesvak uitgeoefend.
Architect van het pand was de heer v/d Pijl uit Nijmegen. Het is een waardige aanwinst voor het in aanbouw zijnde Kelfkensbos”.

Bij gebrek aan een opvolger besluit K.T.W. Bieze de zaak te verkopen en op 1 juni 1963 worden de deuren van salon Bieze definitief gesloten.

© Herman Stal i.s.m. Sjaak Rutten, Nijmegen, juni 2007

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
onthoud dit (1 uur)