03

< Back | Index | Next >

03.jpg

Foto 03: Zittend op het bankje heb je door een hoge haag maar weinig uitzicht vanaf het Keizer Karelplein naar de Bisschop Hamerstraat. Circa 1960.

Reactie 1:

Dick Bertens, 06-02-2011: Je moest in die tijd wel erge hoge nood hebben om de oversteek te wagen naar de pisbak, sorry urinoir, die zich destijds nog in het parkje te midden van het Keizer Karelplein bevond. Een vies smerig stinkend ding zoals er nog een paar in Nijmegen stonden. Voor zover ik me herinner ook boven aan de Willemsweg en eentje in het Hunerpark bij de voormalige tramhalte. Enfin: als je het vege lijf na zo'n oversteek van het plein had weten te redden, kon je op dat bankje via de Bisschop Hamerstraat de Molenstraat in turen. Volgens mij kijk je op deze foto tegen de achterkant van een VW-tje kever van de politie die op weg is naar het hoofdbureau, destijds in de Molenstraat bij het OBG. De noodwinkeltjes, in het midden van de Bisschop Hamerstraat, waar ik omstreeks 1954 mijn eerste spijkerbroek kreeg zijn inmiddels gesloopt, maar het chique Van Kalmthout waar mijn vader een piano kocht, voorzag inmiddels tevens in elektronische orgeltjes o.a. van het Nederlandse merk Eminent. Ook hij moest met zijn tijd mee door, tegen zijn zin, deze jankdingen te gaan verkopen.

Reactiepagina
Reactie 2:

Henk la Croix, 01-10-2014: Bij de Hezelpoort stond ook zo'n vies stinkende pis bak (sorry urinoir), net achter de spoorbrug richting de haven.
Reactie 3:

Johnny Meuleman, 04-10-2014: Als orientatiepunt mis ik die piskeet aan de Willemsweg wel, iedere keer als ik op dat punt kom merk ik dat hij weer weg is, terwijl hij allang weg is.

Redactie: Dit is een mooie aanzet om eens te inventariseren waar (en tot wanneer) in Nijmegen openbare pisgelegenheden waren, liefst met foto's natuurlijk.
Reactie 4:

Boy van Pelt, 05-10-2014: nu we het toch over pisbakken hebben, er was er ook een in de 2e Walstraat hoek Piersonstraat. Is in de vroege 60er jaren gesloopt volgens mij. Ook in het Hunnerpark bij het Peemankeetje was er een. Naar ik meen, weet het niet zeker was er op de Daalseweg tegenover het kerkhof ook een. Vr.Gr. Boy
Reactie 5:

Johnny Meuleman, 07-10-2014: De enigste die ik me kan herinneren zijn die op de Waalkade en die op de Willemsweg, voor de rest er nooit opgelet of ik ben er te jong voor. Wat mij wel opviel is dat die pisbakken op de Waalkade lang niet zo hard stonken als die op de Willemsweg. Op de Willemsweg kon je beter achter de keet gaan staan, want als je erin liep hoefde je al niet meer.
Reactie 6:

Ton Leenders, 07-10-2014: Er stond/staat(?) een plashuisje tegenover de Christus Koning Kerk in het parkje.
Reactie 7:

Martin Verplak, 09-10-2014: aan de Groesbeekseweg omgeving van Heutszstraat staat/stond er ook een als ik me goed herinner.
Als kwajongens, in de middagpauze van de MULO op de Driehuizerweg hebben we nog wel eens een soort wedstrijd gehouden "wie het hoogste kwam".
Reactie 8:

Cor van den Hoff, 27-10-2014: Over urinoirs gesproken. Wel, er stond er ook een naast het Waaggebouw, hoek Achter de Hoofdwacht/Grote Markt.
Verhaal: Mijn vader, Kees van den Hoff werkzaam in het Waag gebouw (de grote deur aan de rechtse kant van het gebouw) bij de LBD (= Luchtbeschermingsdienst) stond met mijn moeder en ik als kleintje te praten toen er twee Duitse Officieren vroegen waar de pissoir was. Tot schrik van mijn moeder stuurde mijn vader ze in de verkeerde richting namelijk naar het stadshuis.!!
Snap niet dat de Duitsers het mijn vader moesten vragen: het ding stonk een uur tegen de wind in!!
Reactie 9:

Matthijs Nijenhof, 05-11-2014: Zo stond er ook een stalen plashok op de Coehoornstraat tussen het kerkhof en de gaarkeuken tegenover de Roukenstraat.
Reactie 10:

Matthijs Nijenhof, 06-11-2014: Komt er nog een bij: hoek Thijmstraat-St.Annastraat.
Reactie 11:

Theo Willems, 02-12-2014: Als ik mij het goed herinner was er in het Hunnerpark, behalve achter het wachthuisje van de tram, ooit nog een tweede urinoir namelijk aan de voet van de Belvedčre naast het bruggetje.
Bijgevoegd 'n foto waarop de plaats is aangegeven. Er loopt een pad langs de Belvedére naar beneden uitkomend bij het bloemenwapen. Het urinoir bevond zich bij de muur van de stadswal, er was ook een opslagplaats van de gemeente (gemeentelijke plantsoenendienst ??) Misschien dat het een met het ander te maken had ?
Reactie 12:

Theo Wijlemans, 24-03-2016: Volgens mij stond er ook zo'n bak op de hoek van de Piersonstraat en de Eerste Walstraat.
Reactie 13:

Paul Broekman, 24-03-2016: Vroeger op het Joris Ivens plein en er tegenover vlak bij dat viskeetje bij het Kronenburger park.
Jammer dat die gemeente-service verdwenen is. Nu ben je verplicht om een consumptie op de koop toe te nemen, waardoor je weer nodig moet. Op die manier haalt de gemeente meer toeristenbelasting op! Je ziet, daar op het gemeentehuis zijn ze best inventief.
Reactie 14:

Peter Hoogveld, 14-07-2017: N.a.v. reactie 7: inderdaad, aan Groesbeekseweg 306 stond een plasgebouw. Leuk is dat daar nu cafetaria Dwars in zit. Het huisje staat er nog; de cafetaria is er aangebouwd. Het ruikt daar nu anders dan vroeger. Toen heb ik er vaak gebruik van gemaakt, op weg van naar school, met mijn neus dicht.
Dit was tussen 1952 en 1958; ik zat op de Josephschool (LO) aan de Bijleveldsingel en woonde Groesbeekseweg 187 en denk nu dat ik er eerder op de terugweg dan op de heenweg plaste. Als je op "cafetaria Dwars" googlet zie je het bepande spitsdak nog boven de aanbouw uitsteken. Ik denk dat je er niet meer kunt plassen. Een kennis dacht dat het ging om een Peeman- en niet een plashuisje. Misverstand, maar begrijpelijk: het Peemanhuisje stond er vlak bij.
Reactie 15:

Ron Dodemont, 06-08-2017: Wij woonden op Groesbeekseweg 186, tegenover het 'plashuisje' annex NUON verdeelstation. Het Peemankeetje stond op de kruising Van Heutszstraat en Groesbeekseweg. De nieuwe (grotere) kiosk is 50m verderop gebouwd tegenover de 'Gerry bar'.
De oorspronkelijk producten van het Peemankeetje bestonden uit frisdrank, tabakswaren, ijs en snoepgoed..... (van de gelukstoffee's van 1 cent tot aan een uitgebreide keuze aan 5 cents snoep). Maar de nieuw gebouwde kiosk kreeg een veel grotere oppervlakte tot beschikking waardoor het assortiment flink uitgebreid werd. Van de kenmerken van een Peemankeetje is niet veel meer over, er is eerder sprake van een cafetaria...
Het was Cor de Jong die als eerste de exploitant werd van de nieuwe 'kiosk-voorziening' en het bleef toen lang een familiebedrijf 'Kiosk de Jong". Tegenwoordig is gastheer Taner Cakir de exploitant van Cafetaria-Pizzeria-Grillroom "Dwars"......aan de Groesbeeksedwarsweg 306 !!!
Reactie 16:

Matthijs Nijenhof, 06-08-2017: Op reactie 14. Daar was inderdaad een plaskeetje maar dat was de helft van elec. keetje en het Peemankeetje stond ernaast.
Reactie 17:

Sophia Körner, 07-08-2017: Hier stond aan de Groesbeekseweg Peemanhuisje een pissoir en daar stonden vaak mannen die hun geslachtsdeel lieten zien!

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: