Kappers02

© Herman Stal & Sjaak Rutten, Digitale bewerking: Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Kappers in Nijmegen 2

Donckerwolcke krijgt concurrentie: 

heeren- en dames-kapper D. C. de Vos (1856).

(gebaseerd op historische gegevens, verzameld door Herman Stal)

Zeventien jaar nadat Donkerwolke in Nijmegen van start ging, kwam er een tweede coiffeur bij: D.C. de Vos. Deze Amsterdammer opende op 16 augustus 1856 in de Lange Hezelstraat nummer 81 een kapperszaak. Hieronder staat de openingsadvertentie uit de Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant.

Opvallend is de overeenkomst met de advertentie waarin Donkerwolke zich voor het eerst aan het Nijmeegse publiek presenteerde. Ook De Vos verwittigt de Nijmegenaren dat hij een kapperszaak is begonnen. Ook bij hem konden heren én dames terecht. Ook hij werkte desgewenst op abonnement. Ook bij hem kon je terecht voor pruiken, toupets en toeren (alweer die toeren, zie vorige aflevering) en voor alle soorten parfumerieën. Ook De Vos belooft een spoedige en prompte bediening.

Twaalf jaar later, de zaak loopt kennelijk goed, besluit hij naar een ruimer pand te gaan. Zo komt hij terecht in de Korte Burgtstraat, tegenover het stadhuis..

 

In deze advertentie van 13 september 1868 meldt De Vos dat hij een “brosse mécanique” in zijn zaak heeft, een “mechanische borstel”.
Een brosse mécanique was een apparaat dat gebruikt werd bij de behandeling van hoofdroos. In de Duitse kapperswereld werd dit apparaat “Schuppenmagnet” (roosmagneet) genoemd. In deze oude afbeelding is te zien hoe zo’n ding werkte:

Wanneer D. C. de Vos gestopt is met het uitoefenen van zijn coiffeursalon is niet duidelijk. We vinden hem in ieder geval niet meer terug in het adresboek van de gemeente Nijmegen van 1878-1881. Mogelijk is hij teruggegaan naar Amsterdam.

In het Regionaal Archief Nijmegen vinden we over kapper Vos de volgende informatie, en bevestiging:

D. C. de Vos (Daniël Coenraad) geboren in Amsterdam werkt in Nijmegen tot 29 nov. 1875. Hij gaat dan terug naar Amsterdam, waarschijnlijk bespoedigd door de dood van zijn vrouw op 23 juni 1875. Bij zijn vertrek heeft hij Henri Scheerder in dienst die, ook weer waarschijnlijk, de zaak gaat overnemen. Zijn eerste advertentie vinden we terug in 1878. Hij heeft dan wel het pand aan de Lange Burgtstraat verlaten want we vinden hem terug voor een korte tijd op de Kannemarkt. Voor of omstreeks 1885 zien we de Scheerders toch terug op de Burgtstraat. J. A. G. Scheerder is een zoon van bovengenoemde Henri Scheerder.

© Herman Stal i.s.m. Sjaak Rutten, Nijmegen, februari 2007

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
onthoud dit (1 uur)