40

<- Back | Index | Next ->

40.jpg

Het Duitse vernielvlot met explosieven, voordat dit op 6 december 1944 richting Waalbrug werd gestuurd, waar het volgens de Duitsers tijdig door de Geallieerden kannonnen werd vernietigd.

Duitse pogingen om de Waalbruggen alsnog te vernielen

Behalve de half succesvolle actie van Duitse kikvorsmannen, die in de nacht van 28/29 september het middenstuk van de spoorbrug opbliezen en een gat in het wegdek van de verkeersbrug sloegen, zijn verschillende pogingen gedaan om de drie bruggen bij Nijmegen te vernielen (Verkeersbrug, Pontonbrug en Spoorbrug). Met vlotten met explosieven, torpedo’s, ook afgeschoten door kleine eenmansduikbootjes (Bibers), die allemaal faalden door aangebrachte Geallieerde torpedonetten. Ook door zoeklichten ontdekten de Geallieerden bijtijds drijvend gevaar in november 1944 en schoten de explosieven in de lucht voordat deze de bruggen bereikten..

Uit Duitse bron de foto van het 12,5 meter drijflichaam, drijvend op 400 benzinevaten met een zwaard uitgevoerd, gepantserd en beschermd met 60 S-mijnen, landmijnen en met 150 kg springstof. Het ontstekingsmechanisme was een twee meter hoge spriet, die tegen het brugdek moest stoten om de lading te laten ontploffen.
Het gevaarte werd op volgens Duitse bron op 6 december 1944 naar de brug gezonden en de Duitsers namen aan dat de Geallieerde artillerie het opmerkte en het vernietigde. Van Geallieerde zijde kon dat niet worden bevestigd. Er moeten toch getuigen in Nijmegen zijn geweest, die deze explosie hebben gehoord.

De inspanning van de Duitsers de overgangen bij Nijmegen te willen vernietigen schetst het belang van deze Waalbrug, waarover het overgrote deel van het Geallieerde militaire materieel richting Duitsland zou worden vervoerd.

Reactie 1:

Redactie, 28-05-2014: Het boekje 'Millingen in 1945', door Thea de Roos-van Rooden in 1995 gepubliceerd meldt bij een foto op p12 zware schade aan een huis op Klaverland door 'het exploderen van een vlot met springstof'. Was dit het hierboven genoemde vlot?
Op een vraag aan de schrijfster kregen we nog geen antwoord.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: