Molenstraat57Wennekes53-08-15.jpg

< Back | Index | Next >

Molenstraat57Wennekes53-08-15.jpg

Molenstraat 57, Wennekes (oorspronkelijk huis verdwenen)

fotovergelijking vroeger en nu

Reactie 1:

Rolf Wennekes: Met belangstelling heb ik de foto bekeken. Op de winkelruit staat C TH WENNEKES. Het gaat met enige zekerheid om mijn grootvader Christianus Theodorus Wennekes (1892-1967). Hij was banketbakker. De op de foto getoonde winkel heeft veel weg van een banketbakkerij. Bij mijn weten heeft alleen mijn grootvader van moeders kant een winkel in de Molenstraat gehad (Kantoorboekhandel Van Hooijdonk, nu een boekenwinkel van Bruna).

Ik vraag mij dan ook af, of de foto inderdaad op de Molenstraat is gemaakt en niet op de St. Jorisstraat.

Is met zekerheid bekend, dat het om de Molenstraat gaat?

Reactie 2:

Ria van Eldonk-Kersten: Hr Kersten, de foto site heeft wel emoties los gemaakt voor mij. Ik zag bij de bakkerijenfoto's ook die van Wennekes in de Molenstraat, dat was een huis verder dan waar ik geboren ben. Ik weet dat nog heel goed, want naast ons was het Cafe van Jansen Union toen destijds en daarnaast weer het kantoor van Dhr Moors van de Zuid Ooster Busdienst. Het trieste is dat bij het bombardement zowel dhr Moors als zijn aanstaande schoonzoon op het station zijn omgekomen. Er waren veel winkels verwoest in de binnenstad, en dat was de reden dat in het kantoor van de Zuidooster, nu daar niemand meer was, Juwelier Janssen zijn intrek nam. Iedere zaak die wat ruimte had, gaf andere winkels de gelegenheid om daar verder te gaan. Dat was ook in onze winkel het geval, wij hadden Presburg Schoenen in een gedeelte van de winkel. Wat een saamhorigheid was dat, geweldig. Ik denk wel eens dat de mensen die de oorlog mee hebben gemaakt, en in Nijmegen het bombardement, dat dat daarna een erg fijne generatie was. Dit moest ik even kwijt.
Met vriendelijke groet Ria van Eldonk-Kersten!

Reactie 3:

Wil Sommeijer-de Boer: Ik kan niet met zekerheid zeggen dat dit een banketbakkerij was, maar het zien van de foto roept zeker herinneringen bij mij op. Als meisje ging ik eind jaren 40, begin jaren 50 regelmatig met mijn oma naar een bakkerswinkel in de Molenstraat. Daar verkochten ze het beste brood volgens oma. Net als op deze foto had de winkel ook een portiek en was het vooral een heel kleine winkel. Het rook er altijd verrukkelijk naar vers gebakken brood en vooral hun wittebrood was heerlijk en had een knapperige korst. Mijn moeder haalde altijd brood in een winkel op de hoek van de Daalseweg/Jacob Canisstraat. Ik herinner me nog dat de bakker behoorlijk stotterde. Wij woonden aan de Waldeck Pyrmontsingel (in de arbeidershuisjes!).
Interessante site wat bij mij als oud-Nijmeegse het nodige losmaakt.
Met vriendelijke groeten Wil Sommeijer-de Boer.

Weet u wellicht meer te vertellen over de hier getoonde foto of kent u een leuke anecdote? Laat het ons weten, we maken er graag gebruik van en plaatsen uw reactie op deze pagina.

Reactiepagina
Reactie 4:

Gerard de Laak, 29-06-2014: Als melkgroothandel leverde mijn vader zuivelprodukten zowel bij Chris Wennekes als bij Hermans van Tienen. De produkten moesten wij lossen in de Vlaamse Gas. Rond 1956 is Chris Wennekes verhuisd naar de St.Jorisstraat, samen met zijn zoon Jan heeft hij op die plek het bedrijf voortgezet.
Reactie 5:

Andre Kersten, 30-06-2014: Toevoeging op reactie 3. Bij mijn weten is er nooit een bakker op de hoek van de Daalseweg/Jacob Canisstraat geweest. Wel iets verderop zat een bakkerij Klaassen, naast de slagerij Fleuren. Die twee zaken zijn samengetrokken en daar zit nu een meubelmakerij. En je had op de hoek Daalseweg/Beijensstraat ook een winkel die brood en andere kruidenierswaren verkocht.
Reactie 6:

Joop Puijn, 20-08-2014: er heeft een bakker op de hoek van de Daalseweg/Jacob Canisstraat gezeten, er is zelfs een onderaardse gang van de winkel naar de Van Den Havestraat 82, want daar zat een grote bakkerij, later is daar een melkfabriek gekomen en daarna een aannemer en niet te vergeten Drukkerij Lorre.
met vriendelijke groet, Joop Puijn
Reactie 7:

René Klomp, 23-08-2014: Zie ook Zoekplaatje ZP108, gemaakt voor Bakkerij Wennekes op de St. Jorisstraat.
Reactie 8:

Leni Busser - Elbers, 23-08-2014: Ome Chris Wennekes heeft wel degelijk een bakkerij gehad in de Molenstraat. Chris Wennekes was een broer van mijn oma. Mijn Oma was getrouwd met Jo Elbers die ook een bakkerij had in de Molenstraat. De Bakkerij van Elbers was tegenover de Molenstraatkerk. (nr. 40? Of 44?) Na mijn grootvader is mijn Oom Chris Elbers in die zaak gekomen.
Mijn vader Jo Elbers had een bakkerij in de Burghardt van den Berghstraat nr.28.
Ome Chris Wennekes heeft later een zaak gehad in de Sint Jorisstraat.
Reactie 9:

Rolf Wennekes, 26-08-2014: Naar aanleiding van alle informatie en het naarstige speurwerk van veel betrokkenen kan nu over bovenstaande foto concluderend worden gezegd:

In het kader van de wederopbouw na de oorlog en na het bombardement van 22 februari 1944 op Nijmegen deelde men in saamhorigheid onroerend goed met elkaar.

Zo heeft mijn grootvader Chris Wennekes van 1946 tot 1954 gebruik gemaakt van een deel van het pand van Zuid-Ooster Autobusdiensten NV, bekend onder Molenstraat 57 (bovenstaande foto).

Zelf woonde opa Chris toen met zijn vrouw in de Nimrodstraat 119. Die woning van twee etages was als gevolg van de woningnood onderverdeeld: op de begane grond woonden mijn grootouders en op de eerste etage woonden tijdelijk mijn ouders. Het is tevens mijn geboortehuis. In 1954 verhuisden mijn grootouders naar de herbouwde banketbakkerij in de St. Jorisstraat en mijn ouders en ik naar een nieuwbouwflat aan de Tijgerstraat. Overigens is na de verhuizing uit de Nimrodstraat 119 het petekind van mijn grootvader Chris – eveneens een Chris – op dat adres gaan wonen. Zo ontdekte ik enkele jaren geleden op een nostalgische tocht door onze oude buurt met stomme verbazing het naambordje “Chr. Wennekes” op mijn geboortehuis, waarop ik uiteraard even aangebeld heb!

Mijn grootvader heeft van het winkelpand aan de Molenstraat 57 gebruik gemaakt omdat zijn oorspronkelijke bakkerij aan de St. Jorisstraat 4 door Duitse troepen op de terugtocht geheel in de as gelegd is.
De Molenstraat heeft nog meer betekenis voor mij, zoals ook blijkt uit de reactie van mevrouw Leni Busser-Elbers: in de banketbakkerij van Jo Elbers, getrouwd met tante Lena, hebben mijn ouders elkaar leren kennen. Mijn vader was een neef van tante Lena. En mijn moeder woonde een paar huizen verderop, op de Molenstraat 60 (kantoorboekhandel Van Hooijdonk). In de kelder van de bakkerij van Elbers heeft mijn moeder zitten bibberen tijdens het bombardement op Nijmegen, terwijl tante Lena tegen haar zij: “Koosje, knietjes bij mekaar, want onze Gerard moet priester worre.”

Ik zou heel graag met mevrouw Busser-Elbers in contact komen.

Redactie: dit verzoek is doorgegeven.
Reactie 10:

Peter Noordermeer, 28-08-2015: Ik heb Chris Wennekes ook gekend, ik was in 1967 getrouwd met zijn kleindochter Riet, dochter van Chris' dochter die ook Riet heette. Rolf heb ik nog wel gekend. We hebben eens samen gebiljart, waarna hij me hardnekkig Ceulemans bleef noemen. Ik zal dus wel hebben gewonnen.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: