Brandsma

copyright Chris de Reus, Internetbewerking Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

WELPEN, VERKENNERS, ZEEVERKENNERS, VOORTREKKERS

Direct na afloop van de 2de Wereldoorlog in mei 1945, en eigenlijk in en rond Nijmegen al eerder vanaf september 1944, stond de jeugd te trappelen om weer deel te kunnen uitmaken van de - inmiddels geromantiseerde - jeugdbewegingen zoals die in de decennia vr de oorlog op grote schaal, en met name vooral in (west) Europa, een beduidende groei hadden gekend. Diegenen die al vr de oorlog daarin actief waren en inmiddels zo'n 5-6 jaar ouder waren geworden, namen hierin vanzelfsprekend het voortouw. In de Heilig Hartparochie aan de Krayenhofflaan werd er al vlot na de bevrijding het initiatief genomen om ook hier te komen tot de oprichting van een Welpen/verkenners Groep. De 'voortrekkers' in deze waren vooral: pater Coopmans, Wil Wardenier (welpen), Flip Heller en Cees Vermeulen (verkenners). Voortrekkers waren er toen nog niet want daarvoor moest aanwas komen uit de oudere verkenners en die waren er vanwege de oorlog natuurlijk niet.

Voor de naam voor die nieuwe scoutinggroep werd heel actueel gekozen voor Prof. Dr. TITUS BRANDSMA, een carmelpater, geboren in Friesland als Anno Sjoerd Titus Brandsma, die door de Duitsers in het concentratiekamp Dachau op 26 juli 1942 om het leven werd gebracht. Hij had en heeft vooral in Nijmegen vele sporen nagelaten en was gehuisvest in de aanpalende Carmelparochie aan de stadskant van de Hezelpoort. Voor de scoutinggroep van deze Carmelparochie was het in een later stadium wel wat zuur dat 'hun' Titus Brandsma al door een andere groep was geclaimd. Er zullen nauwelijks Nijmegenaren te vinden zijn, die Titus Brandsma niet van naam en daad kennen.

Aldus in korte beschrijving het ontstaan van de in de jaren '40 - '50 - '60 zeer bloeiende 

BRANDSMA-GROEP.

Deze foto, gemaakt in 1953, is zeker niet de eerste in zijn soort maar geeft wel een mooi en compleet beeld van de groep. Ik kan mij niet meer herinneren waar en bij welke gelegenheid hij is gemaakt. Er zijn zeker onder de kijkers hiernaar personen die dat wel nog weten. Ik por dus iedereen op te reageren op deze en eventueel ook op de volgende foto's. Wil je iets toevoegen, een onjuistheid rechtzetten, zelf iets bijdragen: reageer! Maak naar hartelust kopien van alles wat je ziet....maar: reageer!

Om enigszins in te leven in de leefwereld van scouting, hieronder een korte uitleg.

Lord Baden Powell, oprichter scouting.

De Engelse generaal Baden Powell was van jongsaf een echt buitenmens. Daarin stak hij veel tijd en mede daardoor miste hij de toelating tot de universiteit en kwam terecht op de militaire academie. Hij diende in veel Engelse kolonin, met name tijdens de boerenoorlog in Zuid-Afrika. Hij schopte het tot Luitenant-generaal. Na het schrijven van zijn boek scouting for boys (verkennen voor jongens), wordt op 1 augustus 1907 in Engeland de Scouting opgericht. Nederland volgde daarop in 1910. 

De wereldjamboree wordt iedere vier jaar in een ander land gehouden. De situatie rond de eerste wereldoorlog leidde ertoe, dat dit pas in 1920 voor het eerst plaatsvond en wel te Londen. De wereldjamboree werd tweemaal in Nederland gehouden: in 1937 in Vogelenzang en in 1995 in Dronten. 

Scouting werd in Nederland vr 1973 in algemene en protestante kringen 'padvinderij' genoemd en in 
katholieke kringen 'verkennerij'. Nu is de algemene benaming Scouting Nederland. 

Foto-archief Titus Brandsmagroep

Zo'n 5 6 jaar geleden werd mij een doos in de handen gespeeld met daarin een aantal foto-albums,
logboeken, etc. afkomstig van Pim van Glck, d onbetwiste en zeer creatieve documentalist van de groep. Pim was er bevreesd voor dat deze spullen anders t.z.t. bij het oud papier zouden belanden. Dat is gelukkig voorkomen. De foto's en de meeste andere documenten die aan deze bijdrage ten grondslag liggen, zijn grotendeels afkomstig uit deze unieke verzameling. Grote dank aan Pim!

De basiskleuren blauw/oranje van de aanklikbare fotomontages hieronder, zijn gebaseerd op de kleuren van onze groepsdas, n.l. een blauw fond, afgezet met een oranje bies. De vier fotocatalogi bevatten een selectie van het fotoarchief:

WELPEN, VERKENNERS, ZEEVERKENNERS, VOORTREKKERS

terug

Reactie 1:

Henk Kersten, 16-03-2008: Dank aan Chris de Reus voor het ter beschikking stellen van dit mooie fotomateriaal met de bijbehorende verhalen. Dankzij de prettige samenwerking heeft dat een mooie gastredactiebijdrage opgeleverd. Ik hoop dat velen er van zullen genieten en nodig hen van harte uit deel te nemen aan deze pagina door te reageren.

Reactie 40:

Karel Losekoot, 12-04-2008: Dag alle medeverkenners uit de Titus Brandsmagroep,

Enorm verrast was ik toen Jan van Ottele ons belde over hetgeen de gastredactie over de Titus Brandsmagroep mocht presenteren op de site van Noviomagus.
Mijn vrouw nam het gesprek met Jan aan en belde zijn info aan mij in Praag door. Heel opwindend was het om met mijn zoon, die ook jaren lid van Scouting is geweest, de 50-60 jaar oude foto's te bekijken. Wie had het in die tijd ooit kunnen bedenken dat dit nog eens mogelijk zou zijn! Zelf kom ik meerdere malen op de kiekjes voor en zal, daar waar mijn geheugen nog bij kan, proberen het geschrevene aan te vullen.
Nauwelijks nog heb ik contact gehad met de broeders waarmee ik, in mijn jeugd, spannende avonturen mocht beleven! Jan van Ottele en George de Bot ontmoette ik in later jaren nog wel eens, wat telkens weer hartelijke ontmoetingen waren. Met Pater Smoorenburg heb ik per brief, alweer een paar jaar geleden, contact gehad. Hij scheef mij toen dat de Paters Brenninckmeier en de Boer jong waren overleden.
Pim van Guluck zijn wij toch wel veel dank verschuldigd voor wat hij in die jaren voor ons deed. Om in een tijd, dat de werkweek 48 uur bedroeg en vakantie n en bij uitzondering twee weken duurde, zoveel vrije tijd aan ons te besteden was wel heel idealistisch. Naast deze inzet was het verschaffen van materialen, uit eigen zak betaald, een regelmatig voorkomend verschijnsel. Zelfs werden er twee motorboten door hem in de vaart gebracht om ons door de zuidelijke wateren te slepen.
Ik wil zeker de andere leiders niet tekort doen door alleen Pim zijn inzet te vermelden, maar zijn aanwezigheid ook nu weer middels de foto's op de site van Noviomagus vind ik heel bijzonder. Het overlijden van Pim werd ons gemeld door Adriaan de Bot, broer van George en ook verkenner bij Titus Brandsma. Naar aanleiding van het overlijden van Pim hebben we (Jan van Ottele en ik) zijn weduwe een brief geschreven waarin we ons waardering uitte voor hetgeen Pim voor ons betekend heeft.
Met nadruk wil ik iedereen bedanken voor zijn/haar inzet die ons jong zijn zoveel goeds heeft gegeven!

De renie van 1993 moet hoognodig worden voortgezet vind ik; als we allemaal onze namen met e-mailadres op de site vermelden dan moet dat lukken!
Ik begin: karellosekoot@casema.nl

Met stevige linker,

Karel Losekoot

Reactie 59:

Karel Losekoot, 15-04-2008: Mijne eerste kamp was in 1951 in Gerwen hierbij twee plaatjes. De foto; aan de slijpsteen bij Pim in het schuurje was voor een fotoserie over vaardigheidsinsignes.

Reactie 61:

Karel Losekoot, 15-04-2008: Wat was een Koempoelan ook alweer en waar kwam de naam vandaan?

Reactie 64:

Karel Losekoot, 15-04-2008: Dit was weer eens een feest waar we op een mooie zomerse dag enorm van genoten. De conferancier die op een hoge schommel gezeten was deed uitspraken waar onrust over ontstond. Waarschijnlijk waren z'n opmerkingen of uitspraken voor deze tijd dagelijks gebruik. Weet iemand nog wat er precies aan de hand was? Het was overigens een feest op diocesaan of landelijk niveau.

Tijdens het verdere dagprogramma trad een heel jonge Toon Hermans op. Het meezingen van de hele groep deed hem zoveel plezier dat het zich verschillende keren alleen als luisteraar opstelde.

Reactie 77:

Berry Spaan, 06-03-2009: Hierbij nog een foto van de welpengroep Titus Brandsma. De foto is genomen in juni 1946 op de H. Landstichting. Onderaan in het midden met de vosafbeelding dat ben ik.

Reactie 90:

Mario van Limburg, 08-09-2010, Goedemiddag,

Ik heb een uitdaging voor Noviomagus.

Er heeft een Carmel groep bestaan die in 1946 opgericht is! In deze groep zaten vooral kinderen van winkeliers uit en om de Lange Hezelstraat. Er zaten in deze groep mensen die als gids actief zijn geweest bij de bevrijding, die mochten het insigne van de airborne in spiegelbeeld op hun uniform dragen o.a. Peter Wildenberg, Grotestraat. Nu woonachtig in Beuningen.
- Het vaandel van de Carmelverkenners Drumband moet zich in het gemeente archief bevinden.
- Er zijn speldjes uitgegeven in emaille.
- De groep is rond 1977 opgeheven. Het clubhuis was op de Jodenberg. Er waren toen ongeveer nog 10 leden over.

Met groet Mario van Limburg

Ex-carmel verkenner lid.

(Redactie: welke ex Carmel-lid neemt deze uitdaging aan?)

Reactie 99:

Rob van Trienen, 09-12-2010: Ik heb ook bij de Titus Brandsmagroep gezeten samen met Peter Willems en Joop van Huizen, volgens mij is dit in de periode vanaf 1959-1960. Heb er lang bij gezeten, heel veel aan sport gedaan in die tijd en ook altijd kamp in Well gehad.

Reactie 100:

Dick Cornelissen, 07-05-2021: Ik ben ook lid van de Titus Brandsma groep geweest. De verkenners hadden geloof ik een clubhuis bij de (nu afgebroken) kerk in het Waterkwartier. Ik ben van ca. 1959 tot 1963 lid geweest. Ik herinner mij nog aan Jos Polman en Jan Swartjes. De hopman woonde in de Marialaan. Wij zijn in Overasselt en ook eens in Duitsland kamperen geweest.
Reactie 101:

Laura de Schepper, 08-05-2021: Koempoelan komt uit het Indonesisch/Maleis en betekent: vergadering/samenkomst van leiders en onderdanen.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: