HetHartOpDeTong

tekst: Rob Wolf; bewerking voor internet: Mark van Loon/Stichting Noviomagus.nl

Het hart op de tong
De Kolpingbuurt in Nijmegen

Aan het begin van de 21e eeuw werd een boekje met deze titel uitgegeven door Welzijnsorganisatie Tandem. De Kolpingbuurt had er toen een halve eeuw opzitten. Medeschrijver Rob Wolf vertelt u op Noviomagus.nl over ontstaan en verandering van de wijk.

Uit het voorwoord:

"Velen kennen de Kolpingbuurt alleen van naam. Je rijdt er ook zo voorbij: ingeklemd tussen de spoorlijn naar 's-Hertogenbosch en de Muntweg, is het een van de kleinste buurten in Nijmegen en telt het nauwelijks 250 huizen.
Weinigen weten hoe het buurtleven zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld: met vaak nieuwe bewoners uit allerlei windstreken, met de plannenmakerij van de gemeente en instanties en hoe bewoners zich heben weten staande te houden, met vallen en opstaan, in voor en (vaak) in tegenspoed.
De titel van het boekje geeft het naar ons idee goed weer: Het hart op de tong is een openhartige geschiedenis van 50 jaar Kolpingbuurt en haar bewoners, verteld door bewoners en mensen die de buurt van binnenuit kennen.
Namens de redactiecommissie: de initiatiefnemers Joop Wijers en Ton Jansen"


Veel leesplezier, en -als altijd- uw foto's, verhalen en andere herinneringen zijn welkom!

(De hoofdstukken 1-3 gaan over de periode voordat de wijk er was, en zijn hier niet opgenomen.)

4. Een andere wereld: het begin van de Kolpingwijk
4b. De ommekeer
5. Hier gebeurt iets!
6. Opgeknapt
6b. Verkoop aan huis
7. Verlaten, niet vergeten
7b. Ouderwetse gezelligheid
8. De 21e eeuw in
Verantwoording

terug

Reactie 1:

Cees de Vos, 05-02-2013: Met interesse het eerste gedeelte van dit bijzondere boekje “Het hart op de tong” over de bouw van de Kolpinghuizen langszij de spoorbaan Nijmegen/Den Bosch gelezen. Kijk uit naar het volgende deel! Wat ik als jong kind op dit ik stukje “Nijmeegse Aarde” heb beleefd en hoe ik ouder in jaren de bouw van de Kolpingwoningen meemaakte, heb ik voor Noviomagus beschreven in mijn artikel "De Kolpingbuurt en haar Voorgeschiedenis". Ben benieuwd welke reacties en foto’s van de ‘bewoners van het eerste uur’ en van latere datum nu vrij komen. Doe uw best, zou ik willen zeggen, het maakt de geschiedenis over het wel en wee van de Kolpingbuurt alleen maar boeiender.
Groet, Cees de Vos-Soest


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: