WintersoordvEldonk53-08-22.jpg

< Back | Index | Next >

WintersoordvEldonk53-08-22.jpg

Wintersoord 26, Van Eldonk

fotovergelijking vroeger en nu

Reactie 1:

G.P.L van Eldonk: De van Eldonk's Bakkerij begon in Balgoy, vanwaar vader van Eldonk met de auto naar Nijmegen reed om zijn klanten daar brood te bezorgen. In de bezettings tijd 1940-45 ging hij met paard en wagen naar Nijmegen om zijn klanten daar brood te bezorgen. Het paard wist precies waar hij moest stoppen voor de volgende klant. Het was dan ook in 1951 dat de Bakkerij naar Nijmegen verhuisde te weten naar Wintersoord, daar kwam ook de eerste winkel. De bakkerij was pas geopend en er werden oa Slagroon Soesen gemaakt. Door de drukte was er een mengsel niet goed uitgevallen, want de Soesen waren veel te groot De naam werd toen snel veranderd in Kermis Soesen.Ook de vraag werd erg groot, want iedereen wilde Kermis Soesen hebben. Helaas was het erg moeilijk om het mislukte recept weer te vinden. In ieder geval trok het Soesen drama veel klanten naar de nieuwe bakkerij.In 1957- 1958 werd er een grotere bakkerij gebouwd in de Gerard Noodstraat, want de Bakkerij op Wintersoord was veel te klein. Er kwamen veel winkels bij, en ook het personeels aantal steeg behoorlijk. Er werd toen brood bezorgd met bakfietsen, met hulpmotortjes op de bagage drager , later werden dat electro wagentjes die s;avonds onder lading werden gezet voor de volgende bezorg route, Intussen was de Bakkerij weer uit zijn jasje gegroeid, en werd er een broodfabriek gebouwd op de Weurtseweg, het voormalige trainingsveld van Voetbalvereninging SCH.

Reactie 2:

Johan van Uden, 20-09-08: Wij hebben gewoond in de Pootsraat 22. Daar kwam vroeger bakker Van Eldonk die bij ons altijd ging koffie drinken. Dat wist ik, en dan kreeg ik een broodje van Van Eldonk. Maar niet een gewoon broodje maar een krentenbroodje en die luste ik niet maar dat wist de bakker ook. Ik zat dan voor de deur op het stoepje alle krenten er uit te halen en als ze er uit waren kwam de bakker naar buiten en zei tegen mij "en was het broodje lekker menneke?" en aaide mij over de kop en lachte dan want alle krenten lagen op de stoep. Dat is toch een leuk verhaal. Ik was toen een jaar 4 of 5. Ik ben nu 62.

Weet u wellicht meer te vertellen over de hier getoonde foto of kent u een leuke anecdote? Laat het ons weten, we maken er graag gebruik van en plaatsen uw reactie op deze pagina.

 

Reactiepagina
Reactie 3:

Imelda Janssen, 14-10-2015: Hendrik en Leida van Eldonk waren mijn opa en Oma. Als klein kind kwam ik veel op Wintersoord.
Reactie 4:

Wil Struike, 07-11-2015: In de jaren 1955-1957 volgde ik op de Marienburg LTS schoentechniek, in de pauze of tussen de middag kocht ik hier puddingbroodjes voor ik dacht 10 cent.
Reactie 5:

JAM.Willems, 05-03-2019: Waren de bakkerswinkels aan de Burghardt van den Berghstraat 28, Koolemans Beynenstraat 76, Lange Hezelstraat 77, Nachtegaalplein 9, Koningstraat 29, Weurtseweg 95, Willemsweg 27 en Wintersoord 26 allemaal van dezelfde eigenaar (G.P.L. van Eldonk) ?
Reactie 6:

Rob Essers, 05-03-2019: @JAM.Willems (reactie 5) - In het brievenhoofd van Van Eldonk's Bakkerijen stonden in 1960 twee adressen:

Broodbakkerij en Adm.:
Weurtseweg 95
Telefoon 31531

Banketbakkerij:
Wintersoord 26
Telefoon 25137

In de tekst worden ook de filialen Stikke Hezelstraat 33 en Willemsweg 27 genoemd.

In het adresboek van 1971 staan vier adressen waarbij het telefoonnummer van de Weurtseweg is verhuisd naar de Koningstraat:

31513 Eldonk's Bakkerijen, van, Koningstr. 29
25137 Eldonk's Bakkerijen, van, Wintersoord 26
57126 Eldonk's Bakkerijen, van, Willemsweg 27
75044 Eldonk's Bakkerijen, van, Weurtseweg 95
Reactie 7:

Pierre van der Meer, 19-06-2019: In de jaren '50 woonden wij in de St. Josephhof, Wintersoord lag dus om de hoek. De foto toont op een rij 3 winkels waarbij ons gezin toen kocht:
1. De drogisterij van Tesser.
2. Bakkerij Van Eldonk.
Als 5-jarige (en de oudste thuis) werd ik voor mijn eerste boodschap alleen naar Van Eldonk gestuurd. Dat was slechts een klein stukje lopen vanaf ons huis, maar om me de drukke Hertogstraat te laten oversteken bij het zebrapad was voor een bezorgde moeder heel wat.
Als kind kregen wij van het personeel een stuk inpakpapier mee, waarop we thuis tekeningen maakten, die we weer in de bakkerij lieten zien. Op dat papier stond - in mijn herinnering - het logo met bakkertje en de Belvedère. Zie (briefhoofd van reactie 6).
3. De Wolbaal voor het breigaren. Eén verkoopster ("Cor van De Wolbaal", noemden wij haar) paste wel eens een avondje op de kinderen wanneer mijn ouders weg moesten.
Ook aardig: in de ruit van De Wolbaal is de spiegeling van de "American Bar" te zien, die in een van de noodwinkels aan de overkant was ondergebracht. Zie ook foto OudNijmegen0380.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: