BloemerstraatEickmans53-05-14.jpg

< Back | Index | Next >

BloemerstraatEickmans53-05-14.jpg

Bloemerstraat 14, Eickmans

fotovergelijking vroeger en nu

Gerard Eickmans: Als bakker (in ruste) ben ik heel erg blij met de ontdekking van de pagina met foto's van Nijmeegse bakkerijen.Ik stuur u hierbij wat meer informatie hierover:

Mijn vader, Jan Eickmans (1917), nam in 1943 de bakkerij over van zijn schoonvader Willem Weeren in de Bloemerstraat 14. In 1956 moest hij zijn werkzaamheden tijdelijk stoppen wegens ziekte, het werd zogezegd een koude bakkerij, het brood voor de winkel werd betrokken van v. Eldonk's bakkerij die ook de bezorgwijk van mijn vader overnam. In 1957 werd het pand in de bloemerstraat afgebroken en verhuisde wij naar de Biezenstraat 89 waar Hulzink (ook koude bakker) stopte.
In 1958 kon mijn vader zijn eigen broodwijk weer gaan verzorgen met nog steeds brood van v. Eldonk. na mijn militaire dienst in 1965 heb ik, Gerard Eickmans (1944), samen met mijn vader de bakkerij weer opgestart en zijn we alles weer zelf gaan bakken.
Ik heb in 1978 de bakkerij van mijn vader overgenomen tot deze in februari 2001 is gesloten. Na een interne verbouwing heb ik het winkel gedeelte tot mijn woning gemaakt en is na een tweede verbouwing in het bakkerij gedeelte mijn dochter Sandra met een collega Ergotherapiepraktijk Bei Sei begonnen sinds maart 2004.
Met vriendelijke groet, Gerard Eickmans 

Gerard Eickmans: Ik weet nog dat ik als jong kind samen met mijn vader, Gerrit Eickmans, bij zijn broer, Jan Eickmans, de bakkerij bezocht. Wat mij het meest is bijgebleven na al die jaren zijn een paar punten t.w.:
1 Als je naar de bakkerij wilde moest je eerst zien die geweldig grote herdershond te passeren. Iedereen vertelde "hij doet niets" ja,ja, maar ik keek hem recht in zijn ogen en dacht bekijk het maar. 
2 Als je in de bakkerij kwam, ik weet het niet meer precies maar bij mijn weten hielden drie man de hond vast, werd je verrast door een enorm grote kuip van ijzer welke ronddraaide. Als ik opgetild werd door mijn oom of mijn vader zag ik een donkerbruine massa. Deze massa noemde de ze roggebrooddeeg. Op een gegeven moment werd de machine omgezet en het deeg eruit geperst. 
3 Dit proces heeft ertoe geleid dat ik ook bakker wilde worden. 
4 Op 30 jarige leeftijd, na 15 jaar ervaring, ben ik daarmee gestopt en ben, zoals in de familie wordt verteld, een luxe bakker geworden.

Dick Bertens: Jan Eickmans was 'Onze' bakker in de periode dat ik op de lagere school zat (1949-1955). Ik kan me een paar dingen herinneren: hij bezorgde altijd, weer of geen weer(!) met zijn transportfiets (dubbele stang) met mand voor op. Het was een innemende goedlachse kerel die voor ons (enige klant in de Pootstraat / Willemskwartier) altijd een vriendelijk woord had. Hij belde nooit aan de voordeur, maar kwam altijd achterom (door de steeg) waarna hij, mits hij niet in tijdnood zat, een kop koffie dronk en zich tijdens koude winterse dagen even opwarmde bij het kolenfornuis. Met mij vader, die constructie-bankwerker was, ben ik destijds op een zondag vanuit het Willemskwartier naar het pand in de Bloemerstraat gewandeld omdat er iets aan een deegmachine gerepareerd moest worden. Jan en mijn pa kenden elkaar ergens van. Er werd toen bekeken wat er gebeuren moest. O ja... het brood van Jan Eickmans mocht er ook wezen: melkwit, waterwit, bruin, wittebroodjes etc. Jan Eickmans was k een vakman! Maar daar hadden vrijwel alle Nijmeegse bakkers 'last' van in die dagen. Chapeau, Nijmeegse bakkers van toen!
(Ja sorry hoor, geachte lezer... ik ben nu eenmaal een broodklant ;-)

Weet u wellicht meer te vertellen over de hier getoonde foto of kent u een leuke anecdote? Laat het ons weten, we maken er graag gebruik van en plaatsen uw reactie op deze pagina.

Reactiepagina
Reactie 1:

Gert Jan Vuyk, 19-09-2017: Goede middag
Ik kwam toevallig deze foto tegen van de Bloemerstraat 14. Mijn schoonouders hadden Cafe Smolders op de Bloemerstraat 34. Dat was tussen 1930 en 1953. Het zou geweldig zijn als daarvan ook een foto bestaat. Kunt U helpen?? bij voorbaat veel dank.
Gert Jan Vuyk, partner van R. Smolders.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: