Kappers04

© Herman Stal & Sjaak Rutten, Digitale bewerking: Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Kappers in Nijmegen 4

Kapper Wim van Norden

In de vorige aflevering zagen we dat de Nijmeegse kapper Henri Scheerder (Burchtstraat) in 1894 samen met zijn collega W. van Norden (Grootestraat) in de krant adverteerde.
Ook over deze Wim van Norden heb ik wat gegevens kunnen achterhalen. Hij kwam oorspronkelijk uit Groningen en was “voor zijn nummer” (dienstplicht) in Nijmegen bij het 4e regiment infanterie ingedeeld.

Kennelijk trok Nijmegen hem wel, want toen in 1890 op de hoek Grotestraat/Grote Markt een mooi pand vrij kwam, besloot hij zich daar te vestigen als coiffeur/parfumeur.
Hierboven zie je een oude prentbriefkaart uit die tijd van de kop van de Grotestraat. Linksboven zie je het uithangbord van zijn zaak met de aanduiding “coiffeur”.

 

Wim van Norden begon in de eerste jaren als dameskapper, maar later, toen hij meer personeel kreeg kwam daar ook herenkappen bij. Naast het verzorgen van dames en heren, in aparte salons, maakte hij ook reclame voor binnen- en buitenlandse parfumerieën en haarwerken. Ook was het normaal dat klanten aan huis werden geholpen, wat ook weer aangeeft dat hij personeel moet hebben gehad.
In de hiernaast afgedrukte advertentie uit 1890 maakt hij onder andere reclame voor “Donckerwolcke Hair Lotion”. Over deze Nijmeegse kapperspionier Donckerwolcke kun je elders op deze kapperspagina een apart hoofdstuk vinden.

 

 

 

Hij was overigens ook een van de eerste kappers die na de aansluiting van elektriciteit het waagde om een permanenttoestel aan te schaffen. Het werd de spiraalwikkeling, maar hij had twee maanden van experimenten nodig voordat hij er in zijn salon mee durfde te werken.
Bijzonder was dat hij in die periode ook zijn latere vrouw leerde kennen.

 

Al in 1898 was hij in het bezit van een haardroger, zoals de advertentie hiernaast laat zien. Dit haardroogapparaat werd verwarmd door een spiritus- of gasvlam onder in het toestel. Ook al gevaarlijk dus.

Wim van Norden maakte het onduleren (*1) tot
zijn specialiteit, zeker toen hij in Frankrijk les had
genomen bij Marcel Grateau (*2). Daar leerde hij ondulatietechnieken voor een modern en houdbaar kapsel. Collega’s in de stad konden later weer bij hem lessen volgen in het onduleren. Zo gaf hij zijn kennis door aan kappers zoals T.W. Bieze en W. Mighels.

 

 

Onduleren geschiedde met ondulatietangen. De afbeelding hieronder laat zien hoe die tangen vroeger verwarmd werden. Het bovenste is een elektrisch verwarmingsapparaat, het onderste werkt op spiritus.

Kort na de oorlog 1914-1918 kwam vanuit Duitsland het korte koppie in de mode, bekend onder de naam “Bubikopf”. Wim van Norden was ook zeer bedreven in het knippen van de juiste coupe hiervoor.

Al in 1892 kwam hij in het bestuur van de Nijmeegse afdeling van de Barbiers- en Kappersbond, die later (in 1906) op zou gaan in de landelijke Nederlandsche Kappersbond.

Wim van Norden heeft in Nijmegen gewerkt van 1890 tot 1925 maar ook toen duurde het nog even voor hij er werkelijk mee stopte. Hij stond in Nijmegen bekend om zijn prachtige snor. Hiernaast een foto van Wim van Norden uit 1933, genomen op een feestje bij de familie Mighels. Zijn enorme snor is nog steeds duidelijk aanwezig.

 

 

 

 

*1- Met warme krultang golven maken in het haar
*2- In 1875 vond de Parijse kapper Marcel Grateau (1852-1936) een systeem uit om met behulp van verhitte staven het haar te stylen. Naar dit proces wordt door de hedendaagse professionals nog steeds verwezen als zijnde “Marcel styling”, zelfs nog nu het hulpmiddel sinds die tijd aanzienlijk is verbeterd. De krultangen van tegenwoordig werken op elektriciteit, zijn gemakkelijk in het gebruik en zijn kant-en-klaar verkrijgbaar. De schachten van de tegenwoordige krultangen variëren ruimschoots in maat en zijn vanaf pendikte, voor erg kort haar of strakke krullen, tot enorm, voor lang haar of spiraalvormige krullenwatervallen. Ongeacht de maat krul die je wenst, voor elk doel is er wel een geschikte krultang verkrijgbaar.

© Herman Stal i.s.m. Sjaak Rutten, Nijmegen, maart 2007

Reactie 1:

Sjaak Rutten, 08-03-11: Ik kwam toevallig in de digitale Gelderlander onderstaande advertenties tegen (20 juli 1927).

Wim van Norden is dus in werkelijkheid met zijn kapperszaak gestopt op 25 juli 1927.

Tegelijkertijd biedt zijn assistent Theo Neijenhof zijn diensten aan, zij het op een ander adres, Fransestraat 7.

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
onthoud dit (1 uur)