055-Rozenbuurtoud010.jpg

< Back | Index | Next >

055-Rozenbuurtoud010.jpg

Een foto uit 1948,
De inmiddels gebouwde Wolfskuil.
Links de ''Looimolen'' met rechts daarvan ''Ons Nestje''.
Verder naar rechts de Thomas a Villa Novakerk.
Daar achter de ditmaal complete school met het ''meisjesdeel'' daarvan.

Collectie: Maichel Beerden

Reactie 1:

Peter Visser, 19-06-2015: Deze foto brengt vele herinneringen op. Mijn ouders waren Theo and Aleida Visser en zij hadden een bakkerij op 184 Graafse Weg, naast de St Thomas @ Villanova Kerk, van 1939 to 1950. Voor die tijd hadden ze een bakkerij in de Houtstraat, maar die werd in 1944 gedurende het bombardement van Nijmegen verwoest.
De kerk en de huizen voor de kerk, tussen de Azalea Straat end de Derde van Hezewijk Straat, waar de bakkerij stond waren in de 60's afgebroken om ruimte te maken voor een wijkgebouw. Behalve de bakkerij had Theo ook een bakfiets en wasmachine verhuur zaak daar.
In 1950 heeft hij het huis "Ons Nestje" gekocht aan de hoek Floraweg en Looimolen Weg van waar hij ook zijn bakkerij en verhuur zaak heeft doorgezet tot Januari 1956. Toen hebben ze het huis en de bakkerij verkocht aan Mijnheer Ditters en waren met hun 4 zonen dan naar Perth in West Australie ge-emigreert.
De Looimolenweg was toen maar een gruisweg. Theo kocht zijn meel voor de bakkerij van de firma Jansen-Deelen, die de eigenaren van de Witte Molen waren. Later was "Ons Nestje" afgebroken om plaats te maken voor het kinderboerderij "Kobus".
Als kinderen hebben wij vaak in de Witte Molen gespeeld. Wij gingen naar de St Joseph School in de Azaleastraat en naar de St Thomas a Villanova Kerk.
Theo had vele klanten in de Rozenbuurt, de Florabuurt en in de binnenstad.
In 1948 of '49 zagen wij hoe de Florabuurt lans de Floraweg wert gebouwd.

Redactie: Lees meer over deze bakkerij op de Emigrantenpagina en bij een Zoekplaatje.
Reactie 2:

Peter Visser, 16-12-2016: Het heeft me wel zo'n 18 maanden genomen om fotos van de Visser family bakkerijen in Nijmegen op the duiken. Een beetje achtergrond tot de fotos.

Mijn vader, Theo (Theodorus Rutgerus VISSER was in Huissen in 1907 geboren. Toen hij ongeveer 18 jaaren oud was ging hij naar Zuid Limburg om het bakkersvak te leren. Hier ontmoette hij mijn moeder, Aleida Johanna UMBACH die in Aalten was geboren, ook in 1907 en toen in het Kasteel Geysteren in Noord Limburg in dienst was. Zij trouwden in 1936 en begonnen in dat jaar een brood en banketbakker's bedrijf in de Groenestraat 237, hoek Muntweg. Dat pand staat er nog, alhoewel toen ik het bezocht een paar jaren geleden was het een pizza winkel.


Foto no 1

Foto no 1: In de eerste foto staan Theo en Aleida voor hun winkel die als een typiesche brood en banket winkel was uitgerust. De bakkerij was achter de winkel en de woning kamers op de eerste verdieping. In dat pand zijn Albert en Fred, mijn twee oudere broers, geboren.

Op de 14de Januarie 1940 verhuisden ze de zaak en woning naar de Houtstraat 22. Helaas hebben onze family geen foto van dat pand. Als u dat in uwe archieven heeft, zou ik graag een copie van die willed hebben. Mijn vader had wel gedacht dat hij een betere zaak kon hebben in de binnenstad. Maar mijn moeder meteen kreeg een heel sterk voorgevoel dat er iets ergs met de family zou gebeuren, als ze in de Houtstraat bleven. Ze slaagde erin om haar man the overtuigen dat ze daar niet konden blijven. Op 10de Mei 1940 vielen de Duitsers Nederland bij Nijmegen binnen, dus hun leven total veranderden en meer gevaarlijk maakten. Op 28 Mei 1940 verhuisden ze naar een oude bakkerij en woning op de Graafse Weg 184.


Foto no 2

Foto no 2: Dit is een vergroting van de Noviomagus luchtfoto om meer duidelijk the laten zien waar het huis aan de Graafse Weg stond.

Het huis lag tussen de Derde van Hezewijk Straat en de Azalea Straat. Daar warren drie rijen huizen die voor de St Thomas@Villanova Kerk lagen. De eerste rij lag van de hoek Derde van Hezewijk Straat tot het gangetje tussen de eerste en tweed rij. Het huis op de rechterkant van de eerste rij was ons huis, met de winkel aan de voorkant, de slaapkamers boven en de bakkerij in de kelder. De tweede rij, voor de kerk, bevatte de pastorie. De derde rij bevatte huurhuizen de kruidenier winkel van meneer en mevrouw Braam op det de hoek Azalea Straat. (zie de luchtfoto van de kerk met de 3 rijen huizen daarvoor welke ik van de noviomagus website hebt gecropt.) Ik geloof dat die rijen aan de Katholieke Kerk behoorden en dat mijn vader huur betaalde aan de Kerk maar zeker ben ik daar nog niet van. Weer een stukje van de family geschiedenis puzzle op the loosen. De kerk en die huizen werden in 1975 afgebroken om weg the maaken voor de huidige wijkgebouw en nieuwe woningen.


Foto no 3

Foto no 3: Deze foto is van de voogevel van de winkel (met de jalousie) en het huis aan de Graafse Weg en is de enigste foto van het huis dat onze family heeft. Als mensen nog meer fotos van dat pand hebben, zou ik graag een cope daarvan krijgen. Die foto was in 1936 gemaakt, dus 4 jaren voordat onze family daar ging women en net voordat het bouwen van de kerk voltooid was. Je kung nog de steiger palen in de foto zien. Rechts van ons huis was een deur die toegang gaf tot een gang die de scheiding vormde tussen ons huis en de pastorie en waardoor de priesters toegang kregen tot hun achtertuin.


Foto no 4

Foto no 4: Dit zijn de huidige nieuwe woningen gebouwd op de plaats waar Graafseweg 184 toen stond.


Foto no 5 (detail van RAN F16589)

Foto no 5: Deze foto, genomen van de Looimolen in ongeveer 1950 voordat de Visser familie daar woonden laat duidelijk de keuken achter het huis aangebouwd the zien, die daarna door Theo Visser werd verbouwd tot bakkerij.


Foto no 6

Foto no 6: De foto van de voorkant van "Ons Nestje" aan de Floraweg 61 werd in 1954 gemaakt toen onze familie daar nog woonde.

Foto no 7

Foto no 7: Deze foto werd door mij in 1991 gemaakt toen ik Nijmegen weer bezocht. De nieuwe eigenaren hebben de bakstenen weer geexposeerd. Duidelijk the zien is de witte bakkerij en de achtertuin, welke toen vol met bakfietsen stond die mijn vader uitverhuurde voor een gulden per dag. Rechts daarvan was de grote schuur welke door mijn vader gebruikt was om de bakfietsen the repareren, de AEG en Hoover wasmachines (die hij ook verhuurde voor een gulden per dag) en waar hij tweede hands autos repareerden die hij had gekocht op de Apeldoornse auto veiling en dan verkocht in Nijmegen aan zijn klanten. Hij was een echte ondernemer.


Foto no 8

Foto no 8: In deze foto duwen Theo Visser en zijn bakkers knecht Frans Loeven (alleen de pet zichtbaar) Theo z'n bakfiets de helling van de gruisweg Looimolen Weg op om zijn klanten the gaan bedienen. "Ons Nestje" was aan de rechterkant van de foto, achter de haag (niet zichtbaar). In de winter werd de weg nog heel erg glad en dan gingen de kinderen van de buurt met grote snelheid de helling af met hun sleeŽn. Dat ging heel goed zolang ze geen auto op de Floraweg ontmoetten.

Mijn vader heft "Ons Nestje" in December 1956 verkocht aan bakker Ditters, toen ik als 15 jaar oude met onze familie naar Perth in West Australia emigreerden. In Perth werd hij een melk verkoper voor een paar jaren tot de familie naar Melbourne vertrok in 1959. Hier werd hij ernstig ziek en in December 1963 is hij van kanker gestorven toen hij nog maar 54 jaar oud was.

Ik hoop dat deze fotos een beetje een beeld geven van de bakkerijen die mijn vader in Nijmegen heeft gehad.
Geen van zijn bakkerijen verschenen op de Noviomagus website van de firm Van Lith, alhoewel mijn vaderl veel grondstoffen van hun kocht. Misschien dat bakfietsen en broodbakken geen ambachtlijke combinatie was volgens Van Lith.
Reactie 3:

Ab Klomp, 23-09-2019: Voor bakker Visser had mijn schoonvader G. Vermeulen hier een bakkerij van 1935 tot 1939. Van de Graafseweg is hij naar de Dommer van Poldersveldtweg gegaan, naar bakkerij Mignon, die voorheen van A.J. Nillisen was.
Voor zover mij bekend zat voor hem ene Toonen op de Graafseweg.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: