Een intro voor Novio Magus van de Nijmeegse Wolkengids
© copyright Ferry Schmets, Digitale bewerking; Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl
    Een inleiding der (Nijmeegse) wolken.
    Overal ter wereld komen dezelfde wolkensoorten voor. Wel zijn er per regio enkele karakteristieke verschillen, maar deze houden meer verband met het klimaat en de bodemgesteldheid ter plaatse. Er zijn wolken in alle soorten en maten en in alle kleuren en vormen. Vaak vragen mensen me wat voor moois dat toch allemaal is boven hen. Ik kan ze dan meestal wel wat vertellen over de naam van de wolken, hoe ze ontstaan en wat ze voorspellen. Want wolken kunnen echt weersvoorspellers zijn.
Op 23 augustus 2003 zag ik boven de spoorbrug een bepaalde wolkensoort die eigenlijk nergens anders in Nederland voorkomt. Het gaat om een zogenaamde lenticularis wolk. Deze wolk heeft een gladde omtrek en is vaak een voorbode voor een weersverslechtering. De lensvormige wolk is vrij zeldzaam en komt slechts in bepaalde weersituaties voor. Het is dus ook vrij uniek dat ik deze wolk zag. Uiteraard maakte ik daar dan ook gretig gebruik van om er 'n foto van te maken.


Lenticularis wolk boven de Spoorbrug

Avondrood boven de St. Annastraat
Natuurlijk heeft Nijmegen soms zeer fraaie zonsondergangen. De zon staat in dit geval zo laag dat ze de wolken van onderaf belicht. De kleuren van de wolken veranderen en geven een adembenemend schouwspel. Als er veel stofdeeltjes in de lucht zitten versterken deze het kleureffect en maken de zonsondergang alleen maar mooier. Avondrood, zoals dit ook wel wordt genoemd, is vaak een teken dat het de dag erop ook mooi weer wordt. Tegenovergesteld kan worden opgemerkt dat morgenrood vaak niet veel goeds in petto heeft. Door de aanwezigheid van veel waterdruppeltjes kan de opkomende zon ook een mooi schouwspel opleveren. Maar de hoge vochtigheid van de lucht verraadt eigenlijk al dat het niet lang zal duren dat het gaat regenen.
Wolken geven soms regen, maar kunnen ook tot iets anders bijzonders leiden. Als er veel hoge sluierbewolking in de lucht aanwezig is, kan dat leiden tot optische verschijnselen. Zo kan er door de sluierbewolking een zogenoemde "halo" ontstaan, een krans om de zon. Verder kan deze sluierbewolking ook zorgen voor gezichtsbedrog, zoals op de rechterfoto. Het lijkt alsof er twee zonnen te zien zijn. Maar de rechter zon is een bijzon. Een lichtpunt, veroorzaakt door de breking van het zonlicht in de sluierbewolking. Deze bijzonnen komen vaker voor dan u waarschijnlijk zult denken. Let maar eens goed op als u merkt dat er veel sluierbewolking is. Kijk dan eens in de buurt van de zon of u een krans of één of twee bijzonnen ziet. Let wel op dat u niet rechtstreeks in de zon kijkt, want dat is gevaarlijk voor uw ogen.


Bijzon boven Nijmegen

Klik op het logo om naar de Nijmeegse Wolkengids te gaan
Als ik u nieuwsgierig heb gemaakt met dit verhaal nodig ik u uit om eens een kijkje te nemen op mijn Wolkensite. Er staan vele prachtige foto's op van wolken gemaakt in Nijmegen en omgeving. Soms staat er onder de wolkenfoto een verhaal hoe de wolk ontstaat of wat deze voorspelt. Als u eenmaal de site hebt bezocht stel ik het zeer op prijs als een reactie in mijn gastenboek achterlaat. Zo kan ik zien dat De Nijmeegse Wolkengids gewaardeerd wordt, ook door mensen die op het eerste gezicht niet zo veel te doen hebben met wolken en de atmosfeer.

Groeten Ferry Schmets

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.