© copyright Frans Lourens, Digitale bewerking; Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

De bouw van de Christus Koningkerk in Nijmegen-oost.

In Mei 1934 kwam ons gezin van 6 personen in Oost wonen en tot op de dag van vandaag woon ik er nog steeds. In die tijd is er veel gebouwd , veranderd en verdwenen.
Persoonlijk kan ik mij niets herinneren van het bouwen van de kerk omdat ik toen 4 jaar oud was.
De bijgaande gegevens over de bouwgeschiedenis zijn dan ook verkregen uit o.a. een publicatie van E.M.Dolné in ”Nijmeegs Katern”, 1989 Nr.5, p.2-6, getiteld: ”Een troonzaal voor Christus Koning ”. Een aanrader voor de geďnteresseerde lezer. Eric Dolné is kunst-, architectuur- en bouwhistoricus. 

De parochie van Chr.Koning werd gesticht op 29 december 1930 en zou voornamelijk het gebied aan en rond de Hengstdalseweg omvatten, dat tot dan uit een troosteloze vlakte bestond.
In de periode na 1930 werd hier enorm gebouwd .Na de Tweede Wereldoorlog verdubbelde de bevolking in de wijk zelfs. Het kerkgebouw met zijn typische toren was een markante verschijning in dit stadsdeel. De toren is dat nog steeds.

De architect J.Zwanikken heeft het gebouw ontworpen. Hij was een voorstander van het gebruik van nieuwe materialen (beton en ijzer) die, behalve het toepassen van nieuwe vormen óók aanzienlijk goedkoper waren dan traditionele bouwmaterialen. Zo ontstond een bouwwerk opgetrokken uit gewapend beton, dat aan de buitenkant bekleed was met baksteen en aan de binnenkant helemaal in beton was uitgevoerd
De bouw werd gestart op 14 juli 1932 met de eerste steenlegging door bouwpastoor G.van Crimpen.
De aanbesteding had plaats in het voorjaar van 1932 en de gunning volgde aan de Fa.Wassing uit Nijmegen voor de som van fl. 194.323,45. Door bijkomstige werkzaamheden en voorzieningen steeg de bouwrekening tot fl. 294.491,21 dat voor die tijd een geweldig bedrag was.

Op 27 november 1933 werd de kerk ingewijd door bisschop A.F.Diepen en in oktober 1951 -nadat een ingrijpende verbouwing van het interieur had plaatsgevonden- nogmaals door bisschop Mutsaerts.

De foto’s tonen het verloop van de bouw en het zegenen van de grote luidklok. Op sommige plaatjes is iets van de toen nog onbebouwde omgeving te zien. Daarvan heb ik detailvergrotingen gemaakt. Zo zien wij de achterzijde van de Tooropstraat en hoek Broerdijk vanuit ongeveer de Dommer v. Poldersveldtweg / Cederstraat in NO-richting. (Foto’s Nr. 36, 37).
Vanuit Westelijke richting kijken wij naar de bebouwde zijde van de Broerdijk ter hoogte van ongeveer de hoek van de Haagbeukstraat / Hengstdalseweg. Hier staan jongens naar de fotograaf te kijken en sommige zijn bezig met een vlieger oplaten. (Foto’s Nr. 33, 34).
Een andere foto is gemaakt met ongeveer dezelfde jongens, maar nu staan zij op de kruising van de D.v.Poldersveldtweg / Hengstdalseweg. Achter hen zien we het transformaterhuisje en de toren van de Prins Hendrikkazerne. Er is ook een groepje spelende meisjes te zien. (Foto’s Nr.38, 39).
Mogelijk herkent iemand één of meerdere van deze kinderen. De jongen met de fiets staat op beide foto’s van het groepje.
Bouwpastoor G.van Crimpen is op meerdere foto’s te zien. (Foto’s Nr. 3, 4, 5, 6, 26). 

Tenslotte nog: de negatieven van bijgaande foto's zijn gemaakt op 9 x12 cm glasplaten, die in een gelukkig goede conditie verkeren. Van de 38 platen bleken er slechts een drietal niet afdrukbaar omdat die verkeerd belicht zijn. Een aantal platen moest gerestaureerd worden vanwege krasjes en vlekken, maar dat is allemaal redelijk goed geslaagd.
Helaas weet ik niet wie de fotograaf was. Dat is jammer. Als iemand daar meer van weet, dan kan hij/zij reageren op deze site. Alle reacties zijn van harte welkom.

Frans Lourens, Nijmegen, mei 2008

klik hier om een email te versturen met uw reactie! (vermeld eventueel het fotonumnmer)

01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg 05.jpg
01 02 03 04 05
06.jpg 07.jpg 08.jpg 09.jpg 10.jpg
06 07 08 09 10
11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg
11 12 13 14 15
16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg
16 17 18 19 20
21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg 25.jpg
21 22 23 24 25
26.jpg 27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg
26 27 28 29 30
31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg
31 32 33 34 35
36.jpg 37.jpg 38.jpg 39.jpg
36 37 38 39

 

Klik hier voor de gastredactiepagina van Frans Lourens over het interieur van de Christus Koningkerk

Klik hier voor de gastredactiepagina van Albert de Valk met de film van de sloop van de Christus Koningkerk (via wachtwoordbeveiliging voor donateurs en andere gastredacteuren)

terug

Reactie 1:

Geert Arts, 28-05-2008: Ik ben zeer verrast met de foto's van de Christus Koningskerk. Ik ben er gedoopt in dec. 1934. Alles wat met geloof te maken had daar beleefd. Alles in deze parochie meegemaakt. Ik zelf ben nog in het bezit van foto's van het interieur. De grote versierder van de kerk was pastoor Gudde. In zijn tijd is de kerk voorzien van gebrandschilderde ramen, de triomfboog, doopvond, communiebanken en orgel. En dit allemaal door de parochieanen bijeen gebracht met stuivers en dubbeltjes die op zondagmorgen door vrijwilligers werden opgehaald. Jammer is het dat zo'n markant bouwwerk verloren is gegaan. Ik denk nog vaak terug aan die tijd van vele kerkelijke plechtigheden. Jammer dat dit allemaal verloren is gegaan. Een oud parochie lid.

Reactie 2:

R. Zwanikken, 02-11-2010: De foto's destijds in de jaren dertig zijn gemaakt door E. Kramer Daalsewg 409. Dat staat op de achterzijde van de verschillende foto's.

R. Zwanikken (zoon van architect Joh. Zwanikken 06-01-1931)

Reactie 3:

Marianne Van den Meydenberg, 10-12-2010: Hallo beste mensen!!

Hier 'n briefje uit Amerika. Ik ben geboren en getogen in Nijmegen Oost, op de Postweg, maar woon al sinds 1974 in Amerika. De kerk van m'n jeugd (Christus Koningkerk) is al lang afgebroken, maar ik was heel blij deze foto reeks te vinden van de bouw van die kerk.

De Internet is voor emigranten!! Nu kunnen we vliegensvlug even naar onze geboorteplaats gaan om te kijken en te lezen!!

Thank God for the Internet!! And let it be used for His Glory!!

Reactie 4:

Rudie Luiken, 31-12-2010: Als voorzitter van het voormalige parochiebestuur van Christus Koning-Stephanus meld ik het volgende. De gezamenlijke parochie is per 01-01-2009 gefuseerd met de parochie van de H. Dominicus en is verder gegaan onder de naam Effata Parochie. De drie beelden van Jac. Maris zijn voor de sloop van de Christus Koningkerk verplaatst naar de Stephanuskerk aan de Berg en Dalseweg. Nu de Stephanuskerk niet meer wordt gebruikt hebben deze drie beelden een andere plaats gekregen.
De beelden van Gerardus en Antonius zijn in bruikleen gegeven aan het Jac. Marismuseum in Heumen. Het beeld van Petrus Canisius is in bruikleen gegeven aan het klooster Berchmanianum aan de Houtlaan in Nijmegen.

Ik hoop met deze info u van dienst te zijn geweest.

Reactie 5:

Marian van den Meydenberg, 10-03-2014: Dank U wel voor deze reportage. Ik werd pas in 1952 geboren op de Postweg, maar ben wel in die kerk gedoopt, de Eerste H. Communie, Plechtige Communie gehad. Getrouwd ben ik niet in deze kerk, maar wel door Pastoor van Bakel in 1973 in de Kapel van de Carmelatessen bij de H. Landstichting. Ik zou heel graag foto's zien van binnen in de kerk met de Kruisweg en de zijkapellen. Als U me daar naar zou kunnen verwijzen zou ik heel dankbaar zijn. Ik woon al 40 jaar in Amerika, dus niet meer in de buurt!!
Bij voorbaat hartelijke dank!
Marian van Geel (meisjes naam)

Redactie: zie onder andere deze fotoreeks van Frans Lourens.
Reactie 6:

Jos van Haren, 08-06-2017: I lived at Dommer van Poldersveldtweg, I myself and most of mine 4 brothers and 4 sisters were babtised, received first Holy communion and attended Mass in Christus Koningkerk.
I sang in the boys choir and enjoyed living The Catholic faith in this parish until my family migrated to Australia 1950, I was age 13.
Revisiting Nymegen in 2002 I was very saddened to find that the Christus Koningkerk and other churches in Holland were demolished or used for other purposes and to find the serious loss of faith in Holland and Europe. I remember the solemn Masses and Benedictions and how much I enjoyed them, sometimes Mass was packed with standing room only. This church I would have liked to revisit to refresh the good memories living the faith as a youth. I will pray for a restoration of the Catholic faith in Holland.
Thank you for the story and photos on the web-site.
Reactie 7:

JAM.Willems, 10-06-2017: Even een reactie op reactie 4: Het beeld van Petrus Canisius van Jac Maris is tegenwoordig ook te bewonderen in het Marishuis te Heumen.
Reactie 8:

Rudie Luiken, 14-08-2019: Een reactie op reactie 7. Fijn te vernemen dat het beeld van Petrus Canisius in het Marishuis terecht is gekomen. Ondanks de goede contacten met zowel de Jezuďeten van Berchmanianum als met het Marismuseum hebben deze niet de moeite genomen om de Effataparochie - die eigenaar is van het beeld - daarvan op de hoogte te stellen. Jammer.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.