Kappers06

© Herman Stal & Sjaak Rutten, Digitale bewerking: Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Kappers in Nijmegen 6

Coiffeur Herman Rossing 

25 jaar (1897-1922) kapper in de Molenstraat.

 

Het is opvallend dat meerdere kappers (coiffeurs) die zich in Nijmegen vestigen oorspronkelijk uit het noorden van ons land komen. Zo ook Herman Rossing, geboren in de stad Groningen. Hij komt in 1897 naar Nijmegen, 28 jaar oud. Hij weet een geschikt pand te vinden in de Molenstraat op nummer 103 en daar durft hij zijn speciale damessalon te openen. Behalve specialist in het damesvak, is hij dit ook in haarwerken en parfumerieën.

Hiernaast staat de eerste advertentie die we van hem tegenkwamen, daterend uit 1898. Ook bij hem is het gebruik van de Franse taal niet onbekend.

 

 

 

 

 

 

Rossing zal de komende jaren te maken krijgen met een betere watervoorziening en vooral met het gebruik van elektriciteit. Was het vak eerst alleen een eerzaam handwerk, er komen nu machines in de handel die het werk in de salon zullen vergemakkelijken en dat niet alleen voor de coiffeur maar ook voor de klanten.

Al in 1905 gaat hij zijn damessalon aanpassen aan de eisen van die tijd.
Hierboven zijn heropeningadvertentie uit dat jaar. Hij maakt reclame voor alle nieuwe voorzieningen en meldt tevens dat hij voor de damessalon een “dames-coiffeuse” heeft aangenomen.

Zoals de advertentie ook laat zien is een van zijn vele specialiteiten “Hair singing”. Hierbij worden de droge haarpunten van de dames behandeld met een brandende kaarsvlam. Hierdoor blijft de haarlengte beter behouden dan door het knippen met de schaar. Na het afbranden wordt het haar goed doorgeborsteld, zodat het haar weer zonder klitten is en dus pijnloos te borstelen. Deze behandeling, uit 1905 dus, wordt nu, anno 2006-2007 in advertenties nieuw leven ingeblazen als zijnde een uitvinding van deze tijd.

Herman Rossing is een van de eersten die gaat werken met de nieuwste haardroogmachine. Het was de eerste machine die verwarmd werd door een spiritus- of gasvlam.

Hiernaast een afbeelding van zo’n apparaat (uit: “Das moderne Friseurgewerbe in Wort und Bild”, van Ferdinand Müller; 1e uitgave Leipzig 1913).

Nog later kwam het door elektriciteit aangedreven turbo-droogapparaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rossing is ook actief als het gaat om de zondagsluiting. Als er in 1916 actie wordt gevoerd om dit ook in Nijmegen voor elkaar te krijgen, is hij een van de 56 kappers die voor de zondagsluiting zijn, maar de 4 die tegen zijn weten de goedkeuring twee jaar tegen te houden. In 1918 is het dan zover en is de zondag ook voor de kappers/barbiers een rustdag geworden.

De kappers- en barbiersvereniging “ Eendracht maakt macht “ was tijdens het verzoek aan de gemeente Nijmegen in 1918 tot het verkrijgen van een vrije zondag vertegenwoordigd door het bestuur met als:

Voorzitter H. S. van Hulst, Bloemerstraat 4.
Secretaris W. J. Peters, Grootestraat 22.
Penningmeester A. A. Reijnen, Van Goorstraat 22.
Commissielid P. van Raay, Ziekenstraat 163 (tegenwoordig: Ziekerstraat).

© Herman Stal i.s.m. Sjaak Rutten, Nijmegen, mei 2007

terug

Reactie 1:

Ralph van der Willigen, 20-10-2016: Uit het bevolkingsregister maak ik op dat Herman Rossing van 28-06-1888 tot 28-06-1889 inwonend was bij Wed. Scheerder in de Burgstraat. Wellicht heeft hij zich toen, aldaar in dienst zijnde, georiënteerd op de mogelijkheid zich later te vestigen in Nijmegen. Was de Weduwe Scheerder de weduwe van een generatie vóór kapper Henri Scheerder?
Reactie 2:

Rob Essers, 21-10-2016: Gradus Scheerder (1827-1914), de vader van Hermanus (Henri) Scheerder (1855-1899), heeft twee van zijn drie echtgenotes overleefd. Ik heb geen idee wie de Wed Scheerder op het adres Burgstraat 45 zou kunnen zijn die in kolom 19 van het dienstbodenregister staat vermeld.

toeval?
In het Rotterdamsch Nieuwsblad van 27 juni 1888 stond een advertentie met de tekst: "H. SCHEERDER, coiffeur, Nijmegen, vraagt een bekwaam Bediende." Hermanus Josephus Bernardus Rossing werd op 28 juni 1888 in het dienstbodenregister ingeschreven en vertrok 23 maart 1889 naar Groningen. Kapper H. Scheerder is in of omstreeks 1888 verhuisd naar de Burchtstraat, mogelijk naar nummer 47.

In de periode 1880-1890 was de Lange Burchtstraat doorlopend genummerd. De huisnummers 1 t/m 27 lagen aan de noordzijde van de straat in Wijk C. De huisnummers 29 t/m 50 lagen aan de zuidzijde in Wijk A. Het hoogste en laagste nummer lagen tegenover elkaar. Bij de hernummering in 1890 is het adres Burgstraat 45 waarschijnlijk gewijzigd in Lange Burchtstraat 12. Vanaf 1890 was het adres van kapper H. Scheerder Lange Burchtstraat 8.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
onthoud dit (1 uur)