Kappers03

© Herman Stal & Sjaak Rutten, Digitale bewerking: Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Kappers in Nijmegen 3

Een Nijmeegs kappersgeslacht met de toepasselijke naam “Scheerder”

Het verhaal van het Nijmeegse kappersgeslacht Scheerder beslaat een periode van minimaal 66 jaar. Het begint rond 1875 als kapper Daniël Coenraad de Vos (zie vorige aflevering) uit Nijmegen vertrekt en zijn personeel een andere werkplek moet zoeken. Een van hen is Henri Scheerder, geboren in Wageningen. Hij besluit voor zichzelf te beginnen, niet in het pand van De Vos op de Burchtstraat, maar op de Kanne(n)markt nummer 13.
Zijn eerste advertentie (zie hieronder) vinden we in het adresboekje van de gemeente Nijmegen van 1878.

Samen met zijn vrouw, Elisabeth Post, van geboorte Nijmeegse, krijgt hij hier twee kinderen: Jan (J.A.G.) en Gerard (G.C.H.), die beiden het vak van hun vader zullen kiezen.
In 1883 verplaatst Henri de zaak naar de Lange Burchtstraat 8. Daar verkoopt hij, volgens een andere advertentie uit die tijd, behalve parfumerieën en haargarnituren, tevens bloemen, wat toch voor die tijd heel bijzonder was.
Henri had tussen 1886 en 1893 ook zitting in het bestuur van de Nederlandse Barbiers- en Kappersbond met de prachtige naam “Eendracht maakt Macht”. Het contact met zijn collega’s blijkt goed te zijn.

 

Samen met kapper W. van Norden (Grootestraat 1) laat hij op 13 september 1894 de hiernaast geplaatste advertentie verschijnen. Ze maken reclame voor de chemische preparaten van de firma Muller uit Keulen: Capillaricin (een haarkrullende essence); Eau de quinine (een “zenuwen- en haarversterkend waschwater”); Eau changeante du Nil (een toiletwater tegen een “onfrisch teint”).

 

 

 

 

 

 

 

Waarschijnlijk heeft Henri Scheerder zich gespecialiseerd in het damesvak, want in zijn advertenties, zoals in 1898, wordt alleen reclame gemaakt voor de damessalon.

 

Henri Scheerder komt te overlijden in 1899 en dan neemt zijn zoon Jan (J.A.G.) de zaak over.
Bijgaande advertentie uit 1903 toont aan dat Jan trouw blijft aan zijn vrouwelijke cliënten want nu adverteert hij zelfs met twee aparte damessalons.
Jan zet vervolgens de zaak voort samen met zijn broer Gerardus en zo ontstaat de naam “Maison Scheerder”.

 

 

In 1920 vinden we de salon terug in de Van Welderenstraat no. 93. Ze maken dan reclame voor manicure, massage en de “ondulatie Marcel”. Van dit laatste weten we dat het resultaat een natuurlijke golving is; er is in 1920 nog geen zicht op de moderne permanent.

 

In 1925 doet de elektriciteit zijn intrede bij Maison Scheerder. Hij adverteert nu met electrische manicure en haardroging. Het volgende apparaat zal ongetwijfeld het permanenttoestel worden.
De zaak blijkt inmiddels in de Van Broeckhuysenstraat 11 te zitten.

 

 

 

 

 

Bovenstaande advertentie uit 1930 heeft weer iets dat nieuw is voor die tijd, namelijk de watergolf, een behandeling die meestal samenvalt met een permanent. De permanent zelf geeft kleine krulletjes en een watergolf maakt het mogelijk om golvende bewegingen te maken.
Verder verzorgt Maison Scheerder ook kostuums voor balmasqué’s (gemaskerd bal).

De broer van Jan, Gerard, is inmiddels herenkapper geworden en die blijft in de Van Welderenstraat 93. Behalve als herenkapper adverteert hij ook als grimeur. In het adresboek van de gemeente komt hij nog tot 1941 voor.

© Herman Stal i.s.m. Sjaak Rutten, Nijmegen, maart 2007

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: