Nieuwe pagina 1

© copyright Myra Mager, Internetbewerking; Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Het ontstaan van Nijmegen Oost

verduidelijkt aan de hand van de architectuur van de wijk.

 

Nijmegen Oost is grotendeels gebouwd tussen 1880 en 1940. Gelukkig is er, ondanks het oorlogsgeweld veel van de originele architectuur bewaard gebleven. Ook de behoefte aan ‘moderniseren’ lijkt aan dit deel van de stad grotendeels voorbij gegaan. Wandelend door de straten kun je de ontwikkeling van de wijk goed aflezen aan de architectuur. Verschillende bouwstijlen laten zien hoe Oost in de loop van zo’n 60 jaar, straat voor straat uitgroeide tot de huidige buurt. Soms werd een straat in één, twee jaar volgebouwd. Maar ergens anders zie je dat de huizen aan de ene kant vaan de straat 10, 20, 30 jaar eerder zijn gebouwd dan die er tegenover.

 

Wat was daar dan vòòr de bouw van die huizen aan de overkant? Een paar groentetuintjes, een weide met wat schapen of een koe? Een appelboomgaard of ruig speelterrein? Villa’s uit de 19e eeuw staan nu naast woningen uit 1925. Maar de eerste huizen verderop langs de Berg en Dalseweg werden nog omgeven door boerenland. Geen auto’s, maar koetsen en karren reden er langs. Een pad aan de achterkant leidde naar Ubbergen of Berg en Dal. 

 

 

De architectuur van de gebouwen in Oost helpt je een beeld te vormen van de ontwikkeling van de wijk. Dakgoten, voordeuren, tuinhekken, zelfs enkele originele deurknoppen en brievenbussen kunnen informatie geven over bouwstijl en bouwjaar. Veel detailopnamen en een korte tekst over de bouwstijlen tussen 1880 en 1940 leiden je door de ontstaansgeschiedenis van Nijmegen Oost. Geniet wandelend van al het moois dat Nijmegen Oost te bieden heeft.

 

 

Klik hier of op de afbeelding hieronder, om naar de website te gaan

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: