Molenstraat41aElbers53-08-16.jpg

< Back | Index | Next >

Molenstraat41aElbers53-08-16.jpg

Molenstraat 44a, Elbers

fotovergelijking vroeger en nu

Weet u wellicht meer te vertellen over de hier getoonde foto of kent u een leuke anecdote?
REAGEER, we maken er graag gebruik van en plaatsen uw reactie op deze pagina.

Reactie 1:

Carlijn Beekman-Joosten, 05-04-2012: Dit is de bakkerij van mijn overgrootopa, Opa Elbers!
Mijn oma vertelde altijd vol liefde over haar vader, die behalve keihard werkte in de bakkerij, ook druk was met een lieve vader te zijn. De kindjes werden door hem in de bakkerij wekelijks in bad gedaan, daar was het namelijk lekker warm. Uit de verhalen mag ik geloven dat mijn overgrootoma niet zo'n moederig type was. Haar strenge portret hangt nu bij mij aan de muur.
Mijn oma Rietje had zelf ook veel plezier in bakken en heeft dit overgedragen aan mijn moeder en aan mij.
Deze foto is genomen in 1953, toen was de bakkerij al overgenomen door een broer van mijn oma, Ome Chris. Ome Chris zag ik op verjaardagen van opa en oma en had in mijn herinnering altijd goede zin.
Twee dingen zijn mij in ieder geval bij gebleven, zo vertelde oma (terwijl zij bakte en ik keek) dat als je maar 1 cent op een broodje verdient dat je dan geen druppel ei met de eierschaal weggooit. En het andere dat mij bijgebleven is is dat mijn oma zich nog kon herinneren dat de mensen toen nog zo stonken. In de bakkerij bij de hete ovens werd er natuurlijk behoorlijk gezweet.

Reactie 2:

Barbara Driessen-Peters, 28-08-2012: Ik vind het fantastisch deze foto te zien, mijn grootouders woonden nl. boven deze bakkerij. Ben zelf in Duitsland geboren 1945 (daar was toen de oorlog nog niet voorbij). Mijn vader was hun enige zoon en moest daar werken waardoor hij mijn moeder leerde kennen en huwde, (dat huwelijk is trouwens onwettig verklaard door toenmalig Koningin Wilhelmina). En snel daarna zijn zij naar Nijmegen verhuisd en in gaan wonen bij mijn grootouders Fam Peters-Peters. Boven Banketbakkerij Elbers. Naast ons was een fourniturenzaak van de Gezusters Paardekoper, recht tegenover ons de Petrus Canisiuskerk. Als ik mij goed herinner had het gezin van Chris Elbers ook een paar dochters van mijn leeftijd, waarvan een later gehuwd is en een cafe uitbaatte op de Muntweg. Zelf zijn wij 1 of 2 jaar later verhuisd naar de van Welderenstraat. Helaas was ik te jong om mij nog alle namen uit die tijd te herinneren, swel staat mij de Molenstraat uit die tijd nog aardig voor de geest.

Reactie 3:

Ton Loomans, 06-12-2013: ook deze foto van bakker Elbers breng herinneringen bij mij op.
Ik heb aardig van die automaten gebruik gemaakt, als ik een dubbeltje van mijn pa kreeg holde ik naar die automaat voor een rolletje drop of een koetjesreep, maar in de zomer hingen die automaten in de zon, en werd de drop en chocolade zacht, en als je dan geluk had kreeg je voor een duppie 3 repen of 2 rollen drop.
Mijn vader had verderop een lederwarenzaak, waar ik jammer genoeg geen foto's van heb, en de fa. Elbers verzorgde 2x per dag de koffie.

Reactiepagina
Reactie 4:

Chris Elbers, 14-06-2016: Wat leuk! Dit is de bakkerij van mijn opa en oma geweest. Mijn opa is waarschijnlijk de "ome Chris" waar Carlijn Beekman-Joosten het over heeft.
Reactie 5:

Rob Onderstal, 15-03-2020: Ik ben zelf van net na de oorlog, 1945. Mijn opa Johan Elbers is op dit pand als bakker begonnen en heeft de zaak doorgegeven aan ome Chris. Opa was gehuwd met Helena, de dochter van bakker Wennekes uit de Grotestraat. Ze kregen 12 kinderen. Mijn moeder Anthonia Elbers was er een van.
En van de verhalen over de bakkerij aan de Molenstraat ging over het bombardement waar Plein 1944 naar genoemd is. Een flink deel van de stad lag plat en opa Johan heeft samen met zijn zoon Jos, mijn ome Jos, op de daken van zijn pand en dat van de buren de zaak moeten blussen.
Bij mijn ome Chris, de opvolger van opa Johan heb ik nog leren pianospelen. Ome Chris had graag naar het muziekconservatorium willen gaan, maar dat ging er bij opa Johan niet in. Er waren maar twee opties: of bakker worden, of priester. Ome Chris werd bakker. Twee van zijn broers zijn uiteindelijk priester geworden, ome Gerard en ome Jacques. Zus Anneke werd non.
Ome Chris heeft negen kinderen gekregen. Niet n werd bakker.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: