NieuweNonnendaalsewegNijmBF53-07-49.jpg

< Back | Index | Next >

NieuweNonnendaalsewegNijmBF53-07-49.jpg

Nieuwe Nonnendaalseweg 6, Nijmeegse Banketbakkerij (oorspronkelijk huis verdwenen, nu ligt hier het begin van het straatje 'Ridderspoor')

fotovergelijking vroeger en nu

Weet u wellicht meer te vertellen over de hier getoonde foto of kent u een leuke anecdote? Laat het ons weten, we maken er graag gebruik van en plaatsen uw reactie op deze pagina.

Reactie 1:

Rien de Leeuw: Het was niet alleen een banketbakkerij er werd ook brood gebakken. De banketbakkerij was gehuisvest op de bovenverdieping en als ik mij herinner was Jan Elbers de banketbakker. Frits van Boxtel was de eigenaar. Mijn opa, mijn vader en mijn oom hebben er gewerkt. Zo ging dat vroeger, van vader op zoon. Zelf ben ik ook in het bakkerswereldje gerold , de opleiding gedaan en nog een aantal jaren als banket bakker gewerkt bij van Eldonk aan de Weurtseweg. Omdat mijn opa en trouwens ook mijn ouders in het Willemskwartier woonden ging mijn opa zondags al in de avond naar de bakkerij om de oven op te stoken. Voor mijn opa zat de dag erop als het bakken voorbij was, mijn vader moest daarna nog de "broodwijk" rijden. Hij begon op de Oude Graafseweg om te eindigen zoals wij toen zeiden "achter in Neerbosch" zeg maar waar nu de A73 ligt. Dat waren hele dagen en 6 dagen in de week. In 1963/1964 is de bakkerij dicht gegaan, mijn opa is gestopt met werken, mijn vader is daarna naar van Eldonk gegaan.

Reactie 2:

Cor van den Hoff Kingston Tasmania Australia: In de jaren 1955 tot ongeveer 57 werkte hier ook de heer Tunnissen als bakker. Hij woonde toen in de Palestrinastraat. Rechts van de winkel is een opritlaan en daarnaast stond en hoge "muur" van spoorbielzen de palisades genoemd. Hierachter stonden de wagons met kolen want het was het wisselcentrum van de spoorwegen. 's Nachts klommen we over de palisaden om kolen te stelen gedurende de oorlog. Mijn moeder werd gepakt en kwam in het politiekantoortje op de splitsing in de Nonnedaalseweg, Koninginnelaan en werd vrij gelaten door de politie en nog een extra zak kolen cadeau.

Reactie 3:

Leo Groenen: Ik woonde tegenover de bakkerij. In de oorlog was de eigenaar Sluitman en bij de bevrijding van Nijmegen, waar toen hard gevochten werd, sliepen de mensen uit de buurt achter in de bakkerij. Iedereen lag om de oven heen te slapen en in de tuin erachter was nog een schuilkelder waar gebruik van gemaakt werd. Ik heb daar als kind menige angstige nacht doorgebracht. Nijmegen lag toen onder zwaar granaatvuur.

Reactie 4:

Gien Jansen, 20-01-09: Bijna tot aan de sloop van de voormalige bakkerij in 1988 heb ik er op kamers gewoond. Naast de winkel op nr. 6 was er op nr. 8 de voormalige bakkerij alwaar de eigenaar, dhr. Van Boxtel, kamertjes had gemaakt ter verhuur. 
Het waren geen beste ruimtes die er verhuurd werden: de kamers waren klein en erg gehorig en een echte keuken was er niet. Er stonden beneden en boven in de gangen keukenblokken en gasfornuizen. We dienden één douche te delen met ons allen, aanvankelijk moesten we zelfs douchemunten kopen en er waren twee w.c.’s in het hele pand. 
We woonden er op gegeven moment met 13 man/vrouw in elf kamertjes: het was er vies en veel te vol maar desalniettemin hebben we er een erg leuke tijd gehad met elkaar. 
Ik denk nog graag terug aan deze beginperiode uit mijn studententijd. De saamhorigheid was zo groot dat ik zelfs nu nog contact heb met enkele huisgenoten van toen!

Reactie 5:

Tom Polman, 01-02-09: Heette de bakkerij aan de Nwe Nonnendaalseweg van de fam. Sluitman
niet de " Nijmeegsche Broodfabrik "? De banketbakkerij was inderdaad op de eerste verdieping .

Reactie 6:

Henk van Hest, 10-02-09: Ik ben opgegroeid in deze buurt. Mijn ouderlijk huis was nr. 22 aan de
Nieuwe Nonnendaalseweg. Voor mij als kind was dit bakker Sluitman!!!
Op het laatst van de oorlog 1944-1945 gingen wij hier naar school, de lagere school, ik zat toen in de vierde klas. Mijn eigenlijke school was de St Thomasschool aan de Koninginnelaan. Deze school was gevorderd door de Duitsers. Deze bakkerij werd ook gebruikt als uitgiftepunt door de Amerikanen, ik kan me als kind herinneren dat er hier een soort lekkere pap uitgedeeld werd, waarvan men zei, dat hij door de Amerikanen geleverd was.!!!!!

Reactie 7:

C.N.Sluijtman-Rotman, 30-08-09: Heb de foto ontdekt op jullie site van de vroegere bakkerij van A.J. Sluijtman in Nijmegen. Dit was mijn schoonvader die ik overigens nooit gekend heb. Alle vijf zijn kinderen zijn overleden. Ik hoop dat er nog iemand in Nijmegen is die ons wat kan vertellen over de familie. Ik ben de vrouw van de jongste zoon van Sluijtman (Wim) en weet eigenlijk heel weinig van ze. Er moet ook nog een dochter van mijn man zijn: Trudie Sluijtman???? geboren op 7 september 1956. Graag roep ik iedereen op die wat kan vertellen.

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: