ErnstEnLuim

© Adri Luyendijk-van der Veen; digitale bewerking 15-03-2021 Stichting Noviomagus.nl

Toneelvereniging Ernst en Luim

door Adri Luyendijk-van der Veen


In 1952 werd de amateurtoneelvereniging Ernst en Luim opgericht.
De oprichters waren: de heer Hoogerdijk, voorzitter; de heer Henk van den Hoff, secretaris; mevrouw W. Ch. van der Veen - Frederiks, penningmeester; mevrouw A. Harmsen - Wanroy, lid; en de heer F. van Heugten, regisseur.

Ernst en Luim-bestuur in 1962
1: R. Ebbelink2: F. van Heugten3: J. Coenen4: H. van den Hoff5: A. Janssen
6: A. Harmsen-Wanroy7: W.Ch. van der Veen-Frederiks
Er meldden zich veel enthousiaste spelers aan, en het werd een heel fijn gezelschap. Veel familieleden en vrienden van de spelers kwamen zich ook al snel aanmelden.

De uitvoeringen vonden plaats in de aula van de Andreasschool aan de ds. Creutzbergweg 1 te Nijmegen. Voor de donateurs en andere belangstellenden werd twee maal per jaar een uitvoering gegeven. De ene keer was dat een blijspel en de andere keer een serieuzer stuk, zoals o.a. "Op Hoop van Zegen" van Herman Heyermans.


Een blijspel met M. van der Veen, Fie van den Hoff en Floor van der Heyden


"Op hoop van zegen" met dhr. Hoogerdijk, Henk van den Hoff, mevr. Van der Veen en Henk Haverkamp?

Er heerste altijd een prettige stemming in de zaal. Ook werden er lootjes verkocht en aan het eind van de pauze vond de trekking plaats. Hieraan werd veel plezier beleefd. De plaatselijke middenstand zorgde voor de prijzen.

In Tilburg woonde familie van Henk van den Hoff en zodoende werd Ernst en Luim ook regelmatig uitgenodigd om daar op te treden. Er werd een bus gehuurd en het hele gezelschap, aangevuld met familie en vrienden, ging zo op weg.

Ernst en Luim in 1959 (klik op de foto om de nummertjes te zien)
1: dhr. Hoogerdijk2: dominee Wesseldijk3: Chris Haverkamp4: 5: Wim te Kiefte
6: Willie van den Brink7: Annie Voogsgeerd?8: 9: Floor van der Heyden10: dhr. Janssen?
11: Roel Ebbelink12: Rudy Montauban13: Riet Koedam-Cabout14: Jan Bouwers15: Henk Dorgelo
16: Nel Groen17: Jan Coenen18: Gerda Schouten19: Adri van der Veen20: Corrie? van den Brink
21: mevr. Harmsen22: dhr. van Heugten23: Karel van der Veen24: mevr. van der Veen25: Henk van den Hof
Annie Voogsgeerd? was de souffleuse.

Eenmaal per jaar werd een uitstapje georganiseerd. Ook daar mochten familieleden en vrienden mee als er voldoende plaats over was. Ik herinner me nog een tochtje naar paleis het Loo. En ook een boottocht door de Rotterdamse haven.

Rhythme
Er werd in die eerste jaren ook een bandje opgericht dat gezellige muziek speelde vóór het begin van de opvoering en in de pauze. De naam van de band was "Rhythme". Enkele enthousiaste mannen hadden muziekstandaards gemaakt waarop de naam was geschilderd. Er was zelfs een zanger en een zangeres.


1955


1957


1960


1987


1955 1 Leo de Hartog (gitaar), 2 Dhr. Pors (trompet), 3 ? (drum), 4 Hans Bosch (bas), 5 Maartje van der Veen, 6 Adri van der Veen (banjo-mandoline), 7 mevr. Van Vugt-Thijssen (mandoline), 8 Riet Cabout (banjo-mandoline), 9 Karel van der Veen (piano). Mijn kleine zusje Maartje had die avond een stukje op de blokfluit gespeeld en mocht er ook even bijzitten voor de foto.
1957 vlnr: 1 Ank Wiering (zang), 2 Henk Dorgelo (gitaar), 3 Bep van Veldhuizen (drum), 4 Jan Bouwers (accordeon), 5 Riet Cabout (banjo-mandoline), 6 Karel van der Veen (bas), 7 Adri van der Veen (banjo-mandoline). Karel was de pianist maar die avond was er geen piano aanwezig, daarom bespeelde hij de bas.
1960 vlnr: 1 Nel Groen (gitaar), 2 Rudi Montauban (bas), 3 Henk Dorgelo (gitaar en zang), 4 Riet Cabout (banjo-mandoline), 5 Jan Koenen (drum), 6 Jan Bouwers (accordeon), 7 Karel van der Veen (piano), 8 Adri van der Veen (banjo-mandoline).
1987 Toen in oktober van dat jaar het 35-jarig bestaan van de vereniging werd gevierd zijn nog een paar oud-leden van de band opgetreden. vlnr: 1 Adri Luyendijk-van der Veen (mandoline), 2 Riet Koedam-Cabout (mandoline), 3 Wim te Kiefte (drum), 4 Sjaan Vos-Remmerde (zang), 5 Henk Dorgelo (gitaar en zang), 6 Jannie Janssen (accordeon). De bas was gemaakt van een theekist. In de Vondelstraat in Nijmegen (het stukje tussen de van Oldenbarneveltstraat en de van Schaeck Mathonsingel) hebben de jongens toen een theekist gehaald. Was daar een theefabriekje?

In die tijd speelde Ernst en Luim in Boermans zalen, de vroegere Johanneskerk aan de Hazenkampseweg, waar nu het appartementengebouw "de Kajuit" is gebouwd.

En nog steeds worden er ieder jaar uitvoeringen gegeven (ernstenluim.nl)

Ik vond het leuk om over de begingeschiedenis van de vereniging te schrijven, mede doordat mijn moeder één van de oprichters was.
Met vriendelijke groeten,
Adri Luyendijk - van der Veen

terug naar Gastredactie-overzicht

Reactie 0:

Adri Luyendijk-van der Veen, 17-03-2021: Toneelvereniging Ernst en Luim
Aanvulling:
Een optreden in Tilburg op 15-10-1960 haalde de Nieuwe Tilburgsche Courant van 18-10-1960:
[..] Het tweede deel van de avond werd door de Prot. Christelijke toneel vereniging „Ernst en Luim” uit Nijmegen voor haar rekening genomen. Dit uitstekend op elkaar ingestelde ensemble voerde het bekende werk van de Johan en Jan Blaaser getiteld: „In een andere wereld” op. Reeds eerder hebben wij aan dit stuk uitvoerig aandacht besteed, zodat we ons deze keer beperken willen tot de opmerking dat de executanten zich met volle overgave in hun rollen hadden ingeleefd, waaraan het succes zeker voor een groot deel is toe te schrijven. Regisseur P. v. Heugten had zijn types met zorg gekozen en zijn strakke hand was in het spel duidelijk te onderkennen. De talrijke toeschouwers hebben er enorm veel genoegen van beleefd.[..]
REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.