Lith

© Jeroen van Lith, Digitale bewerking Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Van Lith

Nijmegen fotopagina 50-er jaren, Bedrijfshistorie Van Lith & Zonen,
Bedrijfshistorie Van Lith Bakkerijgrondstoffen
(met o.a. Nijmeegse bakkerijen 50-er jaren)

 

J.G.J. van Lith werd in 1933 als jongste zoon van een van de firmanten van "van Lith & Zonen" geboren aan de Kronenburgersingel 1A. Na het bombardement van 22 februari 1944 kwam het gezin in Wijchen terecht en later werd hij intern van het Canisius College.

De foto rechts toont de auteur in zijn donkere kamer op de vliering van zijn ouderlijk huis in Wijchen. De ontwikkelschalen zijn braadsleden van een Aga fornuis, de chemicaliënflessen zijn van Hollandia bronwater met prima rubberen sluitringen om de schroefdoppen.

 

Hij bleef ook daarna geïnteresseerd in zijn geboortestad en als enthousiast amateurfotograaf maakte hij in de jaren vijftig een groot aantal foto's -voornamelijk kleurendia's- van Nijmegen.



Er zijn ook een honderdtal foto's opgenomen die van Lith gemaakt heeft van Nijmeegse bakkerijen.

BEDRIJFSGESCHIEDENISSEN

 

Voor de fotografen onder ons meldt J. van Lith het volgende:

In mei 1950 werd ter gelegenheid van het "Heilig Jaar" met leerlingen van jezuietencolleges een reis naar Rome gemaakt. Daar werden de eerste foto's gemaakt met een "Mithra" boxcamera. Al spoedig daarna werd een Agfa Isolette V klapcamera aangeschaft. Hiermee werden voor een fotowedstrijd op het Canisius College de 6x6 foto's gemaakt die hieronder te zien zijn. De films (Agfa en Gevaert) werden deels zelf ontwikkeld met blote handen in een kommetje ontwikkelaar waarbij de emulsie nog wel eens bleef plakken en losscheurde.

In 1953 werd overgestapt op kleinbeeld met de Kodak Retina Ia, in 1954 tevens een Practica met Zeiss Tessar 50cm en Steinheil Culminar 135 mm. Films waren meest Ilford FP-3, ook Kodak Panatomic X, meest zelf afgewerkt. De perfecte begeleider bij dit alles was de heer Tekema van Foto Verwey, Groenestraat.

Vanaf 1955 werd vooral gewerkt met Gevapan 27, ontwikkeld in Amaloco Nivenool.
In 1957 twee Pakolor kleurnegatieffilms, zelf afgewerkt, enkele opnamen van Nijmegen.
In 1954 werd begonnen met kleurendia's op Agfacolor UT (kostte toen fl.17,50 per film, een kapitaal voor een student) De Nijmegenfoto's zijn in de jaren 50 gemaakt met het idee die ooit eens voor een fotoboek te gebruiken. Dat is er nooit van gekomen, behalve recentelijk twee opnamen in het boek 'De terugkeer van Quack'.

In 1956 werd de Agfacolor vernieuwd en beviel toen niet meer. Geëxperimenteerd werd met Ferraniacolor (een en al cyaan), veel Anscochrome, Gevacolor (nu sterk verkleurd), oost-duitse Agfa, Perutzcolor, Ektachrome (ook niet best gebleven), Adoxcolor. In 1960 werd gekozen voor de (verbeterde) Ferraniacolor. Na 1965 weinig diawerk meer gedaan.

Reactie 1:

Henk Kersten, 12-12-2020: Vandaag bereikte ons het bericht dat op 6 december jl onze gastredacteur Jeroen van Lith is overleden.

In 2003 nam Jeroen contact op met onze stichting want hij had wat interessants voor ons. Als hobbyfotograaf had hij namelijk in de jaren 50 voor het familiebedrijf Graanhandel Van Lith & Zonen menige Nijmeegse bakkerij op de foto gezet. Dit prachtige fotomateriaal wilde hij graag publiceren op Noviomagus.nl. Het bleek een schot in de roos; nog nooit was een gastredactiepagina zo succesvol als de bakkerij-pagina van Jeroen van Lith.
Tijdens mijn kennismakingsgesprek met hem bleek hij nog wat “bijvangst” te hebben in de vorm van dia’s van Nijmegen. Bij het zien daarvan kon ik mijn ogen nauwelijks geloven; een ware schat aan prachtige kleurendia’s zag het licht. Uniek materiaal dat niet onopgemerkt bleef.

Na de publicatie ervan op Noviomagus.nl meldde zich een lokale uitgeverij en het idee van een fotoboek was geboren. Met trots kon Jeroen enige maanden later tijdens een bijeenkomst op het Stadhuis het eerste exemplaar van het boek “In een ander licht” overhandigen aan burgemeester Guusje ter Horst. Later is een van zijn iconische foto’s van bioscoop Carolus op Plein 1944 ook nog gebruikt voor een platenhoes van onze stadgenoot Frank Boeijen.

De samenwerking met Jeroen is altijd erg prettig geweest. Hij was zuinig op zijn materiaal en samen hebben we geprobeerd recht te doen aan zijn mooie fotoverzameling. Met de publicatie op Noviomagus.nl en het in bewaring geven van zijn fotocollectie aan het Regionaal Archief Nijmegen, kunnen de liefhebbers van de geschiedenis van Nijmegen blijvend genieten van de enorme schat die Jeroen van Lith de stad Nijmegen heeft nagelaten. Wij zijn hem veel dank verschuldigd.

Wij wensen zijn nabestaanden sterkte met dit grote verlies.

Henk Kersten, (oud-voorzitter) Stichting Noviomagus.nl
Reactie 2:

Marcel Degen, 13-12-2020: Heel veel sterkte voor zijn familie en nabestaanden..................
Zijn mooie foto's en dia's zullen voor de eeuwigheid een uniek beeld van Nijmegen in de 50er jaren blijven geven. Ik kijk zijn fotoboek nog geregeld door, het blijft genieten.
Reactie 3:

Karen Lamark, 13-12-2020: Zo jammer. Prachtige kijk op Nijmegen vooral voor mensen in het buitenland zoals ik. Kon zo genieten en wanneer ik in Nederland kom koop ik het boek.
Sterkte aan de nabestaande.
Dank U meneer van Lith.
REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.