ThijmstraatrKlaassen53-07-43.jpg

< Back | Index | Next >

ThijmstraatrKlaassen53-07-43.jpg

Thijmstraat 119, Klaassen

fotovergelijking vroeger en nu

Weet u wellicht meer te vertellen over de hier getoonde foto of kent u een leuke anecdote? Laat het ons weten, we maken er graag gebruik van en plaatsen uw reactie op deze pagina.

Reactie 1:

Carla Busser - Furtjes: Bakker Klaassen kwam vroeger in de jaren 50 met een handkar bij ons langs (praat ik over het Wilgplein), had altijd heerlijk vers gebakken brood.

Reactie 2:

W.van Doorn, 10-05-09: In mijn jeugd (geboren in 1928) was op Thijmstraat 119 bakkerij Tap gevestigd. Ik kan mij niet voorstellen dat er een anekdote te vertellen is. Het was bij bakker Tap stil en netjes, het rook er lekker naar vers brood. Mijn ouderlijk huis was toen Brederostraat 53, deze straat is in 2008 gesloopt.

Reactie 3:

W. van Doorn, 20-05-09: Zo ik het gezien heb tot 1940, moet bakker Tap het ook gezien hebben, maar hij was groot en ik klein. De enige Tap die ik wel eens op straat zag, een zoon die brood bezorgde aan huis. Brood en melk werden in die tijd aan huis bezorgd, meestal met een tweewielige transportfiets met een bagagedrager boven het voorwiel. De bakkers hadden daarop een mand, de melkboeren een houten bak waarin een loodzware melkbus en een litermaat. Je kocht losse melk, ja zo noemde wij dat, de melk werd vanuit de litermaat in de aangeboden pan of kan gegoten. Het uitzicht vanuit de winkel van Tap was een driehoekig terrein, ingesloten door de Thijmstraat-Tollensstraat en Schonckstraat. Deze laatsgenoemde straat is eenzijdig bebouwd evenals het stuk Thijmstraat vanaf de Schonckstraat tot aan de St. Annabrug. De Tollensstraat is onbebouwd waar het langs het terrein ligt. Het onbebouwde terrein is omgeven door een achtsteens hoge muur met daarop een hoog hekwerk van harmonikagaas. Op het terrein staan drie acacia bomen, de bloesem ervan werd door kinderen uitgezogen, maar dan moesten er wel klimmers in de groep zijn. Ook een paar hele dikke bomen. Het terrein begroeid met gras, uitgezonderd de twee gedeelten waar gevoetbald werd, daar groeide niets. Pal tegenover Tap een stuk geel zand, waarin kuilen gegraven werden, zo diep dat je niet over de rand kon kijken. De buren van Tap; huizen naar de kant van de spoorkuil, de andere kant een aantal Meidoornstruiken, ter grootte van een paar woningen, gevolgd door enkele huizen van het duurdere soort en tenslotte een smederij pal tegenover de Schonckstraat. De werknemers van dat bedrijf gingen in de middagpauze achter de bal aan, daar de ingang van het terrein halfweg de Schonckstraat lag hebben de smidjes een opening in het hek aan de Thijmstraat geknipt, wel vakkundig. Wij, kinderen gingen ook door het “gat van de Belt” , ja zo heette onze speelweide. Voor de bouw van het Willemskwartier (1917-1925) is het een gemeentelijke vuilstortplaats. Op de Belt is nog een zweefmolen geplaatst en een loopspriet, maar in 1939 werd een gaarkeuken gebouwd, Het is dan mobilisatietijd, de aanloop naar wereldoorlog twee. Bakker Tap kan dat allemaal gezien hebben. Zo ook de brand van de St. Annabrug die op 10 Mei 1940 opgeblazen werd door het Nederlandse leger toen Duitsland ons land binnenliep. De brand werd veroorzaakt door de gasleiding die aan de brug hing en brak. Het gebeurde heel vroeg in de ochtend, bij daglicht, in de Brederostraat rook het naar gas, de bakker heeft het vast ook geroken.

In September 1944 werden wij bevrijd, De Belt werd parkeerterrein van het Engelse militaire voertuigen, in zeer korte tijd het terrein geëgaliseerd met een voor ons onbekend voertuig, de aarde bedekt met stalen in elkaar hakende platen waarin gaten zaten. Na Mei ’45 zijn er een aantal barakken gebouwd voor tijdelijke huisvesting van DP (displaced persons). In de jaren vijftig kwam er een kerk te staan ook een school, nadat de kerk gesloopt is werden er woningen gebouwd. Ik woonde niet meer in de Brederostraat en bakker Tap ook niet.

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: