24-Andreaskapel-ds-Creutzbergweg.jpg

<- Back | Index | Next ->

24-Andreaskapel-ds-Creutzbergweg.jpg

De Andreaskapel op de hoek ds Creutzbergweg/Graafseweg. De houten kapel werd
in het begin van de vijftiger jaren gebouwd. De bedoeling was dat de kerk
later door een permanent gebouw ver-vangen zou worden. Het is er niet van
gekomen. De Andreaskapel werd in 1978 gesloopt en op de plaats van de kapel
staan nu woningen.

Reactiepagina
Reactie 1:

Cees ten Have, 22-12-2014: Ja, dat is leuk, in dit gebouw heb ik op de kleuterschool gezeten samen met mijn tweelingbroer Hans. Ik kan me nog de emoties voelen als mijn moeder ons weg bracht en ik voor het raam haar na stond te kijken.
Dat was in 1953-54. Wij woonden Engelenstraat no:1 hoek Flemingstraat.
Reactie 2:

Ron van Swelm, 16-01-2016: In dit gebouw begon mijn lagere schooltijd. De Jacobusschool in de Jacob van Campenstraat was nog niet gebouwd en en dat betekende vanuit de Cronjéstraat een eind lopen en een drukke weg oversteken.
Reactie 3:

Paul Marsman, 17-06-2017: Ik ken dit gebouw alleen als kerk. Nederlands Hervormd, met Ds. Dagevos als dominee. Die woonde in de pastorie op de andere hoek er tegenover. Die pastorie staat er nog.
Mijn oudere zus en later ik ook zijn hier gedoopt.
Een paar avonden was het ook een bibliotheek. Mijn vader heeft daar als vrijwilliger dienst gedaan als bibliothecaris of hoe dat ook heten mag.
Reactie 4:

Henk Jan Bregman, 02-02-2019: De Andreaskapel ken ik nog uit mijn jeugd, ik ben er gedoopt en mijn zuster is er getrouwd. Het was een intiem houten gebouwtje. Als in de winter de oude oliekachels stevig brandden, zaten er voortdurend mensen te knikkebollen. We speelden regelmatig rond het kerkje in de struiken nadat we eerst ongezien over het hek waren geklommen. Later was er nog een soort jeugdclub in gevestigd waar gehandwerkt kon worden.
Ik ben 'van 1954' en ook in dat jaar daar gedoopt. Mijn zuster trouwde in 1961 in de Andreaskapel en emigreerde datzelfde jaar naar de Verenigde Staten. De jeugdclub waarover ik sprak, dat zal ongeveer 1964/1965 zijn geweest, je kon er o.a. figuurzagen. Rond 1960 werd er regelmatig gecollecteerd voor het nieuw te bouwen kerkgebouw, maar de Hervormde Gemeente was klein en zou ook niet meer groeien. Uiteindelijk zijn de ingezamelde giften 'met de knollen de pot ingegaan' waarover mijn vader zo kwaad was dat hij nooit meer een voet in de kerk heeft gezet.
Reactie 5:

Henk Jan Bregman, 04-02-2019: Aardig om te lezen dat de Andreaskapel nog veel reacties losmaakt. Ik ben geboren en getogen in Nijmegen, heb er tot mijn 30e gewoond en bezoek nog met regelmaat de bijna onherkenbaar veranderde stad. Wij woonden vroeger dicht bij de Andreaskapel op de Tussenweg. Vandaar wandelden wij op zondagmiddag naar de Dennenstraat en zo verder door de korenvelden naar het Maaswaalkanaal. Daar voorbij hield Nijmegen gewoon op.
De weg naar Wijchen was 2-baans en stond vol met bomen, in de slootjes daar in de buurt vingen we stekelbaarsjes en kikkervisjes. Als je bij Hatert de brug over het kanaal overging, dan was je direct in de natuur en bijna in de Hatertse Vennen.
Ook ken ik de benedenstad nog met de verpauperde panden die nog afgebroken moesten worden en weet nog dat we in de vroege jaren ’60 bij laag water onder de Waalbrug munitie uit WOII zochten... en vonden! Ach ja, prachtige herinneringen en een fijne jeugd.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: